Τετάρτη 30 Μαρτίου 2011

Βυζαντινό και μεταβυζαντινό τείχος Καστοριάς – το παλαιότερο μνημείο της πόλης σε κίνδυνο


Στην πόλη της Καστοριάς σώζεται ένας μεγάλος αριθμός βυζαντινών και μεταβυζαντινών μνημείων. Το αρχαιότερο από αυτά είναι τα λείψανα του εξωτερικού... και εσωτερικού τείχους της οχύρωσης της πόλης. Σε κάποια τμήματα του τείχους έχουν γίνει εργασίες αποκατάστασης, όπως για παράδειγμα στην περιοχή της Κουμπελίδικης (Ακρόπολη) ή παλαιότερα στο τμήμα του τείχους και στον πύργο που βρίσκεται ανάμεσα στο Δημαρχείο και την οδό Χριστοπούλου.














Στα υπόλοιπα τμήματα του τείχους που δεν έχουν γίνει εργασίες αποκατάστασης ή είχαν γίνει πολλά χρόνια πριν, έχουν αρχίσει να παρουσιάζονται με τα χρόνια φθορές ή ακόμα και μικρές καταρρεύσεις. Ένα τμήμα του τείχους με εμφανής ζημιές είναι αυτό που βρίσκεται μεταξύ των οδών Χριστοπούλου και Νίκης, δίπλα στην πλατεία Μακεδονομάχων.
Στην ίδια κατάσταση βρίσκεται και μεγάλος μέρος του τείχους που βρίσκεται δίπλα στο 4ο Δημοτικό Σχολείο . Ακόμα πιο παράδοξο αποτελεί το θάψιμο εδώ και χρόνια, των λειψάνων της μοναδικής πύλης που σώζεται με χώμα. Πρέπει να αναφέρουμε ότι και στα δυο σημεία φαίνεται η σημασία που δίνουν οι ίδιοι η κάτοικοι της πόλης στο μνημείο καθώς έχουν αφεθεί ή μάλλον πεταχτεί δίπλα στο τείχος πολλά και διάφορα καλούδια, όπως καρέκλες, τραπέζια ακόμα και μηχανάκια, λες και αποτελεί έναν μικρό σκουπιδότοπο.


















Άλλα τρία τμήματα που έχουν μείνει στο έλεος του… χρόνου είναι, το τμήμα του εξωτερικού τείχους που βρίσκεται στο σημείο που συναντά η οδός Ιουστινιανού με την πλατεία Δαβάκη (δεξιά του Δημαρχείου), το τμήμα του εσωτερικού τείχους στην οδό Παπαρέσκα που κοντεύει να θαφτεί από ένα αναρριχόμενο, αλλά και το τμήμα του εσωτερικού τείχους που βρίσκεται πίσω από το κτήριο την Περιφερειακή Ενότητας το οποίο πριν 10 χρόνια περίπου έχασε ένα μεγάλο μέρος του από εκσκαφικές εργασίες και το μικρό “κομμάτι” που απέμεινε δεν θυμίζει σε τίποτα τείχος!






Δύσκολες οι οικονομικές εποχές που περνάμε, κατανοητό, μα η κατάντια του μνημείου δεν είναι φαινόμενο των τελευταίων ετών είναι πρακτική δεκαετιών

Μπέτσκας
το μαύρο πρόβατο της ενημέρωσης

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υπενθυμίζουμε ότι δεν δημοσιεύουμε ακραία σχόλια υβριστικού ή προσβλητικού περιεχομένου. Παρακαλούμε τους αναγνώστες μας να γράφουν τα σχόλια τους σε Ελληνικά και οχι σε greeklish.