Παρασκευή 31 Δεκεμβρίου 2010

Τα βλέπω, αλλά με μέτρο…

Αν έχεις το μικρόβιο, το έχεις από μικρός. Πέρασαν αρκετές Πρωτοχρονιές στο σπίτι του Βασίλη που παίζαμε 21. Τώρα, το 21 ή το 31 έχει… πεθάνει.

Οι εποχές άλλαξαν και τις θέσεις τους έχει πάρει το TEXAS HOLDEM. Ένα παιχνίδι που κάνει θραύση και είμαι βέβαιος ότι αρκετοί από εσάς είτε μαζεύεστε σε σπίτια είτε πάτε μια βόλτα στο Λουτράκι για να τιμήσετε το νέο αυτό παιχνίδι.

Καλά για το Ίντερνετ, δεν το συζητώ. Δεν υπάρχει τραπέζι που να έχω παίξει (και σε διαφορετικές εταιρείες) και να μην υπάρχει Έλληνας…


Αφού λοιπόν είναι παραμονή Πρωτοχρονιάς, θα κάνω μία μικρή… παράκαμψη και η σημερινή στήλη θα αφορά μερικούς άτυπους κανόνες για το πόκερ.


Δεν πρόκειται να σας πω ότι είμαι ο καλύτερος παίκτης του κόσμου, ούτε ότι έχω βγάλει… οικόπεδα. Το θέμα είναι ότι ακολουθώντας μερικούς κανόνες και αν έχεις υπομονή, τότε ναι, μπορεί να βγει… μεροκάματο.


Στον ενάμιση περίπου χρόνο που ασχολούμαι με το… σπορ, έχω κάνει πέντε νίκες σε μεγάλα τουρνουά (συμμετοχή έως 30 δολάρια και ο πρώτος να κερδίζει περίπου 1.500 δολάρια) και έφτασα μια ανάσα από το να κερδίσω τη συμμετοχή σε ταξίδι στο Vegas (από τους 1,462 συμμετέχοντες, οι πρώτοι δέκα πήγαιναν στον… παράδεισο, για όλους όσοι έχουν το… μικρόβιο, βγήκα 42ος χάνοντας όλες μου τις μάρκες με ΑΚ ιδίου χρώματος…).

Οπότε, κάτι προφανώς σκαμπάζω από το παιχνίδι και αποφάσισα να τα μοιραστώ μαζί σας. Είπαμε, είναι η μέρα τέτοια…


Πρώτα απ’ όλα, είναι εντελώς διαφορετικά παιχνίδια τα cash games από τα τουρνουά. Στα πρώτα, τα οποία εγώ δεν τα γουστάρω, παίζει πολύ η μπλόφα και όποιος έχει το σθένος να κάνει all-in, είναι δύσκολο να βρει κάποιον που να τον… δει. Στα τουρνουά αντιθέτως πληρώνεις τη συμμετοχή και παίζεις με μάρκες.

Οπότε αν το τουρνουά δεν είναι rebay, αν χάσεις, δεν θα χρειαστεί να βάλεις και πάλι το χέρι στην τσέπη. Για να φτάσει κάποιος ψηλά πρέπει να έχει γαϊδουρινή υπομονή. Σε τουρνουά που κέρδισα, πήγαινα πάσο για 1,5 ώρα!!!


Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνετε, είναι να παρατηρείτε τον τρόπο με τον οποίο παίζουν οι αντίπαλοί σας στο τραπέζι.

Ύστερα από μερικά λεπτά, θα καταλάβετε εάν κάποιος είναι σφιχτός (παίζει μόνο πολύ καλά φύλλα), ή βλέπει και το… 2-7.
Είναι πολύ καλό να «ξέρεις» ποιον αντιμετωπίζεις, γιατί κάποια στιγμή θα τον βρεις απέναντί σου. Να ξέρετε, βέβαια, ότι όπως εσείς παρατηρείτε τους αντιπάλους, το ίδιο κάνουν και αυτοί με σας.

