Δευτέρα 21 Ιανουαρίου 2013

Λίστα Φαλτσιανί, ανοίγουν οι λογαριασμοί στην Ελλάδα

Το άνοιγμα των λογαριασμών που έχουν στις ελληνικές τράπεζες όλοι οι καταθέτες που εμφανίζονται στη λίστα Φαλτσιανί παρήγγειλαν οι οικονομικοί εισαγγελείς, μέσω...
των υπηρεσιών του υπουργείου Οικονομικών. Το μέτρο ελπίζεται ότι θα δημιουργήσει μία εθνική «βάση δεδομένων» για τη σύγκριση της λίστας Φαλτσιανί με μια μεγάλη γκάμα καταθετικών στοιχείων.

Πριν από την έλευση της αυθεντικής λίστας από τη Γαλλία, στα τέλη Δεκεμβρίου του περασμένου χρόνου, οι οικονομικοί εισαγγελείς προσανατολίζονταν στην αποστολή αιτήματος στις ελβετικές τράπεζες, προκειμένου να αποσταλούν οι λογαριασμοί των καταθετών της HSBC και στις άλλες ελβετικές τράπεζες, ώστε να δημιουργηθεί ακριβώς αυτή η βάση δεδομένων. Σύμφωνα όμως με έγγραφο της Διεύθυνσης Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων του υπουργείου Οικονομικών, από τον Νοέμβριο του 2011, με αφορμή άλλα παρόμοια αιτήματα για μεγάλες υποθέσεις φοροδιαφυγής και «ξεπλύματος», η συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και Ελβετίας για την ανταλλαγή πληροφοριών αναφέρεται μόνο σε συμπεριφορά που συνιστά φορολογική απάτη και προϋποθέτει «απατηλή συμπεριφορά». Αυτή αναγνωρίζεται στις περιπτώσεις που ένας φορολογούμενος χρησιμοποιεί ή έχει την πρόθεση να χρησιμοποιήσει, πλαστό ή παραποιημένο έγγραφο, μία εικονική εντολή ή μία κατασκευή ψευδών στοιχείων (Luegengebaeude), με σκοπό να εξαπατήσει τις φορολογικές αρχές.

Με βάση τη γνωμοδότηση αυτή, το εγχείρημα της αίτησης διοικητικής ή δικαστικής συνδρομής, με βάση αποκλειστικά τη λίστα Λαγκάρντ, θα είχε «μηδενικές πιθανότητες επιτυχίας, καθώς οι Ελβετοί δεν θα έμπαιναν καν στον κόπο να ασχοληθούν με το αίτημα» είπε στην «Κ» πηγή του υπουργείου Οικονομικών. Ετσι προτιμήθηκε ο δρόμος του ανοίγματος των καταθέσεων στις ελληνικές τράπεζες όλων όσοι περιλαμβάνονται στη λίστα.

Με το βήμα αυτό, οι ελεγκτές του υπουργείου Οικονομικών, που έχουν χρεωθεί την υπόθεση για λογαριασμό των κ. Πεπόνη και Μουζακίτη, ελπίζουν ότι θα εξωθήσουν κάποιους από τους καταθέτες της λίστας που δεν δικαιολογούν τις καταθέσεις τους -ως σύνολο- να προχωρήσουν σε συμπληρωματικές δηλώσεις, φέρνοντας έτσι τις πρώτες εισπράξεις από τη χρήση του συγκεκριμένου εργαλείου στα ταμεία του κράτους.

Συγκέντρωσαν 3 δισ.

Απο τη χρήση παράνομων αρχείων από ελβετικές τράπεζες το γερμανικό Δημόσιο συγκέντρωσε 3 δισ. ευρώ, από τα οποία μόλις 200 εκατ. προήλθαν από την έρευνα των γερμανικών φορολογικών αρχών, 300 εκατ. από φορολόγηση τραπεζών που κρίθηκε ότι είχαν συμπράξει σε συναυτουργία σε φοροδιαφυγή και 2,5 δισ. ευρώ από συμπληρωματικές φορολογικές δηλώσεις των φορολογούμενων, τα ονόματα των οποίων περιλαμβάνονταν συνολικά στις εννιά λίστες τις οποίες αγόρασε ή παρέλαβε το γερμανικό Δημόσιο από επίορκους Ελβετούς τραπεζικούς υπαλλήλους.

Tαυτόχρονα εκτός από την υπόθεση των συγγενών του κ. Παπακωνσταντίνου αλλά και των δέκα μεγαλύτερων καταθετών, η προσοχή των ελληνικών φορολογικών αρχών στρέφεται και σε άλλους, λιγότερο «επώνυμους», καταθέτες της λίστας. Αυτή την εβδομάδα οι συντάκτες της εκπομπής Rundschau, της κρατικής ελβετικής τηλεόρασης, έστρεψαν την προσοχή τους σε τρεις από τους καταθέτες της λίστας που εμφανίζονται να διαθέτουν σαλέ στο κοσμικό Γκστάατ και φαίνεται, σύμφωνα με δήλωση εκπροσώπου της τοπικής εφορίας στο Σάανεν, ότι έχουν πληρώσει τους σχετικούς φόρους ακινήτου στο ταμείο του καντονιού της Βέρνης.

Οι δημοσιογράφοι της εκπομπής πάντως παραδέχονται ότι δεν διαθέτουν στοιχεία για το αν οι τρεις πληρώνουν και πόσους φόρους στην Ελλάδα και επικαλούνται δήλωση του επικεφαλής της Οικονομικής Αστυνομίας, ταξίαρχου Δ. Γεωργατζή, σύμφωνα με την οποία δεν είναι παράνομο να διαθέτεις ακίνητο και καταθέσεις στην Ελβετία. Ο αξιωματικός αφήνει να εννοηθεί πάντως ότι και οι συγκεκριμένοι καταθέτες θα ελεγχθούν μαζί με όλους τους άλλους. Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Οικονομικών και γι’ αυτούς θα ισχύσει το «μοντέλο» των 25.000 ατόμων που έβγαλαν τα χρήματά τους στο εξωτερικό και θα φέρουν το βάρος της απόδειξης προς τις φορολογικές αρχές ότι έχουν φορολογηθεί κανονικά.

Του Τασου Τελλογλου


kathimerini

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υπενθυμίζουμε ότι δεν δημοσιεύουμε ακραία σχόλια υβριστικού ή προσβλητικού περιεχομένου. Παρακαλούμε τους αναγνώστες μας να γράφουν τα σχόλια τους σε Ελληνικά και οχι σε greeklish.