Σάββατο 9 Ιουλίου 2011

«Σαρώνει» η αδήλωτη εργασία στην Ελλάδα - Δεύτερο μεγαλύτερο ποσοστό στην Ε.Ε.


«Δευτεραθλήτρια» της Ευρωπαϊκής Ένωσης στηναδήλωτη εργασία είναι η Ελλάδα, πίσω από την Βουλγαρία, με τις διανομές κατ' οίκον (60%), τη νυχτερινή διασκέδαση (55%) και τα καφέ μπαρ (50%) να κρατούν τα πρωτεία, σύμφωνα με έρευνα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, γράφουν «Τα Νέα».

H αδήλωτη εργασία στη χώρα μας αντιστοιχεί στο...20% του ΑΕΠ, με 500.000 εργαζομένους, γεγονός που σημαίνει την ετήσια απώλεια 6-8 δισεκατομμυρίων ευρώ από τα ασφαλιστικά Ταμεία, σύμφωνα με δηλώσεις του ειδικού γραμματέα του ΣΕΠΕ Μιχάλη Χάλαρη, αλλά και την τελευταία έρευνα του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ.

Η μείωση του κόστους εργασίας σε περίοδο ύφεσης αλλά και οι ελλιπείς έλεγχοι από τις αρμόδιες υπηρεσίες είναι οι βασικοί λόγοι που οδηγούν τα ασφαλιστικά ταμεία σε συνεχείς απώλειες.

Αναφορικά με την «ταυτότητα» των αδήλωτων εργαζομένων, η πλειονότητά τους ανήκει στις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες (άνεργοι, αυτοαπασχολούμενοι, εποχικοί και μετανάστες), καθώς δεν έχουν τη δύναμη να διαπραγματευθούν τους όρους και τις συνθήκες εργασίας τους.

Η αδήλωτη εργασία, σύμφωνα με την εφημερίδα, αφορά κυρίως Έλληνες οι οποίοι εργάζονται ανασφάλιστοι και δεν εμφανίζονται σε καμία συναλλαγή του εργοδότη με τις αρμόδιες Αρχές (ΙΚΑ, ΣΕΠΕ, ΟΑΕΔ) καθώς και αλλοδαπούς οι οποίοι, είτε βρίσκονται παράνομα στη χώρα, είτε βρίσκονται νόμιμα αλλά δεν έχουν δικαίωμα να εργάζονται.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του υπουργείου Εργασίας, στους αδήλωτους εργαζομένους συμπεριλαμβάνονται και οι έχοντες δεύτερη εργασία, οι εργαζόμενες στις οποίες έχει χορηγηθεί από τον ΟΑΕΔ η ειδική άδεια παροχής προστασίας μητρότητας, καθώς και οι εργαζόμενοι οι οποίοι εργάζονται καθ' υπέρβαση του νομίμου ωραρίου εργασίας.

Πηγή: Τα Νέα-newpost.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υπενθυμίζουμε ότι δεν δημοσιεύουμε ακραία σχόλια υβριστικού ή προσβλητικού περιεχομένου. Παρακαλούμε τους αναγνώστες μας να γράφουν τα σχόλια τους σε Ελληνικά και οχι σε greeklish.