Παρασκευή 20 Μαΐου 2011

Οι επιπτώσεις της απελευθέρωσης των Μινκ στην ορνιθοπανίδα της λίμνης της Καστοριάς

Η σκόπιμη απελευθέρωση ή η διαφυγή αμερικάνικων μινκ (Neovison vison) από εκτροφεία όπου καλλιεργούνται για το δέρμα τους στο φυσικό περιβάλλον αποτελεί σοβαρότατο πρόβλημα στη βιοποικιλότητα στην Ευρώπη.

Μινκ (Neovison vison)

Το αμερικάνικο μινκ ως εισβολέας στο ευρωπαϊκό φυσικό περιβάλλον δεν έχει φυσικούς θηρευτές που θα ελέγχουν τον πληθυσμό του ενώ ως είδος βρίσκεται στις υψηλότερες θέσεις του τροφικού πλέγματος των οικοσυστημάτων όπου ζει (παραποτάμια και λιμναία) επηρεάζοντας τους πληθυσμούς άλλων ζώων.

Τα μίνκ είναι δεινοί κολυμβητές.


Στη λίμνη της Καστοριάς τα μινκ που απελευθερώθηκαν έκαναν την εμφάνιση τους μέσα σε λίγες μέρες. Πολλά από αυτά δεν μπόρεσαν να επιβιώσουν (τα περισσότερα σκοτώθηκαν από διερχόμενα αυτοκίνητα) μερικά όμως επιβίωσαν και τα βλέπουμε ακόμα σε διάφορα σημεία της λίμνης.

Η αποικία τον Απρίλη του 2007

Τα πρώτα συμπτώματα από την παρουσία τους στο οικοσύστημα της περιοχής φάνηκαν με την μετακίνηση των Λαγγόνων (Palacrocorax pygmeus) από τους θάμνους στους οποίους κούρνιαζαν το βράδυ στα απέναντι λευκάδια στην παραλία της Λεωφόρου των Κύκνων προκειμένου να προστατευθούν από τις επιθέσεις των μινκ. Δυστυχώς όμως το πρόβλημα συνεχίστηκε και κατά την αναπαραγωγική περίοδο.

Η αποικία τον Μαή του 2010

Στις αρχές του Απρίλη οι Λαγγόνες στην γνωστή αποικία στη Λ. Κύκνων άρχισαν τις προετοιμασίες για την νέα αναπαραγωγική περίοδο . Οι πρώτες φωλιές είχαν ετοιμαστεί και κάποια πουλιά είχαν καθίσει στις φωλιές ενώ κάποια άλλα ακόμη έφερναν κλαδιά για το στήσιμο της φωλιάς τους.

Απρίλης 2011 οι πρώτες φωλιές.

Από τις πρώτες παρατηρήσεις φάνηκε ότι ο αριθμός των φωλιών στην συγκεκριμένη αποικία θα ήταν μικρότερος από κάθε άλλη χρονιά ( τα προηγούμενα χρόνια ο αριθμός είχε αυξητικές τάσεις με αποκορύφωμα την περίοδο του 2010 όπου αναπαράχθηκαν 140 ζευγάρια) τελικά μόνο 20 ζευγάρια έκαναν φωλιές .Δυστυχώς όμως και αυτά τις εγκατέλειψαν με αποτέλεσμα να καταστραφεί μία από τις σημαντικότερες αναπαραγωγικές αποικίες (η μοναδική στον κόσμο μέσα σε κατοικημένη περιοχή) για την Λαγγόνα (Palacrocorax pygmeus) ένα είδος το οποίο θεωρείται σπάνιο και έχει χαρακτηρισθεί ως προστατευόμενο.

Την περίοδο που έγινε η απελευθέρωση των Μινκ στην Καστοριά Σεπτέμβρης 2010 το Ινστιτούτο Δασικών Ερευνών που εδρεύει στα Βασιλικά Θεσ/νίκης και η εταιρία προστασίας περιβάλλοντος Καστοριάς είχαν καταθάσει στην τότε Ν.Α. Καστοριάς πρόταση για άμεση αντιμετώπιση του προβλήματος με τίτλο << Παρακολούθηση των επιπτώσεων και επανασύλληψη αμερικάνικων μινκ (βιζόν) που απελευθερώθηκαν ή διέφυγαν στο φυσικό περιβάλλον στον Νομό Καστοριάς>> .

Δυστυχώς η Ν.Α. Καστοριάς αδιαφόρησε .

Η αποικία στις 14-5-2011 χωρίς φωλιές.

πηγή:kastoria-photo.blogspot.com


3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Δεν είναι φυσικά έτσι όπως τα λένε οι αυτοαποκαλούμενοι οικολόγοι. Και προφανώς τα λένε αυτά για την χρηματοδότηση. Το λένε ευθέως άλλωστε στην τελευταία παράγραφο. Ξέρουμε τι συμβαίνει στην Καστοριά. Με τα χρήματα των φορολογουμένων, όλοι γινόμαστε οικολόγοι.

Χρήστος είπε...

Δυστυχώς έτσι είναι και όποιος αμφιβάλει για τις επιπτώσεις μπορεί να πάει στην Λ. Κύκνων απέναντι από το Ταχυδρομείο να δει ότι δεν υπάρχει καμιά φωλιά στους θάμνους που βρίσκοται μέσα στην λίμνη.
Ας μην τα μηδενίζουμε όλα υπάρχουν ακόμη άνθρωποι οι οποίοι ασχολούνται αφιλοκερδώς και προσφέρουν για την προστασία του περιβάλλοντος.
Εδω θα πρεπει να σημειώσω ότι το Ινστιτούτο Δασικών Ερευνών δεν είναι οικολογική οργάνωση είναι κρατικός φορέας.

Ανώνυμος είπε...

Προφανώς το σχόλιο του ανώνυμου έχει να κάνει με την αξιοπιστία των προσώπων που εμπλέκονται στην εταιρία προστασία περιβάλλοντος, που επειδή δεν έχουν και το καλύτερο όνομα στην πιάτσα, για όσους γνωρίζουν βέβαια, προκαλούν αρχικά πάντοτε μια επιφυλακτικότητα.
Φυσικά και το θέμα είναι πολύ σημαντικό και θέλει μελέτη, αλλά επειδή και τα κρατικά ινστιτούτα έχουν τα θέματά τους με την αξιοπιστία και την διαφάνεια, δεν ξέρεις ποιον να εμπιστευτείς πια και αυτό είναι πολύ κρίμα γιατί φανερώνει το πολυδιάστατο της διαφθοράς.

Δημοσίευση σχολίου

Υπενθυμίζουμε ότι δεν δημοσιεύουμε ακραία σχόλια υβριστικού ή προσβλητικού περιεχομένου. Παρακαλούμε τους αναγνώστες μας να γράφουν τα σχόλια τους σε Ελληνικά και οχι σε greeklish.