Υφεσιακός και όχι αναπτυξιακός, κρίνεται ο πρώτος προϋπολογισμός του διευρυμένου δήμου Καστοριάς, που θα κατατεθεί προς έγκριση μέχρι το τέλος του μήνα στο δημοτικό συμβούλιο και καλείται να αντιμετωπίσει συσσωρευμένα χρέη 10 εκατ. ευρώ, που “κληροδότησαν” οι πρώην καποδιστριακοί στον νέο δήμο!
Αυτό προκύπτει από τα στοιχεία της απογραφής, που έδωσαν στην δημοσιότητα μόλις ολοκληρώθηκε, ο δήμαρχος Μ. Χατζησυμεωνίδης και ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Τ. Πολυγιάννης, σύμφωνα με τα οποία, η “βαρειά κληρονομιά”, που παραλαμβάνει ο νέος δήμος, μπορεί να αποδειχθεί ιδιαίτερα “επαχθής”, στην παρούσα συγκυρία!
Απαισιόδοξες είναι και οι εκτημήσεις του δημάρχου για τα έσοδα, που δηλώνει ότι: “Ο τακτικός προϋπολογισμός και η ΣΑΤΑ, δεν μπορούν να έχουν αναπτυξιακή διάσταση, διότι τα έσοδα είναι συγκεκριμένα και έχουν καλυφθεί από τις δαπάνες που προβλέπονται για τις λειτουργικές ανάγκες του δήμου. Ενώ η ΣΑΤΑ, που ανέρχεται περίπου στα 2 εκατ. ευρώ, είναι ήδη καλυμμένη για το 2011, με τις υποχρεώσεις των προηγούμενων δημοτικών αρχών και δεν περισσεύουν χρήματα για άλλες δράσεις. Να εξηγούμαστε, για να μην παρεξηγούμαστε!” υπογράμμισε ο κ. Χατζησυμεωνίδης.
Μετά από αυτό, οι προσανατολισμοί του δήμου, στράφηκαν προς τις εντάξεις έργων στα περιφερειακά προγράμματα και το ΕΣΠΑ, όπου με εντατικές προσπάθειες και ώριμες μελέτες, υπολογίζουν να εντάξουν έργα συνολικού ύψους 40 εκατ. ευρώ!
Όμως τα “βαρίδια” της απογραφής, δεν επιτρέπουν ιδιαίτερα αισιόδοξες προβλέψεις, σ΄ ένα ασφυκτικά οικονομικό περιβάλλον, που επιβάλλει συνεχή μείωση των δημοσίων δαπανών. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η ΣΑΤΑ, που το 2009 ξεκίνησε με περικοπές της τάξης του 15% για να φτάσουν το 2010 στο 25% και παραμένει άγνωστη μέχρι στιγμής, η μείωση του ποσοστού της για το έτος 2011!
Το πρόβλημα εντοπίζεται κυρίως με τους δήμους, που δεν έχουν εφαρμόσει το διπλογραφικό σύστημα. Είναι οι δήμοι που δεν έκαναν ποτέ ισολογισμό και αυτοί είναι: Κορεστείων, Βιτσίου, Μακεδνών, Αγίων Αναργύρων και η κοινότητα Καστρακίου. Σε αντίθεση με τους δήμους Καστοριάς, Μεσοποταμίας και Αγίας Τριάδας, που είχαν εκσυγρονίσει το λογιστικό τους σύστημα.
Οι επιτροπές που ορίστηκαν για την απογραφή, δούλεψαν εντατικά, για να φτάσουν σ΄ ένα συγκεκριμένο αποτέλεσμα το οποίο όμως επί της ουσίας, απέχει πολύ από την πραγματικότητα. Και τούτο διότι, όπως εξηγεί ο αρμόδιος επί των οικονομικών αντιδήμαρχος “Εντοπίστηκαν πολλά τιμολόγια, τα οποία δεν συνοδεύονταν από κανένα άλλο παραστατικό. Είτε αυτό λέγεται απόφαση της (δημαρχιακής) οικονομικής επιτροπής του δήμου είτε λέγεται σύμβαση ή άλλη επιίσημη έγκριση. Αυτά δεν λαμβάνονται υπόψιν στην απογραφή, αλλά προσμετρώνται σε αρκετές χιλιάδες ευρώ, και ήταν απόρροια μιας κακής διαχείρισης, των προηγούμενων δημοτικών αρχών”!
Για όλες αυτές τις εκκρεμείς υποθέσεις, που απασχολούν δεκάδες προμηθευτές των πρώην δήμων, ο Τ. Πολυγιάννης εμφανίζεται καθησυχαστικός λέγοντας: “Όπου υπάρχει μια αποδεδειγμένη δαπάνη, εμείς θα την αναγνωρίσουμε. Παράλληλα περιμένουμε και τον έλεγχο των ορκωτών λογιστών, για να δρομολογήσουμε την αποτύπωση στα λογιστικά βιβλία, που μαζί με την σχετική έκθεση, θα παρουσιάσουμε στο δημοτικό συμβούλιο”
ΟΙ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ ΤΩΝ ΔΗΜΩΝ
Οι υποχρεώσεις των δήμων, έτσι όπως εμφανίζονται μετά την απογραφή, είναι οι εξής:
- Ο Δήμος Καστοριάς εμφανίζει υποχρεώσεις 2.363.827 ευρώ. Σ΄ αυτές συμπεριλαμβάνονται και δύο συμβάσεις δανείων.
- Ο Δήμος Μεσοποταμίας εμφανίζει υποχρεώσεις 35.957 ευρώ
- Ο Δήμος Αγίας Τριάδας εμφανίζει υποχρεώσεις 1.274,513 ευρώ.
