Πέμπτη 19 Ιουλίου 2012

Καστοριά: Υπογράφηκε η ΚΥΑ για την αδειοδότηση κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων εκτροφής γουνοφόρων ζώων


- 15 ΧΡΟΝΙΑ ΑΓΩΝΩΝ ΓΙΑ ΔΙΚΑΙΩΣΗ ΤΩΝ ΑΙΤΗΜΑΤΩΝ
- ΠΟΛΛΑ ΤΑ ΕΥΕΡΓΕΤΗΜΑΤΑ ΤΩΝ ΕΚΤΡΟΦΕΩΝ

Σάρκα και οστά πήρε μετά και την υπογραφή της ΚΥΑ, από τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, στις 11 Ιουλίου, ένα πάγιο αίτημα των επιχειρηματιών της περιοχής, που τους απασχολούσε τα τελευταία 15 χρόνια, το οποίο... εντάσσει πλέον τα εκτροφεία γουνοφόρων ζώων στις κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις.

Με τη συγκεκριμένη απόφαση απλοποιείται σημαντικά η διαδικασία έκδοσης άδειας εγκατάστασης, η οποία ισοδυναμεί με την άδεια λειτουργίας, ίδρυσης ή επέκτασης που υποβάλλονται ως δικαιολογητικά για την ενίσχυση επενδυτικών σχεδίων.

«Θα συμβάλλει καθοριστικά στην ανάπτυξη εκατοντάδων θέσεων μόνιμης εργασίας»,
Βουλευτής Ν.Δ. Κοζάνης, κ. Γιώργος Κασαπίδης

Επίσης, η ύπαρξη άδειας εγκατάστασης αποτελεί και προϋπόθεση για την καταβολή οικονομικών ενισχύσεων κατά την υλοποίηση επενδυτικών σχεδίων, αλλά και εθνικών και κοινοτικών προγραμμάτων. Σύμφωνα με τον βουλευτή Κοζάνης, κ. Γιώργο Κασαπίδη, η βελτίωση αυτή της νομοθεσίας για τα γουνοφόρα μπορεί να συμβάλλει καθοριστικά στην ανάπτυξη εκατοντάδων θέσεων μόνιμης εργασίας στη Δυτική Μακεδονία και να αυξήσει σημαντικά τον παραγόμενο πλούτο της περιοχής. Επίσης, όπως τονίζει ο κ. Κασαπίδης, σύμφωνα με την επεξεργασμένη πρότασή του, για την κάλυψη των εγχώριων αναγκών σε γουνοδέρματα, με την ανάπτυξη των εκτροφείων στην περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, μπορεί να δημιουργηθούν τουλάχιστον 550 νέες θέσεις μόνιμης εργασίας και να παραχθούν επιπλέον δέρματα αξίας 200.000 ευρώ. Ο βουλευτής Κοζάνης σημείωσε παράλληλα πως η προοπτική που διανοίγεται για τον κλάδο, την κρίσιμη αυτή περίοδο για τη χώρα, είναι μοναδική και οφείλουμε να την αξιοποιήσουμε. Για το σκοπό αυτό, αναφέρει ο κ. Κασαπίδης, ως τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης της Ν.Δ., σε συνεργασία με τους εκτροφείς και τους γουνοποιούς Σιάτιστας και Καστοριάς, έχει ήδη επεξεργαστεί το επιχειρηματικό σχέδιο για την ανάπτυξη της εκτροφής των γουνοφόρων, το οποίο και θα καταθέσει την ερχόμενη εβδομάδα προς τους αρμόδιους υπουργούς και τους τοπικούς φορείς.

