Κυριακή 15 Μαΐου 2011

Με παρελθόν οι επιθέσεις ακροδεξιών κατά μεταναστών


«Πόλεμος» έχει ξεσπάσει τις τελευταίες μέρες στο κέντρο της Αθήνας με την πραγματοποίηση μαζικών επιθέσεων από ακροδεξιούς σε μετανάστες με αφορμή τη δολοφονία του Μανώλη Καντάρη. Ωστόσο οι ρίζες των επιθέσεων είναι βαθύτερες καθώς παρόμοια γεγονότα επαναλαμβάνονται με...ασυνήθιστη συχνότητα τον τελευταίο μήνα, ειδικά στην επίμαχη περιοχή του φόνου.

«Είναι τώρα ένας μήνας που δεχόμαστε για περίθαλψη πολλούς μετανάστες με τραύματα στο κεφάλι και στην πλάτη. Τα περισσότερα κρούσματα σημειώνονται στην περιοχή Ηπείρου και 3ης Σεπτεμβρίου. Και δεν πρόκειται για τραύματα από συμπλοκές, αλλά για χτυπήματα που δέχτηκαν ενώ περπατούσαν», αναφέρει η Ευγενία Θάνου, διευθύντρια του Πολυϊατρείου των Γιατρών του Κόσμου στην εφημερίδα Ελευθεροτυπία.

Σύμφωνα με την Ε. Θάνου η οργάνωση είχε επισημάνει την αύξηση των κρουσμάτων σε συναντήσεις με το υπουργείο Υγείας και άλλους θεσμικούς φορείς και τονίζαμε ότι ένας ενδεχόμενος φόνος Έλληνα -γιατί δεν θα δινόταν σημασία σε φόνο μετανάστη- θα μπορούσε να πυροδοτήσει χειρότερες συγκρούσεις και επιθετικότητα και από τις δύο πλευρές».

Στο ιατρείο της ΜΚΟ κατέφυγαν την Πέμπτη και την Παρασκευή αρκετοί τραυματίες των συγκρούσεων της Πέμπτης που φοβήθηκαν να πάνε στα νοσοκομεία, άρα ο αριθμός των τραυματιών ξεπερνά κατά πολύ αυτόν των 25 ατόμων.

Παραλληλισμό με εμπόλεμη ζώνη κάνει στις δηλώσεις του στην Ελευθεροτυπία ο Γιουνούς Μοχαμαντί, πρόεδρος της Κοινότητας των Αφγανών στην Αθήνα. «Αυτές τις κόκκινες ζώνες, θυμάμαι, τις φτιάχναμε για τους αμάχους στο Αφγανιστάν, όπου είχα δουλέψει για τον Ερυθρό Σταυρό. Και τώρα το κάνουμε πάλι μέσα σε μια ευρωπαϊκή χώρα», σημειώνει χαρακτηριστικά.

Πριν λίγο καιρό, το γραφείο της Κοινότητας στην πλατεία Αττικής έκλεισε μετά από επίθεση των εθνικιστών που δρουν στην περιοχή του Αγ. Παντελεήμονα. «Ήμουν εκεί κάνοντας μάθημα ελληνικών σε γυναίκες και παιδιά, όταν επιτέθηκαν», θυμάται ο Γ. Μοχαμαντί. «Στο αστυνομικό τμήμα μου είπαν ότι δεν μπορώ να κάνω μήνυση κατά αγνώστου. Ξέρω ότι μπορούσα, αλλά ξέρω επίσης ότι στο συγκεκριμένο τμήμα αυτό λένε σε όλους τους μετανάστες».

Ο Τζαβέντ Ασλάμ, πρόεδρος της Πακιστανικής Κοινότητας Ελλάδας και της Ένωσης Μεταναστών Εργατών, υπολογίζει ότι από την προηγούμενη Τρίτη μέχρι την Πέμπτη σημειώθηκαν φθορές σε περίπου 30 μαγαζιά Περίπου 20-30, αποδίδοντας τις συγκεκριμένες ενέργειες σε οργανωμένο σχέδιο.
tvxs.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υπενθυμίζουμε ότι δεν δημοσιεύουμε ακραία σχόλια υβριστικού ή προσβλητικού περιεχομένου. Παρακαλούμε τους αναγνώστες μας να γράφουν τα σχόλια τους σε Ελληνικά και οχι σε greeklish.