Πέμπτη 24 Ιανουαρίου 2013

ΜΕ "εμπάργκο" στον ΕΟΠΥΥ απειλούν οι εργαστηριακοί γιατροί

Νέος γύρος ταλαιπωρίας αναμένει τους ασφαλισμένους του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ), καθώς...
όλοι οι πάροχοι του Οργανισμού προχωρούν σε επίσχεση εργασίας από την 1η Φεβρουαρίου, διαμαρτυρόμενοι για το «κούρεμα» της τάξεως 8% έως 20% που επιβάλλεται στα παλαιά χρέη του ΕΟΠΥΥ.
Την ίδια στιγμή, όμως, φαίνεται ότι και η αποπληρωμή, με ή χωρίς «κούρεμα», των παρόχων, θα είναι μια μακρά, «επίπονη» διαδικασία, όπως άλλωστε συνηθίζεται στο πλαίσιο της κλασικής ελληνικής γραφειοκρατίας.

Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του ΕΟΠΥΥ προς όλους τους παρόχους ανέρχονται σε περίπου 1,9 δισ ευρώ, ωστόσο για πολύ μικρό τμήμα αυτών έχει προχωρήσει η αναγκαία για την αποπληρωμή τους διαδικασία της εκκαθάρισης. Η εκκαθάριση των οφειλών προϋποθέτει τον έλεγχό τους και την έγκρισή τους από τους παρέδρους του Ελεγκτικού Συνεδρίου.

Πηγές του υπουργείου Υγείας διαβεβαιώνουν ότι όσα εντάλματα εκκαθαρίζονται θα πληρώνονται αμέσως, ωστόσο αυτό που δεν λέγεται ξεκάθαρα είναι πόσο χρονοβόρα είναι η διαδικασία στις δύο φάσεις, του ελέγχου από τον ΕΟΠΥΥ και της έγκρισης από το Ελεγκτικό Συνέδριο.

Μείζον πρόβλημα ελέγχου των οφειλών του είχε ο Οργανισμός Ασφάλισης Προσωπικού Δημοσίου (ΟΠΑΔ) καθώς δεν διέθετε προσωπικό για να προβεί στον έλεγχο, με αποτέλεσμα να δώσει σε ελεγκτική εταιρία τον έλεγχο των νοσηλίων για τη διετία 2000 – 2010. Βάσει των τιμολογίων που είχαν υποβληθεί στον Οργανισμό η δαπάνη για νοσηλεία ασφαλισμένων του ανερχόταν σε 12, 4 εκατ. ευρώ, ωστόσο η διαδικασία του ελέγχου «έκλεισε» με όφελος 2,1 εκατ. ευρώ για το Ταμείο του Δημοσίου και αποκάλυψε «μαύρες τρύπες» στον επιστημονικό και ιατρικό έλεγχο των ασθενών.

Ανάλογη λύση εξετάζει και το υπουργείο Υγείας, καθώς ο ΕΟΠΥΥ δεν διαθέτει το επαρκές προσωπικό, ενώ κύκλοι των ιδιωτικών κλινικών και των διαγνωστικών κέντρων φέρονται έτοιμοι να αντιδράσουν έντονα σε αυτό το μοντέλο ελέγχου.

Τα εκκαθαρισμένα εντάλματα ανέρχονται σε 245 εκατ. ευρώ και αυτά που δεν έχουν εκκαθαρισθεί ανέρχονται σε 1,6 δισ ευρώ. Από τα 245 εκατ. ευρώ (οφειλές του ΙΚΑ) τα 125 εκατ. ευρώ αφορούν οφειλές προς τις φαρμακοβιομηχανίες και τα 120 εκατ. ευρώ προς τους υπόλοιπους παρόχους. Επίσης από τις οφειλές του ΤΥΔΚΥ τα 43 εκατ. ευρώ είναι ελεγμένα και από αυτά, τα 30 εκατ. ευρώ αφορούν σε γιατρούς και τα 13 εκατ. ευρώ σε υπόλοιπους παρόχους.


protothema


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υπενθυμίζουμε ότι δεν δημοσιεύουμε ακραία σχόλια υβριστικού ή προσβλητικού περιεχομένου. Παρακαλούμε τους αναγνώστες μας να γράφουν τα σχόλια τους σε Ελληνικά και οχι σε greeklish.