Σάββατο 30 Απριλίου 2011

Η αίσθηση του μέτρου

Οι πρόσφατες ανακοινώσεις της Στατιστικής Υπηρεσίας επανέφεραν το πρόβλημα της ανεργίας στο προσκήνιο. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα, η ανεργία αγγίζει πρωτοφανή μεγέθη. Σε πανελλήνιο επίπεδο για πρώτη φορά ξεπερνάει...
το 15%. Στη Δυτική Μακεδονία το πρόβλημα είναι ακόμη πιο μεγάλο. Στην περιοχή μας η ανεργία φθάνει στο 22%, αναδεικνύοντας τη στην πρώτη θέση μεταξύ των Περιφερειών της χώρας.

Το πρόβλημα της ανεργίας επιδεινώνεται διαρκώς. Μέσα σε μόλις 1 χρόνο η ανεργία εκτοξεύθηκε σε ύψη ρεκόρ. Ενδεικτικά στη Δυτική Μακεδονία ανέβηκε κατά 5%. Η οικονομική κρίση και η παρεπόμενη ύφεση έχουν οδηγήσει σε απώλεια δεκάδων χιλιάδων θέσεων εργασίας. Χιλιάδες εργαζόμενοι, επιχειρηματίες και αυτοαπασχολούμενοι έρχονται καθημερινά αντιμέτωποι με το φάσμα της ανεργίας, κατατάσσοντάς τη στα σημαντικότερα ζητήματα που απασχολούν την Ελληνική κοινωνία.

Ανάλογη εικόνα επικρατεί και στο Νομό Καστοριάς. Ή ακριβέστερα, χειρότερη. Ανέκαθεν η περιοχή μας συγκέντρωνε ένα από τα υψηλότερα ποσοστά ανεργίας σε ολόκληρη τη χώρα. Εδώ και αρκετά χρόνια ήταν σταθερά πολλαπλάσιο από το αντίστοιχο πανελλαδικό ποσοστό. Έτσι όταν σε όλη την Ελλάδα η κατάσταση επιδεινώνεται, ο Νομός Καστοριάς δεν θα μπορούσε να μείνει ανεπηρέαστος. Η ανεργία έχει αυξηθεί δραματικά, όπως αποτυπώνεται και στους εγγεγραμμένους ανέργους στον ΟΑΕΔ.

Ως λύση στο τοπικό, οξυμένο πρόβλημα της ανεργίας εμφανίζονται διάφορα Προγράμματα ενίσχυσης της απασχόλησης. Πρόσφατο παράδειγμα οι αποφάσεις που ελήφθησαν στο Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, παρουσία της αρμόδιας Υπουργού και εκπροσώπων του Νομού μας. Εκεί και πάντα στο πλαίσιο του σχετικού Προγράμματος που ήδη υλοποιείται διαμέσου του ΟΑΕΔ, αποφασίστηκε η προκήρυξη 370 θέσεων 5μηνης απασχόλησης στους Δήμους της περιοχής.

Καταρχήν είναι θετικό οτιδήποτε γίνεται με σκοπό την αντιμετώπιση του προβλήματος. Θα ήταν λάθος να επαναληφθούν ισοπεδωτικές και μηδενιστικές προσεγγίσεις που με τόση ευκολία έχουν υιοθετηθεί από αρκετούς κατά το παρελθόν. Πιστοί στην μικροπολιτική αντίληψη που παγιώθηκε κατά τη μεταπολίτευση, υιοθετούσαν τη λύση της στείρας άρνησης, ιδιαίτερα όταν βρίσκονταν στην αντιπολίτευση. Απέρριπταν οτιδήποτε γινόταν και υπόσχονταν πολλά περισσότερα.

Από την άλλη όμως είναι προκλητικό να αποτελεί αντικείμενο δημόσιων πανηγυρισμών. Στις σημερινές δύσκολες εποχές αποτελεί πρόκληση η βαρύγδουπη και επαναλαμβανόμενη δημόσια ρητορική ορισμένων που υποστηρίζουν πως 370 θέσεις θα συμβάλλουν καθοριστικά στη λύση του προβλήματος. Ιδιαίτερα όταν η απασχόληση θα διαρκέσει μόλις 5 μήνες. Πολύ δε περισσότερο όταν οι ίδιοι πριν από μερικούς μόνο μήνες χαρακτήριζαν αντίστοιχα μέτρα ως ανεπαρκή και αναποτελεσματικά. Πρακτική που συντελεί στην απαξίωση των πολιτικών και της πολιτικής. Λίγη αίσθηση του μέτρου δεν θα έβλαπτε.

Πηγή Γνώμη

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υπενθυμίζουμε ότι δεν δημοσιεύουμε ακραία σχόλια υβριστικού ή προσβλητικού περιεχομένου. Παρακαλούμε τους αναγνώστες μας να γράφουν τα σχόλια τους σε Ελληνικά και οχι σε greeklish.