- Ο Δήμος Μακεδνών 706.911 ευρώ
- Ο Δήμος Βιτσίου 86.000 ερυώ και πολλά άλλα δεδομένα σε υποχρεώσεις , τα οποία δεν μπορούν να απογραφούν, λόγω έλλειψης παραστατικών.
- Ο Δήμος Αγίων Αναργύρων 149.921 ευρώ και άλλα
- Ο Δήμος Κλεισούρας 95.378 ευρώ
- Ο Δήμος Κορεστείων 44.928
- Η Κοινότητα Καστρακίου 20.700 ευρώ και πολλά άλλα, τα οποία δεν μπορούν να απογραφούν.
ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΑ ΤΑΜΕΙΑΚΑ ΠΛΕΟΝΑΣΜΑΤΑ....
Η πρώτη φάση της απογραφής, περιελάμβανε και τις ταμειακές καταστάσεις, που μεταφέρθηκαν από τους καποδιστριακούς δήμους, στον νέο διευρυμένο δήμο Καστοριάς. Τα ποσά αυτά, που συνολικά φτάνουν το 1.579.596 ευρώ, βρέθηκαν κατά τον αντιδήμαρχο, είτε σε τραπεζικούς λογαριασμούς είτε στα... συρτάρια των δήμων και κατανέμονται ως εξής:
- Ο Δήμος Καστοριάς άφησε ταμείο 351.000 ευρώ.
- Ο Δήμος Μεσοποταμίας 220.000 ευρώ
- Ο Δήμος Αγίας Τριάδας 126.000 ευρώ
- Ο Δήμος Μακεδνών 112.000 ευρώ
- Ο Δήμος Βιτσίου 106.000 ευρώ
- Ο Δήμος Αγίων Αναργύρων 213.000 ευρώ
- Ο Δήμος Κλεισούρας 42.000 ευρώ
- Ο Δήμος Κορεστείων 365.000 ευρώ (Το πιο σεβαστό ποσό απ΄ όλους τους δήμους)
- Η κοινότητα Καστρακίου 40.167 ευρώ
Το συνολικό ποσό των ταμείων, ανέρχεται στο ποσό των 1.579.596.
Από αυτο γίνεται αντιληπτό, ότι οι υποχρεώσεις είναι πενταπλάσιες από τα έσοδα.
Η απογραφή θα πιστοποιηθεί από τους ορκωτούς λογιστές και θα κατατεθεί στο δημοτικό συμβούλιο προς διαβούλευση.
Από αυτό γίνεται φανερό, ότι οι υποχρεώσεις που κληρονομεί ο νέος διευρυμένος δήμος, είναι πενταπλάσιες, από τα έσοδα που παραλαμβάνει!
Στο δήμο πιστεύουν όιτ η απογραφή και το πρόγραμμα “Διαύγεια”, που εφαρμόζονται με το ξεκίνημα του Καλλικράτη, είναι οι ασφαλιστικές δικλείδες, που διασφαλίζουν την διαφάνεια στα οικονομικά του.
Εκτός από την απογραφή της ακίνητης περιουσίας και την καταγραφή της στα αντίστοιχα μητρώα, ο δήμος έχει να αντιμετωπίσει και ορισμένες “ιδιάζουσες” περιπτώσεις απώλειας πόρων, όπως η γνωστή υπόθεση της υπεξαίρεσης του 1,2 εκατ. ευρώ του πρώην δήμου Μακεδνών, αλλά και οι “μεταφερόμενες οφειλές” του πρώην δήμου Αγίας Τριάδας, πόυ προέρχονται από την προηγούμενη δημοτική αρχή του Χ. Πανταζή και μεταφράζονται σε χρέη 227.000 ευρώ μόνο προς την ΔΕΥΑΚ!
Σε σχετική ερώτηση, που του υποβλήθηκε, ο δήμαρχος Μ. Χατζησυμεωνίδης απάντησε ότι: “Θα αναγνωριστούν από τον Δήμο αυτές οι οφειλές και στην πορεία θα πρέπει να εξετασθεί η κάθε περίπτωση ξεχωριστά. Πάντως οι οφειλές των καποδιστριακών δήμων, θα επιβαρύνουν κατά ένα μεγάλο μέρος την ΣΑΤΑ του 2011, που προορίζεται γι΄ αυτούς. Αυτό σημαίνει σημαντικές περικοπές στα έργα, που έχουν προγραμματιστεί για τους ίδιους”!
Για το θέμα της υπεξαίρεσης στον δήμο Μακεδνών, ο δήμαρχος είπε ότι: “Μετά τον έλεγχο των οικονομικών επιθεωρητών, το πόρισμα θα διαβιβαστεί στον αρμόδιο εισαγγελέα και εφ΄ όσον καταλογιστεί το ποσό, θα βεβαιωθεί στο δημόσιο ταμείο και θα εισπράττεται για να αποδοθεί στον δήμο Καστοριάς”!
Αν δεν προσκρούσει στο γνωστό “ουκ αν λάβεις παρά του μη έχοντος” και δεν αποτυπωθεί σ΄ έναν επόμενο προϋπολογισμό στα “διαφυγόντα κέρδη”!
Πηγή:kastoriani-estia.blogspot.com
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Υπενθυμίζουμε ότι δεν δημοσιεύουμε ακραία σχόλια υβριστικού ή προσβλητικού περιεχομένου. Παρακαλούμε τους αναγνώστες μας να γράφουν τα σχόλια τους σε Ελληνικά και οχι σε greeklish.