Τρίτη 3 Ιουλίου 2012

Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος: «Από το 2006 έχουμε σώσει 474 άτομα»

Παιδί-φαινόμενο χαρακτήρισε σε δηλώσεις του στο Βήμα Fm τον 13χρονο χάκερ ο επικεφαλής της υπηρεσίας Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος κ. Σφακιανάκης.

«Είναι ο πιο μικρός χάκερ που έχει εντοπιστεί από την υπηρεσία μας.
Είναι ένα παιδί φαινόμενο. Είναι ένα παιδί το οποίο δεν είχε κάνει καμία πράξη κακόβουλή. Εντόπιζε τις τρύπες των συστημάτων, δηλαδή τα κενά που έχει ένα υπολογιστικό σύστημα και στη συνέχεια... έρχονταν οι επόμενοι και κάνανε τους ψηφιακούς βανδαλισμούς. Είναι ένα παιδί το οποίο το έχει χόμπι», είπε ο κ. Σφακιανάκης συμπληρώνοντας ότι τα παιδιά αυτά «τα ψάχνουν οι εταιρίες».

Είπε ακόμη ότι δεν θα ασκηθεί καμία δίωξη στον 13χρονο γιατί δεν έχει προκαλέσει κάποια ζημιά και δεν υπάρχει νόμος για την τιμωρία κάποιου που εισβάλει σε υπολογιστικό σύστημα.

Όπως αποκαλύφθηκε, ο 13χρονος μαθητής είχε πραγματοποιήσει δεκάδες επιθέσεις σε υπουργεία και οργανισμούς, τόσο στην Ελλάδα, όσο και σε άλλες χώρες της Ευρώπης.

Ο προϊστάμενος της Δίωξης μίλησε και για τις απόπειρες αυτοκτονίας που δημοσιοποιούνται στο διαδίκτυο και είπε ότι αυτό το φαινόμενο εμφανίστηκε στη χώρα μας το 2006 και μέχρι σήμερα η Υπηρεσία έχει σώσει 474 άτομα. «Οι 60 από αυτούς έχουν πάει σε εντατική μονάδα θεραπείας, έχουν πάει σε νοσοκομεία»

Ο κ. Σφακιανάκης γνωστοποίησε ότι υπάρχει «μια ομάδα η οποία κάνει έρευνα όλο το εικοσιτετράωρο μέσα σε chat σε δημόσια θέα ή σε FORUM ή σε blogs ή σε οτιδήποτε άλλο και παράλληλα έχουμε και τους ανθρώπους μας της διπλανής πόρτας, όπου μόλις δουν κάποια περίεργη γραφή, κάποιο κίνδυνο παίρνουν το 11012 η μέσω του email μας, μας στέλνουν το διάλογο και στη συνέχεια αρχίζουμε αγώνα δρόμου εμείς για τον εντοπισμό του ατόμου».

Σχετικά με το ποιες ηλικίες κάνουν απόπειρες, επεσήμανε: «Τα άτομα είναι από 13 -14 ή είναι παιδιά που έχουν μια ερωτική απογοήτευση ή είναι παιδιά που έχουν πάρει κακούς βαθμούς και τα κυνηγάνε οι γονείς παιδιά ή που έχουν υποστεί τρομοκρατία στο σχολείο από άλλα παιδιά. Παράλληλα μπαίνουμε μετά σε πιο μεγάλες ηλικίες, που είναι λόγω οικονομικής ανέχειας, ανεργίας, κ.α.».

lifo.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υπενθυμίζουμε ότι δεν δημοσιεύουμε ακραία σχόλια υβριστικού ή προσβλητικού περιεχομένου. Παρακαλούμε τους αναγνώστες μας να γράφουν τα σχόλια τους σε Ελληνικά και οχι σε greeklish.