Θα προσδώσει μια σειρά σημαντικών πλεονεκτημάτων

Με ανακούφιση, άλλα και με διάχυτη την ικανοποίηση τους χαιρετίζουν οι τοπικοί φορείς του κλάδου τις θετικές εξελίξεις που υπάρχουν μετά την ψήφιση της υπογραφής της ΚΥΑ, καθώς η ένταξη των φορμαδόρων ως κτηνοτρόφων θα προσδώσει μια σειρά σημαντικών πλεονεκτημάτων, όπως την ασφάλισή τους στον ΟΓΑ, αντί για τον ΟΑΕΕ, στον οποίο υπάγονται σήμερα, την διεκδίκηση αποζημιώσεων από τον ΕΛΓΑ σε περίπτωση ζημιών, το δικαίωμα στις επιχορηγήσεις, αλλά και μια σειρά άλλων προνομίων, στα οποία δεν είχαν πρόσβαση, όπως το φθηνότερο πετρέλαιο θέρμανσης ή και η μεγαλύτερη χρήση της έκτασης ιδιοκτησίας τους σε ότι αφορά τις κτιριακές εγκαταστάσεις (σήμερα έχουν το δικαίωμα να χρησιμοποιούν μόνο το 30% του αγροκτήματος για κτιριακές υποδομές).

«Επιτέλους αποκτήσαμε ταυτότητα!»,
Πρόεδρος εκτροφέων Δυτικής Μακεδονίας, κ. Βασίλης Δήμτσας

«Επιτέλους, οι 35 ιδιοκτήτες εκτροφείων γουνοφόρων ζώων, αποκτήσαμε ταυτότητα, γιατί αιωρούμασταν στο κενό. Δεν υπήρχε κωδική ονομασία για τα εκτροφεία γουνοφόρων ζώων», τόνισε χαρακτηριστικά στη ΝΕΑ ΚΑΣΤΟΡΙΑ ο πρόεδρος εκτροφέων Δυτικής Μακεδονίας , κ. Βασίλης Δήμτσας.

«Ήταν ένα πάγιο αίτημα μας, καθώς από το 1985 αγωνιζόμασταν να εισακουσθούμε», πρόσθεσε, επισημαίνοντας πως τώρα το αίτημα τους έχει ικανοποιηθεί και προς αυτή την κατεύθυνση συνέβαλαν κάποιοι άνθρωποι, οι οποίοι ασχολήθηκαν σοβαρά στα υπουργεία αλλά και οι βουλευτές και περιφερειάρχες της περιοχής: «Τελικά κατάλαβαν τη μεγάλη σημασία που έχει η εκτροφή γουνοφόρων ζώων», συμπλήρωσε ο εκτροφέας.

Όσον αφορά τώρα στο εάν θα υπάρχει ανάπτυξη του κλάδου, μετά και την αδειοδότηση της ΚΥΑ, όπως είπε ο πρόεδρος των εκτροφέων, θα γίνουν κάποια βήματα, ωστόσο, όπως υποστήριξε, θα τα κάνουν μόνο αυτοί που έχουν την οικονομική δυνατότητα, γιατί όπως διευκρίνισε, η εκτροφή γουνοφόρων ζώων είναι μια δουλειά που απαιτεί μεγάλο κεφάλαιο που τη δεδομένη στιγμή, λόγω της οικονομικής στενότητας που περνάει η οικονομία της χώρας μας, δεν υπάρχει. Πέρα από αυτό, όπως είπε , ούτε οι τράπεζες δίνουν πια δάνεια.

«Επομένως, μόνο επιχειρήσεις που έχουν την οικονομική επιφάνεια μπορούν πλέον να ιδρύσουν νέα εκτροφεία γουνοφόρων ζώων», εξήγησε ο κ. Δήμτσας, ενώ τελειώνοντας δεν παρέλειψε να τονίσει τον αγώνα που κάνουν οι εκτροφείς της Δυτικής Μακεδονίας πάνω στο συγκεκριμένο τομέα.
«Αγωνιζόμαστε για την εξωστρέφεια του κλάδου, ώστε να δίνουμε δουλειές στον κόσμο, καθώς ο κλάδος αυτός απασχολεί ένα μεγάλο κομμάτι ανθρώπινου δυναμικού», ήταν τα λόγια του.

