Στη Βουλή έφτασαν οι αποκαλύψεις του «Ρεπορτάζ Χωρίς Σύνορα» για τη λειτουργία και τις πρακτικές των σφαγείων της Καλαμπάκας, που κατά καιρούς έχουν προκαλέσει έντονες αντιδράσεις στην τοπική και όχι μόνο κοινωνία. Υπενθυμίζεται ότι σοκ προκάλεσαν οι εικόνες που προβλήθηκαν στο ντοκιμαντέρ της εκπομπής, «Το ιπτάμενο burger και άλλες ιστορίες», που παρουσίαζαν βυτιοφόρο της Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης-Αποχέτευσης Καλαμπάκας (ΔΕΥΑΚ) να ξεφορτώνει στην κοίτη του Πηνειού ποταμού λύματα, τα οποία πριν από λίγα λεπτά είχαν φορτωθεί από τα σφαγεία της περιοχής. Το θέμα έφτασε στη Βουλή, με τον Γραμματέα Πολιτικού Σχεδιασμού της Ν.Δ. και βουλευτή Λαρίσης, Μάξιμο Χαρακόπουλο να καταθέτει σχετική ερώτηση προς την Υπουργό Περιβάλλοντος,Τίνα Μπιρμπίλη.
Στη Καλαμπάκα, το τοπικό σφαγείο βρίσκεται σε κατοικημένη περιοχή λίγο έξω από την πόλη. Για την πραγματικότητα των σφαγείων μίλησε στην κάμερα της εκπομπής ο κτηνίατρος και κάτοικος της περιοχής, Γιάννης Θεοδώρου, ο οποίος έδωσε μια σαφή εικόνα για το τι έχει βιώσει ως γείτονας των σφαγείων όλα αυτά τα χρόνια. Το 2006 ο Γιάννης Θεοδώρου, που το σπίτι του βρίσκεται στα διακόσια μέτρα μακριά από το σφαγείο ήρθε αντιμέτωπος με ένα θέαμα που τον κινητοποίησε. Έξω από το σπίτι του περνούσε ένα ρυάκι… Αντί για νερό όμως, στην κοίτη του έτρεχε αίμα! «Το χειμώνα του ’06-‘07 και του ’07-’08 που είχε πολύ έντονη ανομβρία, ουσιαστικά στο ρέμα εδώ δεν υπήρχε νερό όπως υπάρχει τώρα και έτρεχε μόνο αίμα. Μόνο αίμα. Δηλαδή υγρά με αίμα από τα σφαγεία. Εγώ διέσχιζα κάθε μέρα το ρέμα 2-3 φορές και για να μπω στο σπίτι μου διέσχιζα αίμα», δήλωσε ο κ. Θεοδώρου στον Στέλιο Κούλογλου.
Τα σφαγεία Καλαμπάκας συνέχισαν για καιρό να μην τηρούν τους κανόνες υγιεινής όσον αφορά τη διαχείριση των υπό-προϊόντων κρέατος και του αίματος σφαγής με αποτέλεσμα να θέτουν σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία και έτσι ο κ. Θεωδόρου κατέφυγε στις δημόσιες αρχές για να διαπιστώσει ότι τίποτα στο σφαγείο δεν πήγαινε σωστά. Συνέχισε να αγωνίζεται για χρόνια προκειμένου τα σφαγεία να λειτουργήσουν σύμφωνα με τις νόμιμες προδιαγραφές, παρά τις σχετικές αποφάσεις όμως, οι αρμόδιες αρχές συνέχιζαν να κάνουν τα στραβά μάτια. Τελικά, μετά τις επανειλημμένες του προσπάθειες κατάφερε να δικαιωθεί και τα σφαγεία σταμάτησαν να ρίχνουν τα λύματα στο ρυάκι που περνάει μπροστά από το σπίτι του. Υιοθετήθηκε τότε μια άλλη «ευφάνταστη» πρακτική. Άρχισαν να τα μεταφέρουν σε μια χωματερή, τόσο το αίμα όσο και τα δευτερεύοντα προϊόντα. «Τα εντόσθια των ζώων, τις κοιλιές, τα έντερα, τα πόδια, τα κεφάλια… Τα σφαγεία Καλαμπάκας θεωρούσαν δικαίωμα τους να μπορούνε να τα φορτώνουν στο φορτηγάκι και να τα πάνε στην χωματερή. Χωρίς επεξεργασία χωρίς, τίποτα . Έτσι κι αλλιώς απαγορεύεται και επεξεργασμένα να τα πετάξεις στην χωματερή. Πόσο μάλλον χωρίς επεξεργασία!», δήλωσε στο «Ρεπορτάζ Χωρίς Σύνορα», ο Γιάννης Θεοδώρου.
