Παρασκευή 1 Απριλίου 2011

Καλλικρατικό τσουνάμι

Γράφει ο Χρήστος Κοσμάς

Οι συγχωνεύσεις και οι καταργήσεις σε όλους του τομείς του δημοσίου έχουν λάβει διαστάσεις επιδημίας. Υπό τις δεσμεύσεις του Μνημονίου και των εντολών της Τρόικας, η κυβέρνηση προχωρά στη συρρίκνωση του υπερδιογκωμένου κράτους. Πρώτα έκανε την εμφάνισή του ο Καλλικράτης στους Δήμους και σιγά, σιγά επεκτείνεται παντού. Από την τοπική αυτοδιοίκηση και τα νοσοκομεία, ως την εκπαίδευση και το στρατό. Σε όλα τα επίπεδα του δημοσίου εφαρμόζεται η ίδια συνταγή, συγχωνεύσεις, περικοπές και μειώσεις. Φάρμακο δηλαδή, δια πάσα νόσο.

Από τον γενικό αυτό κανόνα δεν θα μπορούσε να αποτελεί εξαίρεση ο Νομός Καστοριάς. Όπως προαναφέρθηκε, η αρχή έγινε με την τοπική αυτοδιοίκηση και τον περίφημο πια Καλλικράτη...
Μετά από 13 χρόνια εφαρμογής του Καποδίστρια και με μία ημιτελή προσπάθεια της κυβέρνησης Καραμανλή, ο αυτοδιοικητικός χάρτης της χώρας άλλαξε ξανά. Στον Νομό Καστοριάς από τους 12 Δήμους και τις 3 Κοινότητες, προέκυψαν μόνο 3 νέοι Δήμοι. Έστω κι αν αρχικά προτάθηκε η δημιουργία 4, η απόφαση του Υπουργείου Εσωτερικών και ο νόμος που τελικά ψηφίστηκε διαμόρφωσε το τοπίο όπως σήμερα το γνωρίζουμε.

Στη συνέχεια ήρθε το νομοσχέδιο που συγχώνευε το Κέντρο Ελληνικής Γούνας. Παρά τις προεκλογικές διαβεβαιώσεις των σημερινών κυβερνητικών στελεχών, το Κ.Ε.Γ. τελικά συγχωνεύθηκε με το ΕΛΚΕΔΕ. Στα πρότυπα των σχεδιασμών που και η προηγούμενη κυβέρνηση εξέταζε, το Κ.Ε.Γ. παύει να αποτελεί αυτόνομο οργανισμό και υφίσταται πλέον ως αποκεντρωμένη μονάδα του νέου, διευρυμένου οργανισμού.

Πρόσφατα μας προέκυψε ο εκπαιδευτικός Καλλικράτης. Σύμφωνα με το σχέδιο του Υπουργείου Παιδείας, περίπου 2.000 σχολικές μονάδες σε ολόκληρη την Ελλάδα καταργούνται ή συγχωνεύονται. Στο Νομό Καστοριάς, ο αριθμός των σχολείων που συγχωνεύονται αναδεικνύουν την περιοχή μας στις πρώτες πανελλαδικά. Εξέλιξη που έχει προκαλέσει σοβαρές αντιδράσεις στην εκπαιδευτική κοινότητα και στις τοπικές κοινωνίες.

Επίκειται νέος Καλλικράτης στον χώρο της υγείας. Με διατυπωμένες δημόσια τις προθέσεις της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου και με διοχετευμένες πληροφορίες στον τύπο, γίνεται πασιφανές πως σύντομα θα προκύψουν συγχωνεύσεις νοσηλευτικών ιδρυμάτων. Ενδεικτικά και επιβεβαιωτικά αναφέρεται το δημοσίευμα της εφημερίδας Πρώτο Θέμα (26-27.03.2011), όπου παρουσιάζονται οι σχετικοί σχεδιασμοί του Υπουργείου Υγείας. Στο συγκεκριμένο δημοσίευμα, το Γενικό Νοσοκομείο Καστοριάς παρουσιάζεται στη Μαύρη Λίστα (black list) του Υπουργείου και στα υποψήφια προς ενοποίηση.

Μία ημέρα μετά κάνει την εμφάνισή της η πληροφορία περί κατάργησης στρατοπέδων ανά την Ελλάδα. Πάλι όχι τυχαία και στο πλαίσιο προετοιμασίας της κοινής γνώμης με σκόπιμη διαρροή πληροφοριών, ρεπορτάζ στην εφημερίδα Έθνος (28.03.2011) θέλει το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας και το Γενικό Επιτελείο Στρατού να προχωρούν στην υλοποίηση ενός σχεδίου Καλλικράτη, καταρχήν με το κλείσιμο 7 στρατοπέδων. Μέσα σε αυτά και το Κέντρο Εκπαίδευσης Νεοσυλλέκτων στο Άργος Ορεστικό. Συμπωματικά, 7 χρόνια μετά την έναρξη λειτουργίας του, οδεύει ξανά προς λουκέτο.

Την ίδια ημέρα άλλη συμπολιτευόμενη εφημερίδα, η Ελευθεροτυπία φιλοξενεί πρωτοσέλιδο θέμα για τις αλλαγές στον χώρο της ανώτατης εκπαίδευσης. Στο δημοσίευμα αναλύονται οι σχεδιασμοί του Υπουργείου Παιδείας για τις συγχωνεύσεις και τις καταργήσεις Τμημάτων Α.Ε.Ι. και Τ.Ε.Ι. σε ολόκληρη τη χώρα. Ανάμεσα στις περιπτώσεις που συγκεντρώνουν τις περισσότερες πιθανότητες για την επιβολή των συγκεκριμένων μεταβολών είναι τα τριτοβάθμια ιδρύματα της Δυτικής Μακεδονίας. Μία πληροφορία με έντονο το τοπικό χαρακτήρα, μιας και στην Καστοριά λειτουργούν τα 3 Τμήματα Τ.Ε.Ι., ενώ επί χρόνια παλεύουμε για τη λειτουργία της πολυπόθητης Αρχιτεκτονικής Σχολής. Τελικά, μπορεί στην Ιαπωνία να χτύπησε το μετασεισμικό τσουνάμι, στην Ελλάδα όμως επελαύνει το Καλλικρατικό τσουνάμι.

Πηγή Γνώμη

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υπενθυμίζουμε ότι δεν δημοσιεύουμε ακραία σχόλια υβριστικού ή προσβλητικού περιεχομένου. Παρακαλούμε τους αναγνώστες μας να γράφουν τα σχόλια τους σε Ελληνικά και οχι σε greeklish.