Δευτέρα 4 Μαρτίου 2013

Απλήρωτος 1 στους 2 εργαζόμενους από 3 έως 15 μήνες

■ Oμηροι 1.000.000 εργαζόμενοι, καθώς μόνο μία στις δέκα επιχειρήσεις πληρώνει στην ώρα της...
■ Μία στις τέσσερις επιχειρήσεις (περίπου 150.000) δεν έχει καταβάλει τους μισθούς εδώ και 3 μήνες

■ Χιλιάδες εργαζόμενοι σε όλη την Ελλάδα ζουν με έναντι 100-300 ευρώ τον μήνα

■ Η λίστα με τις εταιρείες που δεν είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους

Εφιαλτικές διαστάσεις έχει πάρει η επιδημία των απλήρωτων εργαζομένων σε μεγάλες και μικρότερες επιχειρήσεις, οι οποίες καθυστερούν την καταβολή μισθών από 3 έως και 15 μήνες. Μετά τη στρατιά των ανέργων που έφτασε τους 1.350.181 (ΕΛ.ΣΤΑΤ., Νοέμβριος 2012), η επόμενη ανοιχτή πληγή στην αγορά εργασίας είναι οι απλήρωτοι εργαζόμενοι που ανέρχονται, σύμφωνα με υπολογισμούς των εργατικών κέντρων, σε 800.000, αν και πολλοί υποστηρίζουν ότι ο αριθμός αυτός είναι μεγαλύτερος αφού υπάρχουν επιχειρήσεις που απασχολούν μέχρι 5 άτομα.

Με δεδομένο ότι οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα είναι περίπου 2 εκατομμύρια καταλήγουμε στην ανησυχητική διαπίστωση ότι 5 στους 10 βρίσκονται σε ιδιότυπο καθεστώς ομηρίας, το οποίο δυστυχώς τις περισσότερες φορές τελειώνει με το οριστικό κλείσιμο της επιχείρησης. Στην πλειονότητά τους οι απλήρωτοι, κυρίως των μικρότερων επιχειρήσεων, δεν καταγγέλλουν τον εργοδότη τους στην Επιθεώρηση Εργασίας υπό τον φόβο της απόλυσης.

Γι’ αυτό και τα στοιχεία του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας (ΣΕΠΕ), το οποίο, κακά τα ψέματα, λειτουργεί μετ’ εμποδίων, υπολείπονται της πραγματικότητας. Σύμφωνα με την καταγραφή του προηγούμενου εξαμήνου, μία στις τέσσερις επιχειρήσεις (περίπου 150.000) δεν έχει καταβάλει τους μισθούς για τουλάχιστον 3 μήνες, ενώ μόλις μία στις δέκα πληρώνει τους εργαζομένους εγκαίρως και χωρίς καθυστέρηση.

Εκτός από τις μεγάλες επιχειρήσεις που καθυστερούν να πληρώσουν, εκατοντάδες μικρότερες, κυρίως στoυς κλάδoυς του επισιτισμού, των ξενοδοχείων, των ιδιωτικών κλινικών και του εμπορίου, έχουν μήνες να καταβάλουν έστω και ένα ευρώ στο προσωπικό τους. Ακόμα και ο πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Θεσσαλονίκης κ. Αριστοτέλης Θωμόπουλος, όπως θα διαβάσετε παρακάτω, είναι κοινό μυστικό ότι οφείλει πολλά μηνιάτικα στο προσωπικό του.

Τα έναντι έγιναν επιδημία

Μια άλλη μορφή επιδημίας που έχει κατακλύσει την αγορά είναι η καταβολή έναντι. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι οι εργαζόμενοι στα Ναυπηγεία Ελευσίνας που πληρώνονται έναντι από τον Σεπτέμβριο του 2010. Το τελευταίο ποσό που πήραν πριν από δύο μήνες ήταν 75 ευρώ! Χιλιάδες εργαζόμενοι στο εμπόριο και στον επισιτισμό ζουν με έναντι 100-300 ευρώ τον μήνα, περιμένοντας στωικά να βελτιωθεί το κλίμα στην αγορά. Μάλιστα δεν είναι λίγοι οι συνδικαλιστές που «προστατεύουν» τους επιχειρηματίες, γνωρίζοντας ότι αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσκολίες και ελπίζοντας ότι θα ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους σε εύλογο χρονικό διάστημα. Υπάρχει όμως και μεγάλη κατηγορία επιχειρηματιών που παρακρατούν μισθούς γιατί καταγράφουν μείωση κέρδους.

Από την Κομοτηνή μέχρι το Ηράκλειο

Δεν υπάρχει περιοχή της χώρας που να έχει μείνει στο απυρόβλητο. Στην Κομοτηνή, όπου παρά τα κίνητρα που δόθηκαν στις επιχειρήσεις έχουν απομείνει 5 εν λειτουργία από τις 99 που υπήρχαν πριν από λίγα χρόνια, οι εργαζόμενοι στον όμιλο Ακκά, στη ΣΕΛΜΑΝ και την Οξύμαχον Α.Ε. έχουν να πληρωθούν μέχρι και 5 μήνες. Στην Αλεξανδρούπολη οι εργαζόμενοι στον τουρισμό αλλά και σε εφημερίδες και τοπικά κανάλια είναι απλήρωτοι εδώ και 5 μήνες. Σε πολλές πόλεις της χώρας όπως το Ηράκλειο, η Λαμία κ.ά. οι εργαζόμενοι σε βρεφονηπιακούς σταθμούς και στο πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» που χρηματοδοτούνται από τα ΕΣΠΑ έχουν να πληρωθούν 7 μήνες.