Όταν πια το καλοκαίρι του 2010, η χωματερή έκλεισε η κατάσταση έφτασε στο απροχώρητο. Τα υπολείμματα των σφαγείων άρχισαν να ρίχνονται στον Πηνειό ποταμό, πρακτική που όπως αποκαλύπτουν τα βίντεο που παρουσίασε το «Ρεπορτάζ Χωρίς Σύνορα» -και δείχνουν βυτιοφόρο της ΔΕΥΑΚ να ξεφορτώνει στην κοίτη του Πηνειού ποταμού λύματα, τα οποία πριν από λίγα λεπτά είχαν παρθεί από τα σφαγεία- συνεχίστηκε ακόμα και μέχρι τις 14 Ιανουαρίου του 2011, παρόλο που τον Δεκέμβριο του 2010 το αρμόδιο υπουργείο είχε διατάξει να κλείσουν τα σφαγεία της Καλαμπάκας.
Το ρεπορτάζ της εκπομπής πέραν των τοπικών αντιδράσεων, προκάλεσε την αντίδραση του Γραμματέα Πολιτικού Σχεδιασμού της Ν.Δ. και βουλευτή Λαρίσης, Μάξιμου Χαρακόπουλου, ο οποίος δύο μέρες μετά την προβολή του «Ρεπορτάζ Χωρίς Σύνορα» κατέθεσε σχετική ερώτηση στη Βουλή προς την Υπουργό Περιβάλλοντος, Τίνα Μπιρμπίλη. Ο κ. Χαρακόπουλος χαρακτηρίζοντας τον Πηνειό «χωματερή» της Θεσσαλίας, αναφέρει στο κείμενο της ερώτησης του:
«Στην εκπομπή της 2-2-2010 του Στ. Κούλογλου «Ρεπορτάζ χωρίς σύνορα» που προβλήθηκε από το κανάλι της ΝΕΤ, αποκαλύφτηκε ότι σφαγεία ρυπαίνουν με τα λύματά τους τον Πηνειό ποταμό. Σύμφωνα με το σχετικό ρεπορτάζ, τα λύματα των σφαγείων της Καλαμπάκας διοχετεύονταν ανεπεξέργαστα στη χωματερή της περιοχής. Η χωματερή έκλεισε τελικά το καλοκαίρι του 2010 και ό, τι περίσσευε από τα σφαγεία πλέον πήγαινε κατευθείαν στον Πηνειό ποταμό, άδειαζαν δηλαδή όλα τα λύματα στην κοίτη του ποταμού!
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, η ίδια πρακτική συνεχίστηκε μέχρι και τις 20 Ιανουαρίου 2011, οπότε τα απόβλητα ρίχτηκαν και πάλι στον ποταμό, με την αρμόδια τοπική αρχή να αρνείται κατηγορηματικά ότι έδωσε τέτοια εντολή.
Επιπλέον, πρόσφατη μελέτη του τμήματος Πολιτικών Μηχανικών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας (Έθνος, 26-7-10) επισημαίνει ότι οι συγκεντρώσεις νιτρικών και φωσφορικών υπερβαίνουν κατά πολύ το ανώτατο επιτρεπτό όριο και σε συνδυασμό με τις μεγάλες συγκεντρώσεις κολοβακτηριοειδών αποδεικνύουν ότι ο Πηνειός έχει μολυνθεί ανεπανόρθωτα.
Ταυτόχρονα, έκθεση της Υποεπιτροπής Υδατικών Πόρων της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Προστασίας Περιβάλλοντος της Βουλής των Ελλήνων (Περίοδος ΙΓ’-Σύνοδος Α’, 2010) κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τα σημαντικά προβλήματα ρύπανσης που εντοπίζονται στον Πηνειό. Βάσει αυτής προκύπτει ότι ο ποταμός δέχεται πιέσεις από όλων των ειδών τις δραστηριότητες που αναπτύσσονται στους Νομούς Τρικάλων, Καρδίτσας και Λάρισας. Καλλιέργειες αρδευόμενες και ξηρικές, κτηνοτροφικές, βιομηχανικές και βιοτεχνικές μονάδες, κυρίως αξιοποίησης προϊόντων πρωτογενούς τομέα παραγωγής, αμμοληψίες και οικισμοί έχουν επιπτώσεις στην ποιότητα των νερών του. Επισημαίνεται ότι τα προβλήματα ρύπανσης του Πηνειού μεταφέρονται και στην υπό ανασύσταση λίμνη Κάρλα.
Κατόπιν τούτων ερωτάται η αρμόδια υπουργός:
1. Αληθεύει ότι συνεχίζει να δέχεται ανεπεξέργαστα λύματα από σφαγεία ο Πηνειός, μοναδική πηγή ζωής για τη Θεσσαλία;
2. Τι προτίθεστε να πράξετε προκειμένου να αποτρέψετε την περαιτέρω μόλυνση του ποταμού; Υπάρχει σχέδιο δράσης για την προστασία του και αν ναι, ποιο είναι αυτό και ποια τα αποτελέσματα της εφαρμογής του;
3. Τι τύχη είχε μέχρι σήμερα το ως άνω πόρισμα της Υποεπιτροπής Υδατικών Πόρων της Βουλής;».
tvxs.gr
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Υπενθυμίζουμε ότι δεν δημοσιεύουμε ακραία σχόλια υβριστικού ή προσβλητικού περιεχομένου. Παρακαλούμε τους αναγνώστες μας να γράφουν τα σχόλια τους σε Ελληνικά και οχι σε greeklish.