Οπότε, κατά τη διάρκεια των παιχνιδιών, καλό θα ήταν να αλλάζετε λίγο πολιτική για να τους μπερδεύετε…


Από εκεί και πέρα, η θέση παίζει τεράστιο ρόλο. Από τις αρχικές, εάν δεν έχετε σούπερ φύλλα (ΑΑ, ΚΚ, QQ, JJ, ΑΚ, ΑQ), καλό θα ήταν να μη συμμετέχετε. Γιατί έχει να… μιλήσει ένα τραπέζι και μπορεί να χάσετε ένα μεγάλο μέρος από τις μάρκες σας χωρίς λόγο. Αν βέβαια πιάσετε εξαιρετικό φύλλο, κάντε raise και όχι call. Αν αφήσετε να μπουν στη… μάχη πολλά φύλλα, τότε μειώνονται αισθητά οι πιθανότητες επιτυχίας, ακόμα και αν κρατάτε ΑΑ…


Πολύ απλά δεν χρειάζεται να παίζει κάποιος όλα τα χέρια. Μην νομίσετε ότι όσο περισσότερο ασχολείστε με παρτίδες θα αυξήσετε τις πιθανότητες νίκης. Το αντίθετο συμβαίνει…


Όταν θα έρθετε αντιμέτωποι με ένα ποντάρισμα, σκεφτείτε πόσες μάρκες θα ρισκάρετε για να δείτε είτε το επόμενο φύλλο είτε τον αντίπαλο, σε σχέση φυσικά με τα ποτ που έχουν μαζευτεί. Θεωρώ ότι είναι προτιμότερο να κερδίζετε γύρες με μικρότερα ποτ και να μαζεύετε μάρκες, παρά να τις χάσετε όλες σε ένα φύλλο. Ακόμα και το ΑΑ χάνει.


Ποτέ μα ποτέ μη χάνετε τον έλεγχο εάν ηττηθείτε με bad beat. Σπάστε ένα ποτήρι (όχι το laptop, γιατί θα χάσετε τη συνέχεια του παιχνιδιού…) αλλά ποτέ μα ποτέ μην αρχίσετε να ποντάρετε ανεξέλεγκτα σε όλα τα επόμενα φύλλα. Είπαμε και προηγουμένως, γαϊδουρινή υπομονή… Σας το λέει κάποιος που έχασε από 7-3 ενώ είχε ΑΑ, με τον αντίπαλο να μπλοφάρει για να κλέψει μάρκες.


Μια καλή συμβουλή είναι ότι όταν τα τουρνουά φτάνουν προς τις θέσεις που…πλερώνουν, να γίνετε πιο επιθετικοί. Όλοι θέλουν να πάρουν τα χρήματά τους πίσω, οπότε το… πάσο είναι πιο εύκολο.

'Ετσι θα μπορέσετε να κλέψετε μάρκες (πάντα με μέτρο) και να αυξήσετε το stack σας για τη μεγάλη μάχη που ακολουθεί.
Δεν τίθεται θέμα ότι παίζει ρόλο και η τύχη, αλλά μέχρι ενός σημείου. Γιατί το πόκερ δεν είναι ρουλέτα…

Αυτά είχα να σας πω και σας εύχομαι ολόψυχα καλή χρονιά. Αν μη τι άλλο το 2011 δεν μπαίνει με τον καλύτερο τρόπο. Πρώτα απ’ όλα υγεία σε εσάς και στα αγαπημένα σας πρόσωπα. Αυτά που σας στηρίζουν στις στραβές, στα λάθη σας και δεν θυμούνται τον Σπύρο Λούη όταν τους χρειάζεστε. Φυσικά σας εύχομαι και λόγω ημέρας καλά κέρδη. Όχι μόνο σήμερα, αλλά όποτε αποφασίσετε να ρισκάρετε…
Ηρακλής Αντύπας
Πηγή :gazzetta.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υπενθυμίζουμε ότι δεν δημοσιεύουμε ακραία σχόλια υβριστικού ή προσβλητικού περιεχομένου. Παρακαλούμε τους αναγνώστες μας να γράφουν τα σχόλια τους σε Ελληνικά και οχι σε greeklish.