Στην Ελευσίνα, όπου δραστηριοποιούνται 80.000 επιχειρήσεις, μεταλλουργικές, χαλυβουργίες, ναυπηγεία, χημική βιομηχανία και logistics, χιλιάδες εργαζόμενοι μένουν απλήρωτοι ή εργάζονται εκ περιτροπής κερδίζοντας ελάχιστα στο τέλος του μήνα. Ακόμα και η Χαλυβουργική του κ. Κωνσταντίνου Αγγελόπουλου ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει σε 170 απολύσεις και πρότεινε στους εργαζομένους μείωση μισθού 20%. Τα Ναυπηγεία Ελευσίνας έχουν κηρύξει στάση πληρωμών εδώ και μήνες, ενώ στη Χαλυβουργία Ελλάδος της οικογένειας Μάνεση εργάζονται εκ περιτροπής 12 ημέρες τον μήνα. Το πρόβλημα εντείνεται και στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά όπου οι 1.000 εργαζόμενοι δουλεύουν εκ περιτροπής μία ημέρα την εβδομάδα. Το ίδιο σύστημα εκ περιτροπής απασχόλησης ετοιμάζεται να ακολουθήσει και το ΠΑΣΟΚ, που κατέβαλε ύστερα από μήνες καθυστέρησης «κουρεμένους» μισθούς στους υπαλλήλους του κόμματος.

«Στο Θριάσιο Πεδίο παράγεται το 45% του ΑΕΠ της χώρας», τονίζει ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ελευσίνας κ. Νίκος Ηλιόπουλος και συνεχίζει: «Η εικόνα είναι απελπιστική. Αν εξαιρέσουμε τα ΕΛ.ΠΕ. και τη ΒΙΟΧΡΩΜ, όλες οι άλλες έχουν πρόβλημα. Οι απλήρωτοι, οι έναντι καταβολές και η εκ περιτροπής εργασία έχουν κατακλύσει την αγορά. Χιλιάδες οικογένειες υποφέρουν».

«Ερημο τοπίο μοιάζει πλέον η βιομηχανική ζώνη Ευβοίας και Σχηματαρίου», συμπληρώνει ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ευβοίας κ. Στέφανος Μπασινάς, καθώς 500 επιχειρήσεις έκλεισαν σε έναν χρόνο. «Η ΝΕΟSΕΤ, η ΣΕΛΜΑΝ και η ΒΙΟΜΕΚ είναι τα τελευταία κρούσματα στην περιοχή μας. Εργαζόμενοι, μήνες απλήρωτοι, δεν τολμούν να καταγγείλουν ούτε τη μη καταβολή του δώρου των Χριστουγέννων, που αποτελεί ποινικό αδίκημα», λέει.


Ποιες επιχειρήσεις κρατούν ομήρους τους υπαλλήλους
Το κακό μάνατζμεντ, τα λάθη του παρελθόντος και τα χρέη του κράτους πνίγουν δεκάδες ομίλους που αδυνατούν να καταβάλουν δεδουλευμένα

Μέχρι στιγμής μιλούσαμε για το 27% των ανέργων που δημιούργησε η πρωτοφανής κρίση. Να όμως που μια νέα κατηγορία, αυτή των «εγκλωβισμένων - απλήρωτων» απασχολουμένων, αναδύεται στην Ελλάδα των μνημονίων και της έκτης χρονιάς ύφεσης. Πρόκειται για το «βουβό» 40%-50% του εργατικού δυναμικού που εργάζεται όταν οι εργοδότες του προσποιούνται πως τους πληρώνουν. Ανθρωποι δηλαδή που βρίσκονται στα όρια της υπομονής τους, καθώς από 3 έως και 15 μήνες είναι δίχως ουσιαστικό εισόδημα! Το «ΘΕΜΑ» κατέγραψε τις πιο ηχηρές περιπτώσεις της ελληνικής αγοράς όπου οι εργαζόμενοι μεγάλων ομίλων, αν και θεωρητικά δεν έχουν ενταχθεί στον πληθυσμό των ανέργων, βιώνουν μια πρωτοφανή ομηρία λόγω αδυναμίας των επιχειρήσεων να τους πληρώσουν. Και αυτό σε μεγάλο βαθμό οφείλεται στην κακοδιαχείριση των διοικήσεων των εταιρικών σχημάτων, αλλά και στη μεγάλη παθογένεια που μαστίζει την αγορά: την αργοπορία στην καταβολή των υποχρεώσεων του κράτους προς τον ιδιωτικό τομέα. Μια παθογένεια που έχει πνίξει εκατοντάδες επιχειρήσεις, αν αναλογιστούμε φυσικά και τον κρατικοδίαιτο χαρακτήρα της οικονομίας μας.


protothema

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υπενθυμίζουμε ότι δεν δημοσιεύουμε ακραία σχόλια υβριστικού ή προσβλητικού περιεχομένου. Παρακαλούμε τους αναγνώστες μας να γράφουν τα σχόλια τους σε Ελληνικά και οχι σε greeklish.