Τρίτη 12 Μαρτίου 2013

Νέα προσπάθεια των τοπικών φορέων να διεκδικήσουν το ΞΕΝΙΑ

Με δύο προσπάθειες την τελευταία δεκαπενταετία, που, δυστυχώς, δεν τελεσφόρησαν, επιχείρησε η...
Τοπική Αυτοδιοίκηση α’ και β’ βαθμού να διεκδικήσει την κυριότητα του ΞΕΝΙΑ Καστοριάς, ένα κτίριο – κόσμημα, όπως έχει χαρακτηριστεί, στο κέντρο του αστικού ιστού της βυζαντινής αρχόντισσας.

Όμως, οι προσπάθειες αυτές «προσέκρουσαν» στα …τείχη της γραφειοκρατίας και ενός ανάλγητου κράτους, που δεν επέτρεψαν την παραχώρησή του στους τοπικούς φορείς, έτσι ώστε να διασωθεί και να παραδοθεί με την όποια χρήση του στην τοπική κοινωνία, με αποτέλεσμα να παραμείνει …έρμαιο στη αμείλικτη φθορά του χρόνου.

Ο δήμος Καστοριάς, ωστόσο, αποφάσισε μην καταθέσει τα όπλα και να επιχειρήσει για άλλη μία φορά να διεκδικήσει την παραχώρηση του κτιρίου, έστω και για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, προκειμένου να ανακατασκευαστεί και να δοθεί στη χρήση των πολιτών, έτσι ώστε να σταματήσει, τουλάχιστον, να αποτελεί εστία μόλυνσης, αλλά και εικόνα εγκατάλειψης και καταστροφής.

Πιο συγκεκριμένα, η προσπάθεια του δήμου εστιάζεται, κατ’ αρχάς, στην εξασφάλιση της χρηματοδότησης για την ανακατασκευή του κτιρίου και τη μετατροπή του σε σχολείο αστροφυσικής, με τη δημιουργία και ενός μικρού πλανητάριου, έτσι ώστε να έχει ένα ισχυρό επιχείρημα στα χέρια του, προκειμένου να διεκδικήσει με «αξιώσεις» το ΞΕΝΙΑ, αφού για την παραχώρηση του η Εταιρία Ακινήτων Δημοσίου απαιτεί εχέγγυα της διάσωσης του κτιρίου.

Γιάννα Λούσιου
Περισσότερα στην εφημερίδα ΣΕΝΤΡΑ την Τετάρτη 13 Μαρτίου
sentra


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υπενθυμίζουμε ότι δεν δημοσιεύουμε ακραία σχόλια υβριστικού ή προσβλητικού περιεχομένου. Παρακαλούμε τους αναγνώστες μας να γράφουν τα σχόλια τους σε Ελληνικά και οχι σε greeklish.