Τρίτη 5 Ιουνίου 2012

Καστοριά: Φάρμακα μόνο με μετρητά στους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ (αναλυτικό ρεπορτάζ)‏


- Πίστωση στα φάρμακα ΤΕΛΟΣ!
- Ζητούν αποπληρωμή των οφειλομένων για τα έτη 2011 – 2012


Από την τσέπη τους θα πρέπει να πληρώνουν τα φάρμακά τους πλέον χιλιάδες ασφαλισμένοι του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) και στην Καστοριά, αφού οι φαρμακοποιοί της πόλης...«κόβουν» επ’ αόριστον την πίστωση στους ασφαλισμένους, λόγω υπέρογκων οφειλών του Οργανισμού προς τον κλάδο!


Το κράτος αδιαφορεί και παραγνωρίζει το γεγονός

Δυστυχώς, είναι δεδομένο ότι με τη δημόσια ιατροφαρμακευτική περίθαλψη να βάλλεται πανταχόθεν, εκτός των γιατρών και των φαρμακοποιών, το μάρμαρο πληρώνουν οι πολίτες. Στο νομό Καστοριάς, πολλοί είναι αυτοί που χρειάζονται καθημερινά κουτιά φάρμακα, τα οποία όμως από σήμερα θα πρέπει να πληρώνουν από την τσέπη τους, με το κράτος να αδιαφορεί και να παραγνωρίζει το γεγονός, ότι λίγοι από τους ασφαλισμένους έχουν ακόμα τη δυνατότητα να πληρώνουν τα φάρμακά τους.

Βέβαια, από την πλευρά τους οι φαρμακοποιοί έχουν και αυτοί δίκιο να διαμαρτύρονται, αφού ο ΕΟΠΥΥ δεν τους πληρώνει, με τα χρωστούμενα τους να αγγίζουν το 1 δισ. ευρώ, με αποτέλεσμα οι ίδιοι να χρεώνονται.



Τεράστιο πρόβλημα σε όλους συναδέλφους της χώρας

«Οδηγούμαστε δυστυχώς σ’ αυτή την απόφαση, διότι διαπιστώνουμε αδυναμία στον ΕΟΠΥΥ να ανταποκριθεί στις οικονομικές υποχρεώσεις των φαρμακείων. Ήδη το ποσό θα ξεπεράσει κατά πολύ τα 540 εκατ. €, τα οποία μέχρι στιγμής οφείλονται και μάλιστα από το 2011. Ακόμα, μέσα σε 10 μέρες που θα υποβάλλουμε και τους λογαριασμούς του Μαΐου, το ποσό θα αυξηθεί τραγικά», δήλωσε ο πρόεδρος του φαρμακευτικού συλλόγου Καστοριάς, κ. Αχιλλέας Μιρκόπουλος.

«Η έλλειψη ρευστότητας και οι υποχρεώσεις των φαρμακείων σε σχέση με τις επιταγές που έχουμε εκδώσει στους προμηθευτές δημιουργούν ένα τεράστιο πρόβλημα σε όλους συναδέλφους της χώρας. Με τη σειρά μας όμως και εμείς δεν είχαμε κανένα άλλον τρόπο να αντιδράσουμε», πρόσθεσε.

Πάντως, σύμφωνα με τον πρόεδρο, δημιουργείται ένα τεράστιο πρόβλημα σε σχέση με τους ασφαλισμένους. Άλλωστε, όπως είπε, και οι φαρμακοποιοί είναι ασφαλισμένοι και ξέρουν πολύ καλά το συγκεκριμένο πρόβλημα, αλλά δεν είχαν άλλον τρόπο, υπογράμμισε ο κ. Μιρκόπουλος, για να σώσουν τις επιχειρήσεις τους και μελλοντικά να μπορούν να σταθούν στο ύψος των απαιτήσεων και των αναγκών του τομέα της υγείας, γιατί παρατηρείται, συνέχισε, μια έλλειψη από σημαντικά φάρμακα και με το χρόνο το νούμερο αυξάνεται, δημιουργώντας επιπλέον σοβαρό πρόβλημα σε ανθρώπους που τα έχουν ανάγκη και που θεωρούνται μοναδικά φάρμακα.

«Είναι ένα σοβαρό πρόβλημα. Ευχόμαστε όλοι τα γεγονότα να μας διαψεύσουν για να μπορέσουμε έστω και στοιχειωδώς να ανταποκριθούμε στις απαιτήσεις και τις ανάγκες όλης αυτής της υγειονομικής αλυσίδας, ώστε να μπορούμε να υπάρξουμε και εμείς. Αν δεν πληρωθεί όμως και ο μήνας που διανύουμε, θα έχουμε εγγενή αδυναμία στη λειτουργεία των φαρμακείων», κατέληξε, ο κ.Μιρκόπουλος.



Εκταμιεύονται τα πρώτα χρήματα για τους φαρμακοποιούς
Σήμα κινδύνου εκπέμπουν τα δημόσια Νοσοκομεία

Να ηρεμήσει τα οξυμένα πνεύματα, τόσο των φαρμακοποιών, όσο και των πολιτών, επιχείρησε το υπουργείο Υγείας, το οποίο ανακοίνωσε, πως θα εκταμιευθούν τα πρώτα κονδύλια για την πληρωμή των οφειλών του ΕΟΠΥΥ στους φαρμακοποιούς, οι οποίοι από την Τετάρτη 23 Μαΐου, έκοψαν τη χορήγηση φαρμάκων με πίστωση στους ασφαλισμένους του Οργανισμού.

Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, για την έναρξη της αποπληρωμής μέρους των οφειλών από τον ΕΟΠΥΥ προς τους φαρμακοποιούς, θα εκταμιευθούν 75.000.000 ευρώ, ενώ δρομολογούνται πληρωμές μέχρι 31 Μαΐου και 14 Ιουνίου, οπότε και θα εξοφληθούν οι υποχρεώσεις των μηνών Μαρτίου και Απριλίου 2012, αντίστοιχα.

Πάντως, η αναστολή της χορήγησης φαρμάκων με πίστωση επ’ αόριστον είναι ένα μέτρο, που και οι ίδιοι οι φαρμακοποιοί χαρακτηρίζουν ακραίο, όμως –όπως λένε- είναι η έσχατη λύση.

«Είναι δύσκολο το μέτρο της άρσης της πίστωσης και για τους ασφαλισμένους και για εμάς. Δεν μπορούμε άλλο όμως. Οι επιταγές μας είναι πλέον στο κόκκινο…», είπε καταλήγοντας ο πρόεδρος του φαρμακευτικού συλλόγου Καστοριάς, κ. Αχιλλέας Μιρκόπουλος.

Τέλος, έως και σήμερα το βράδυ που έχει γραφεί το ρεπορτάζ, δεν είχε ανακοινωθεί εάν μετά τις δεσμεύσεις του υπουργείου, οι φαρμακοποιοί αναστείλουν το μέτρο, όμως όλοι ελπίζουν ότι θα το κάνουν.



ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Δώρα Ζήση-Κωτσοπούλου
Περισσότερα στη "ΝΕΑ ΚΑΣΤΟΡΙΑ" που κυκλοφορεί
Επιμέλεια: Μπέτσκας

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υπενθυμίζουμε ότι δεν δημοσιεύουμε ακραία σχόλια υβριστικού ή προσβλητικού περιεχομένου. Παρακαλούμε τους αναγνώστες μας να γράφουν τα σχόλια τους σε Ελληνικά και οχι σε greeklish.