Τετάρτη 6 Φεβρουαρίου 2013

10 ερωτήσεις - απαντήσεις για τον νέο φόρο στα ακίνητα!

Πότε επιτέλους θα μάθουμε πόσα θα πληρώσουμε με αυτό τον καινούργιο φόρο ακινήτων; Θα έχουμε αφορολόγητο ή όχι; Θα μας κάνουν ευκολίες πληρωμής; Πόσα θα πληρώσουμε για το κτηματάκι μας; Περίπου 5,5 εκατομμύρια ιδιοκτήτες ακινήτων προσπαθούν να αντλήσουν πληροφορίες για το νέο...
κακό που αναμένεται να τους βρει εκεί γύρω στο φθινόπωρο. Οι πληροφορίες από το κυβερνητικό στρατόπεδο δίδονται με το σταγονόμετρο καθώς το θέμα «καίει». Οι απαντήσεις που υπάρχουν μέχρι τώρα στα ερωτήματα που μας απασχολούν, έχουν ως εξής:

1.Θα υπάρχει αφορολόγητο;

Ναι αλλά μην φανταστείτε κάτι εντυπωσιακό. Πιθανότατα θα οριστεί στα 50.000 ευρώ. Το καλό είναι ότι το αφορολόγητο θα είναι ατομικό. Δηλαδή, ένα ζευγάρι δεν θα φορολογείται ακόμη και αν το ακίνητο αξίζει 100.000 ευρώ. Οι οριστικές αποφάσεις για το ύψος του αφορολογήτου, αναμένεται να ληφθούν από τους τρεις πολιτικούς αρχηγούς

2.Συμφέρει περισσότερο ο νέος φόρος από το χαράτσι της ΔΕΗ;

Ακόμη δεν γνωρίζουμε τους φορολογικούς συντελεστές που θα επιβληθούν. Κάποια σενάρια όμως για την νέα κλίμακα δείχνουν ότι ο νέος φόρος θα είναι σαφώς ευνοϊκότερος για τους περισσότερους συγκριτικά με το χαράτσι της ΔΕΗ το οποίο υποτίθεται βέβαια ότι είχε έκτακτο χαρακτήρα. Το fpress.grέχει ήδη κάνει συγκρίσεις για περιοχές του λεκανοπεδίου και τα αποτελέσματα μπορείτε να τα δείτε κάνοντας κλικ εδώ.

3.Θα πληρώσουμε περισσότερα για το 2014;

Αυτό θα πρέπει να το φοβόμαστε πάρα πολύ. Υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο το ποσό που θα καταβάλλουμε για τον ενιαίο φόρο του 2014, να είναι μεγαλύτερο σε σχέση με αυτό του 2013. Κι αυτό διότι το 2014, το δημόσιο δεν θα εισπράξει ένα δισεκατομμύριο ευρώ που προϋπολογίζει ότι θα του αποφέρουν οι φόροι των προηγούμενων ετών (ΦΑΠ 2010, ΦΑΠ 2011 και ΦΑΠ 2012 καθώς και το χαράτσι της ΔΕΗ το οποίο εξακολουθούμε να πληρώνουμε και μέσα στο 2013). Αυτό το ένα δισεκατομμύριο ευρώ, με κάποιο τρόπο θα πρέπει να αναπληρωθεί.

4.Θα πληρώνουμε για τα «κλειστά» ακίνητα;

Κατά πάσα πιθανότητα ναι αν και υπάρχουν μεγάλες αντιδράσεις για το συγκεκριμένο θέμα. Ο φόρος έχει να κάνει με την κατοχή των ακινήτων και όχι με τη χρήση τους.

5.Θα πληρώνουμε για τα ακίνητα που δεν έχουν ρεύμα;

Ναι. Αυτή η απαλλαγή, ίσχυε για το χαράτσι της ΔΕΗ όπου δεν φορολογούνταν τα μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα. Με το νέο καθεστώς, φόρος θα επιβάλλεται σε όποιο διαμέρισμα εμφανίζεται στο Ε9. Για την ακρίβεια θα φορολογείται κάθε δικαίωμα επί ακινήτου δηλαδή η ψιλή κυριότητα, η επικαρπία κλπ.

6.Θα φορολογούνται τα υποθηκευμένα ακίνητα;

Πολλοί –κυρίως βουλευτές- ζητούν να εξαιρεθούν τα ακίνητα που έχουν υποθήκη λόγω κάποιου στεγαστικού δανείου. Όμως, θεωρείται απίθανο να υπάρξει τέτοια εξαίρεση. Πρώτον για εισπρακτικούς λόγους. Αν φύγουν από τη μέση τα υποθηκευμένα ακίνητα (τα οποία υπερβαίνουν το ένα εκατομμύριο), ποιος θα μείνει να πληρώσει; Και δεύτερον για τεχνικούς λόγους. Ποιος είπε ότι το υπουργείο Οικονομικών γνωρίζει πόσα ακίνητα είναι υποθηκευμένα και ποια είναι αυτά;

7.Τι θα γίνει με το χωραφάκι μας;

Για τα αγροτεμάχια, όλα τα σενάρια είναι ανοικτά. Υπάρχει ενδεχόμενο ο φόρος να επιβληθεί από το 2014. Υπάρχει ενδεχόμενο να ισχύσει από φέτος αλλά με ξεχωριστή φορολογική κλίμακα. Υπάρχει ενδεχόμενο να υπάρξει αφορολόγητο ειδικά για τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες. Προς το παρόν δεν έχουμε τις απαντήσεις που χρειάζονται.

8.Τι θα γίνει με το ακίνητο της εταιρείας μου;

Είναι πιθανό τα νομικά πρόσωπα να επιβαρυνθούν λιγότερο σε σχέση με αυτά που πληρώνουν τώρα. Θα περιμένουμε όμως το νομοσχέδιο.

9.Πως θα καταβληθεί ο φόρος;

Σε δόσεις. Το υπουργείο Οικονομικών θέλει να έχει ταχυδρομήσει τα εκκαθαριστικά μέχρι τον Σεπτέμβριο έτσι ώστε η αποπληρωμή να γίνει σε πέντε μηνιαίες δόσεις. Αυτό έχει τεράστια δημοσιονομική σημασία καθώς όλα τα ποσά που εισπράττονται μέχρι και τον Φεβρουάριο της επόμενης χρονιάς, λογίζονται ως έσοδα στον προϋπολογισμό του προηγούμενου έτους.

10.Με ποιες αξίες θα υπολογιστεί ο φόρος;

Εκτός συνταρακτικού απροόπτου με τις ισχύουσες. Οι νέες αξίες που πιθανότατα θα δημοσιευτούν μέσα στο Μάρτιο (και οι οποίες λογικά θα είναι χαμηλότερες σε αρκετές περιοχές) θα ισχύσουν για τον υπολογισμό του Ενιαίου Φόρου Ακινήτων από το 2014 και μετά. Αναδρομική ισχύς αντικειμενικών αξιών, δεν έχει γίνει ποτέ μέχρι σήμερα (αν και στην εποχή του μνημονίου ποτέ δεν μπορεί να είναι κανείς σίγουρος ακόμη και για το αυτονόητο)

fpress

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υπενθυμίζουμε ότι δεν δημοσιεύουμε ακραία σχόλια υβριστικού ή προσβλητικού περιεχομένου. Παρακαλούμε τους αναγνώστες μας να γράφουν τα σχόλια τους σε Ελληνικά και οχι σε greeklish.