Παρασκευή 27 Μαΐου 2011

Ξένη γλώσσα τα Ποντιακά

Πως θα σας φαινόταν αν η επίσημη Ελληνική Πολιτεία αναγνώριζε τα Ποντιακά ως ξένη γλώσσα; Κατά πάσα πιθανότητα, κατάπληξη. Όπως χιλιάδες Έλληνες θα ένιωσαν...
όταν διάβασαν το σχετικό θέμα και δεν πίστευαν αυτά που έβλεπαν στις εφημερίδες και στις ιστοσελίδες που αναπαρήγαγαν την αποκάλυψη που έκανε ο Βουλευτής Λακωνίας κ. Γρ. Αποστολάκος. Το περιεχόμενο δηλαδή της σχετικής Ερώτησης που κατέθεσε προς τον Πρωθυπουργό και σε αρμόδια μέλη της κυβέρνησης.

Το ζήτημα αναφέρεται στον γνωστό πλέον διαδικτυακό τόπο http://opengov.gr «Ανοικτή Διακυβέρνηση». Καταρχήν πρέπει να υπενθυμιστεί πως η συγκεκριμένη ιστοσελίδα δημιουργήθηκε μετά τις εθνικές εκλογές του 2009, κατόπιν πρωτοβουλίας του νυν Πρωθυπουργού κ. Γ. Παπανδρέου. Όπως αναφέρεται στους όρους χρήσης του, ανήκει απευθείας στο πολιτικό γραφείο του Πρωθυπουργού και η δημιουργία του αποσκοπεί στην προσφορά υπηρεσιών ενημέρωσης, συμμετοχής, διαβούλευσης και τεχνολογικών εφαρμογών που αφορούν την «Ανοικτή Διακυβέρνηση».

Βασική πτυχή της λειτουργίας του http://opengov.gr είναι η δημοσιοποίηση προσκλήσεων ενδιαφέροντος για την κάλυψη κρίσιμων θέσεων ευθύνης στο κράτος. Χαρακτηριστικά αναφέρονται οι Γενικοί και οι Ειδικοί Γραμματείς των Υπουργείων, καθώς και οι Πρόεδροι, Διοικητές και Διευθύνοντες Σύμβουλοι δημόσιων οργανισμών, φορέων και επιχειρήσεων. Θέσεις για τις οποίες οι υποψήφιοι πρέπει να υποβάλλουν το ενδιαφέρον και την αίτησή τους διαμέσου του http://opengov.gr.

Για τον λόγο αυτό στην ιστοσελίδα υπάρχει Φόρμα Υποβολής που πρέπει να συμπληρώσουν οι υποψήφιοι. Όλοι όσοι επιθυμούν να καταλάβουν τις καίριες αυτές θέσεις του κρατικού και του κυβερνητικού μηχανισμού οφείλουν να συμπληρώσουν τη Φόρμα. Οφείλουν να καταγράψουν όλα τα στοιχεία που τους ζητούνται. Από τις σπουδές και την επαγγελματική τους προϋπηρεσία, μέχρι το όραμά τους για τη θέση που ενδιαφέρονται και τις πιθανές συστάσεις που διαθέτουν.

Επιπλέον τους ζητούνται να καταγράψουν τις γλώσσες που ομιλούν. Στην κατηγορία Γλώσσες πρέπει να συμπληρώσουν ποια είναι η μητρική τους γλώσσα, η ενδεχόμενη δεύτερη μητρική και οι ξένες γλώσσες που χειρίζονται. Η επιλογή τους πρέπει να γίνει από συγκεκριμένη λίστα που διαθέτει ο διαδικτυακός τόπος. Δηλαδή δεν μπορείς να τις πληκτρολογήσεις, αλλά υποχρεούσαι να επιλέξεις από την ήδη διαμορφωμένη λίστα που προσφέρει η ιστοσελίδα.

Στη συγκεκριμένη λίστα για την επιλογή της μητρικής γλώσσας ή των ξένων γλωσσών συμπεριλαμβάνονται τα Ποντιακά, τα Βλάχικα και τα Αρβανίτικα! Μεταξύ πολλών άλλων και με πρώτη τα Ελληνικά, τα Ποντιακά, τα Βλάχικα και τα Αρβανίτικα εμφανίζονται ως δυνητικές επιλογές για τους υποψήφιους. Με άλλα λόγια μπορεί κάποιος να επιλέξει την Ποντιακή, την Αρβανίτικη ή την Βλάχικη ως μητρική ή ως ξένη γλώσσα.

Μετά από τα παραπάνω δικαιολογημένη η έκπληξη και εύλογα τα ερωτήματα που ζητούν απαντήσεις από τους υπευθύνους. Όπως παρατίθενται άλλωστε και στην κοινοβουλευτική Ερώτηση που τους απευθύνθηκε. Με ποια λογική και αιτιολογία συμπεριλήφθηκαν τα Ποντιακά, τα Βλάχικα και τα Αρβανίτικα ως επιλογές για τη μητρική και για τις ξένες γλώσσες; Θεωρούνται ξένες γλώσσες και αναγνωρίζονται αντίστοιχες γλωσσικές μειονότητες στην Ελλάδα; Ποιος εγγυάται ότι το επόμενο βήμα δεν θα είναι η εκμετάλλευση του περιστατικού για την υποστήριξη θέσεων περί ύπαρξης και εθνικών μειονοτήτων; Αλήθεια, πόσα μόρια εξασφαλίζει κάποιος αν ομιλεί την ξένη γλώσσα… Ποντιακά;

Πηγή Γνώμη

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υπενθυμίζουμε ότι δεν δημοσιεύουμε ακραία σχόλια υβριστικού ή προσβλητικού περιεχομένου. Παρακαλούμε τους αναγνώστες μας να γράφουν τα σχόλια τους σε Ελληνικά και οχι σε greeklish.