«Ανάσα στο πάγιο αίτημα των εκτροφέων»,
Πρόεδρος ΣΕΓ, κ. Ναούμ Δίτσιος

«Χαιρετίζω με μεγάλη χαρά τη σημαντική κατάκτηση, όχι μόνο των εκτροφέων γουνοφόρων ζώων, άλλα και όλων των γουνοποιών της ακριτικής μας περιοχής. Ήμουν στο παρελθόν ένα κομμάτι από αυτή την προσπάθεια. H αδειοδότηση κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων εκτροφής γουνοφόρων ζώων, χρήζει μιας σειράς πλεονεκτημάτων για τους εκτροφείς των γουνοφόρων ζώων της Δυτικής Μακεδονίας. Δίνει μια ανάσα στο πάγιο αίτημα τους που δεν είναι άλλο από το χαρακτηρισμό του κλάδου ως κτηνοτροφικό, αφού, μέχρι και σήμερα, ήταν ενταγμένος σε αυτό της μεταποίησης», δήλωσε ο πρόεδρος του ΣΕΓ, κ. Ναούμ Δίτσιος, τονίζοντας παράλληλα πως μετά την υπογραφή της ΚΥΑ από τον Υπουργό Περιβάλλοντος, τα εκτροφεία θα βρεθούν επιτέλους στον φυσικό τους χώρο, αφού ξεκάθαρα πρόκειται για έναν κλάδο της κτηνοτροφίας και της ζωικής παραγωγής, ανήκοντας στον πρωτογενή τομέα.

«Ο πρωτογενής τομέας της εκτροφής γουνοφόρων ζωών τείνει να ομαλοποιηθεί»,
Πρόεδρος Ελληνικής Ομοσπονδίας Γούνας, κ. Μίλτος Καρακουλάκης

Για χρόνια αιτήματα των εκτροφέων που πλέον δρομολογήθηκαν προς τη σωστή κατεύθυνση, έκανε λόγο ο πρόεδρος της ομοσπονδίας γούνας, κ. Μίλτος Καρακουλάκης. Μάλιστα, όπως είπε, μιλώντας στη ΝΕΑ ΚΑΣΤΟΡΙΑ, η βελτίωση αυτή της νομοθεσίας για τα γουνοφόρα ζώα μπορεί να συμβάλλει καθοριστικά στην ανάπτυξη εκατοντάδων θέσεων μόνιμης εργασίας στη Δυτική Μακεδονία και να αυξήσει σημαντικά τον παραγόμενο πλούτο της περιοχής.

«Πέρα από τα πολλαπλά πλεονεκτήματα, ο κλάδος ως κατεξοχήν εξαγωγικός και εξωστρεφής θα έχει μεγάλα οφέλη για την εθνική μας οικονομία. Εκτός από αυτά, θα συμβάλει ακόμη και στην καταπολέμηση της ανεργίας στην περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας, καθώς θα απασχολήσει εργατικό δυναμικό. Σημαντική, επίσης, είναι η συμβολή στο ισοζύγιο της χωράς μας, καθώς αυξάνεται η παραγωγή της πρώτης ύλης. Επιπλέον, ο πρωτογενής τομέας της εκτροφής τείνει να ομαλοποιηθεί και δεν έχουμε παρά να αφήσουμε τους αυτοματισμούς της αγοράς να δουλέψουν από μόνοι τους, μετά και την επίσημη πλέον έκβαση των αδειών» δήλωσε ο πρόεδρος της ομοσπονδίας γούνας.

Θεοδώρα Ζήση Κωτσοπούλου

neakastoria.gr


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υπενθυμίζουμε ότι δεν δημοσιεύουμε ακραία σχόλια υβριστικού ή προσβλητικού περιεχομένου. Παρακαλούμε τους αναγνώστες μας να γράφουν τα σχόλια τους σε Ελληνικά και οχι σε greeklish.