Τετάρτη 6 Μαρτίου 2013

Τέλος στις δόσεις του ΦΠΑ

Μπλόκο με κατασχέσεις σε όσους επιχειρηματίες και ελεύθερους επαγγελματίες δεν υποβάλλουν περιοδικές δηλώσεις ΦΠΑ στήνει το υπ. Οικονομικών. Με ειδική διάταξη την οποία...
ετοιμάζει το υπουργείο Οικονομικών θα καλεί τους υπόχρεους να υποβάλλουν την περιοδική τους δήλωση στις 20 κάθε τρίτου μήνα (ή κάθε μήνα για τις επιχειρήσεις) καταβάλλοντας τουλάχιστον 10 ευρώ. Και αυτό, όπως γράφουν «Τα Νέα», σε μία προσπάθεια να μην θεωρηθεί εκπρόθεσμη η δήλωση.

Αφού υποβάλουν τη δήλωση θα έχουν περιθώριο 10 ημερών να αποδώσουν το σύνολο του ΦΠΑ που οφείλουν, χωρίς δόσεις. Αν δεν εξοφλήσουν τον φόρο εγκαίρως και η οφειλή καταστεί ληξιπρόθεσμη, θα «τρέχει» προσαύξηση 1% για κάθε μήνα καθυστέρησης και αργότερα θα επιβάλλονται κατασχέσεις με προτεραιότητα τις καταθέσεις και γενικότερα απαιτήσεις στα χέρια τρίτων. Αν δεν υποβάλλουν καθόλου δήλωση, με προσωρινό έλεγχο εξπρές θα βεβαιώνεται ο φόρος και οι προβλεπόμενες προσαυξήσεις - 2% - και εάν δεν εξοφλείται εφάπαξ, χωρίς δυνατότητα συμβιβασμού ή δόσεων, θα επιβάλλονται και πάλι κατασχέσεις.


Η δημοσιοποίηση του σχεδιασμού του οικονομικού επιτελείου στα σημερινά ΜΜΕ έχει ήδη προκαλέσει μεγάλες αντιδράσεις στην αγορά, καθώς, σε μια περίοδο που η ρευστότητα δεν βελτιώνεται, αλλά αντίθετα επιδεινώνεται, οι συνεπείς επαγγελματίες που καταβάλλουν τον ΦΠΑ τους επωφελούμενοι των τριών δόσεων μέσα σε ένα τρίμηνο, θα βρεθούν σε ακόμα δυσχερέστερη θέση. Και αυτό διότι θα τους επιβάλλεται το σύνολο της καταβολής άμεσα. Παράλληλα, το μέτρο αυτό μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση των ανειλικρινών περιοδικών δηλώσεων, όπου οι επιχειρηματίες θα φροντίσουν να δηλώνουν μικρότερα ποσά ΦΠΑ, για να μπορούν να αντεπεξέλθουν. Έτσι, το μέτρο θα λειτουργήσει τελικά αντίστροφα για τα κρατικά έσοδα.

Εάν το κράτος δεν μπορεί να ελέγξει σήμερα την ειλικρίνεια των δηλώσεων διαμέσου των διασταυρώσεων, αυτό θα καταστεί σαφώς δυσκολότερο εάν το σύνολο της αγοράς αρχίσει να υιοθετεί πρακτικές αντίστοιχες για να μπορέσει να επιβιώσει σε μια οικονομία, όπου η ύφεση επιδεινώνεται και η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών πηγαίνει όλο και πιο πίσω.

Όπως σημειώνουν φοροτεχνικοί, η βάση για τη σύλληψη του ΦΠΑ θα πρέπει να είναι το “μπλόκο” διαμέσου των ηλεκτρονικών συναλλαγών, η υποχρεωτική μείωση των ορίων για την εξόφληση τιμολογίων του συνόλου των επιχειρήσεων μέσω τραπεζικών συναλλαγών και όχι μια εξάντληση των περιθωρίων αυστηρότητας που κατ' ουσίαν θα οδηγήσει και πάλι σε αύξηση των τάσεων φοροδιαφυγής.

Σημειώνεται ότι τα αποτελέσματα των φορολογικών ελέγχων δείχνουν ότι σήμερα ένας στους τέσσερις επιχειρηματίες και ελεύθερους επαγγελματίες δεν μπαίνει καν στον κόπο να υποβάλει δήλωση ΦΠΑ.

"Με το νέο σύστημα θα απελευθερωθούν ελεγκτικές δυνάμεις του υπ. Οικονομικών ώστε να πραγματοποιούν ουσιαστικούς ελέγχους κατά της μεγάλης φοροδιαφυγής και όχι να κυνηγούν φορολογούμενους μόνο και μόνο για να υποβάλουν δήλωση ΦΠΑ", λέει στα "Νέα" ο γγ Δημοσίων Εσόδων, Χάρης Θεοχάρης, τονίζοντας ότι σχετική απαίτηση έχει εγείρει και η τρόικα.

Η δυνατότητα εξόφλησης του οφειλόμενου ΦΠΑ σε τρεις δόσεις καθιερώθηκε το καλοκαίρι του 2011 ως ανάσα ρευστότητας στις επιχειρήσεις και στους επιτηδευματίες. Για να γίνει δεκτή η δήλωση ο υπόχρεος πρέπει να καταβάλει το 40% της οφειλής και το υπόλοιπο σε δύο μηνιαίες δόσεις με μηνιαία προσαύξηση 2%.



newmoney


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υπενθυμίζουμε ότι δεν δημοσιεύουμε ακραία σχόλια υβριστικού ή προσβλητικού περιεχομένου. Παρακαλούμε τους αναγνώστες μας να γράφουν τα σχόλια τους σε Ελληνικά και οχι σε greeklish.