Τρίτη 3 Ιουλίου 2012

Καστοριά: Αντί να πάνε φυλακή, θα δουλέψουν για το Δήμο!!! - Για πρώτη φορά κοινωφελής σωφρονιστική εργασία ανηλίκων

Σύμφωνα με την απόφαση 34/2012 του Μονομελούς Ανηλίκων Καστοριάς επιβλήθηκε σε ανηλίκους το αναμορφωτικό μέτρο της παροχής κοινωφελούς εργασίας στο Δήμο Καστοριάς μέχρι την ενηλικίωση τους.

Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά ο Αντιδήμαρχος Καθαριότητας, Τόσκος Πέτρος... «O εισαγγελέας Καστοριάς πριν αρκετό χρονικό διάστημα μας ειδοποίησε, ότι θα στείλει δύο ανήλικα παιδιά ,τα οποία διέπραξαν παράπτωμα και αντί να αποσταλούν στη φυλακή ή σε ίδρυμα ανηλίκων, θα εργαστούν δύο καλοκαίρια δηλαδή, για το έτος 2012 και 2013,στην υπηρεσία καθαριότητας του Δήμου Καστοριάς, μέσω του θεσμού της παροχής κοινωφελούς εργασίας μέχρι να ανοίξουν τις πύλες τους τα σχολεία και να τους υποδεχτούν για την νέα σχολική χρονιά»

Αξιοσημείωτο είναι πως οι ανήλικοι θα προσφέρουν 4 ώρες κοινωφελούς εργασίας για 5 ημέρες εβδομαδιαία στην Υπηρεσία καθαριότητας και η παρεχόμενη εργασία θα είναι χωρίς αμοιβή με διάρκεια όπως έχει οριστεί από την ποινή που επιβλήθηκε.

Στο συγκεκριμένο πλαίσιο της προώθησης μέτρων κοινωνικής εργασίας, υπάρχει επιδίωξη να παραδειγματιστούν οι ανήλικοι, αφού υπάρχει η δυνατότητα προσφυγής στο εκάστοτε Δήμο για εργασία αντί της προσφυγής για έξι μήνες σε κάποιο ίδρυμα ή ακόμα χειρότερα στην φυλακή.

Βέβαια όπως τονίζει ο κύριος Τόσκος «οι ανήλικοι είχαν το δικαίωμα της ελεύθερης βούλησης έτσι ώστε να επιλέξουν εάν θέλουν να οδηγηθούν σε ίδρυμα ή σε παροχή κοινωφελούς εργασίας στο Δήμο Καστοριάς» Με αυτόν τον τρόπο οι ανήλικοι θα ενταχθούν σε ένα «θεραπευτικό πλαίσιο» με σκοπό η εργασία τους να λειτουργήσει ως μοχλός πίεσης και διαμόρφωσης κινήτρου για σωστή αναπροσαρμογή στο κοινωνικό πλαίσιο που υπάγονται.

Όταν κάποιος αδυνατεί να απεμπλακεί αυτοδύναμα και αυτόβουλα από μη αποδεκτές κοινωνικά πράξεις ,επέρχεται η τιμωρία η οποία αποτελεί κινητήριος δύναμη με απώτερο στόχο να αποτρέψει την κοινωνία από το χείλος της καταστροφής. Επειδή λοιπόν όλοι είμαστε υπεύθυνοι των πράξεων από μία ηλικία και επειδή επιδιώκουμε να συνυπάρχουμε μέσα σε καθεστώς αξιοπρέπειας και σεβασμού των δικαιωμάτων μας, ο σωφρονισμός των «παραστρατημένων» ανηλίκων από την ορθή πορεία της κοινωνίας ατόμων κρίνεται απαραίτητος.

Ένα τέτοιο είδος τιμωρίας είναι σίγουρα, ένα αποφασιστικό και εποικοδομητικό βήμα. Η ιδέα ότι η πολιτεία πρέπει να αποτρέψει με ένα «τεχνικό», οριστικό τρόπο την επανάληψη ενός αδικήματος είναι ουσιαστικά διαφορετική από τις ιδέες του σωφρονισμού και του παραδειγματισμού, πάνω στις οποίες βασίζεται το ποινικό σύστημα με τους δικαστές και τις φυλακές του.

Συνεπώς με κυρίαρχη τη ρήση πως το να τιμωρείς ανήλικους που έχουν διαπράξει παραπτώματα ανάγεται σε επιείκεια ενώ το να συγχωρείς άνευ παραδειγματισμού έγκειται σε βαρβαρότητα, παγιώνεται η μη καταπάτηση των δικαιωμάτων των πολιτών αλλά και η μη σπίλωση του δημόσιου συμφέροντος.

Εν κατακλείδι συμβιώνοντας όλοι οι πολίτες στην μικρή κοινωνία της Περιφερειακής Ενότητας Καστοριάς η δικαιοσύνη ως αρετή πρέπει να δεσπόζει ,η οποία οφείλει να κρατά σφιχτά την κλεψύδρα της απόλυτης εξουσίας , καθώς και να αποκτά ουσιαστική υπόσταση μέσω σωφρονιστικών μέτρων κοινωνικώς εργασίας έτσι ώστε να μην αποτελεί κενή έννοια.

Αναστασία Τζάκα
orizontespress.com

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υπενθυμίζουμε ότι δεν δημοσιεύουμε ακραία σχόλια υβριστικού ή προσβλητικού περιεχομένου. Παρακαλούμε τους αναγνώστες μας να γράφουν τα σχόλια τους σε Ελληνικά και οχι σε greeklish.