Τετάρτη 20 Ιουνίου 2012

Καστοριά: Στο σημείο μηδέν οι επιχειρήσεις (αναλυτικό ρεπορτάζ)

Πρόεδρος Επιμελητήριου Καστοριάς:

«Οι τοπικές επιχειρήσεις αγωνίζονται μέσα στην ύφεση και στην έλλειψη ρευστότητας, να παραμείνουν στη ζωή»

Ζοφερό περιβάλλον έχει διαμορφώσει η οικονομική κρίση...






Σε σημείο μηδέν βρίσκονται πλέον οι περισσότερες επιχειρήσεις στην Καστοριά , αφού εκτός της οικονομικής κρίσης –που αποτελεί πια μόνιμο πρόβλημα-, είχαν να αντιμετωπίσουν και την παρατεταμένη προεκλογική περίοδο. Αποτέλεσμα, το Κράτος να έχει παραλύσει και να μην καταβάλλει ούτε ευρώ από τα χρήματα που οφείλει σε πολλές επιχειρήσεις, οι οποίες ασφυκτιούν και βρίσκονται προ αδιεξόδου.

Αν σε αυτά, υπολογίσει κανείς το γεγονός, ότι οι πολίτες καταναλώνουν όλο και λιγότερα, ότι η ακρίβεια στην αγορά θερίζει και ότι κανείς δεν γνωρίζει τι θα ξημερώσει αύριο, αφού τα σενάρια περί χρεοκοπίας και εξόδου από το ευρώ είναι καθημερινά, τότε γίνεται εύκολα αντιληπτό, ότι το ...μείγμα της οικονομίας και στην περιοχή μας, είναι εκρηκτικό. Ειδικά, οι μικρομεσαίοι έρχονται, ευθέως πια, αντιμέτωποι με τα λουκέτα, τα οποία θα έχουν πολλαπλές επιπτώσεις στην οικονομία και στην κοινωνία, με σημαντικότερη όλων την έκρηξη της ανεργίας.


Οι επιχειρήσεις ασφυκτιούν και θέλουν επειγόντως οξυγόνο

« Δυστυχώς αυτήν την στιγμή η πολιτεία, λειτουργώντας υπό την πίεση των δανειστών της και μέσα σε αυτό το δύσκολο περιβάλλον δεν είναι στο πλάι των επιχειρήσεων. Οι επιχειρήσεις αγωνίζονται να παραμείνουν στη ζωή μέσα στην ύφεση, στην έλλειψη ρευστότητας και με όλο αυτό το κλίμα που υπάρχει εδώ και πολλούς μήνες προσθέτοντας και την προεκλογική περίοδο, έχουμε μια ανυπαρξία της πολιτείας», δήλωσε μιλώντας στη ΝΕΑ ΚΑΣΤΟΡΙΑ ο πρόεδρος του επιμελητήριου Καστοριάς κ. Χαράλαμπος Καραταγλίδης.



Δεν υπάρχει «φως» στον ορίζοντα, για τις επιχειρήσεις και στην περιοχή μας

Την τραγική εικόνα των επιχειρήσεων και κατ’ επέκταση και της οικονομίας στην περιοχή μας, αποτυπώνει με τον πλέον αποκαλυπτικό τρόπο, πρόσφατη έρευνα του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος (ΣΒΒΕ), στην οποία, μεταξύ άλλων, φαίνεται ότι γενικεύεται η πιστωτική ασφυξία των επιχειρήσεων (και στην περιοχή μας), λόγω της έλλειψης ρευστότητας, ενώ καθημερινά τα προβλήματα εντείνονται, ο τζίρος μειώνεται δραματικά, το περιθώριο κέρδους έχει εξανεμισθεί εντελώς και –από την άλλη- το κόστος δανεισμού διαρκώς αυξάνεται!
«Η οικονομική κατάσταση των επιχειρήσεων προμηνύει, ότι το αμέσως ερχόμενο διάστημα, θα οδηγήσει με βεβαιότητα, πολλές τοπικές μας επιχειρήσεις στη χρεοκοπία», ανέφερε μιλώντας, στη ΝΕΑ ΚΑΣΤΟΡΙΑ ο πρόεδρος του εμπορικού συλλόγου Καστοριάς κ. Βαγγέλης Πανταζής, καθώς δεν βλέπει να υπάρχει «φως» στον ορίζοντα.
«Αν δεν αλλάξει κάτι άμεσα και δεν ακολουθήσει η χώρα μια εναλλακτική λύση, τότε τα λουκέτα θα πληθύνουν, αφού ο κόσμος δεν θα αγοράζει ούτε τα βασικά», πρόσθεσε.


Ζοφερό περιβάλλον έχει διαμορφώσει η οικονομική κρίση

Ορατότατητα μηδέν για τις ελληνικές επιχειρήσεις. Το ήδη ζοφερό περιβάλλον που έχει διαμορφώσει η οικονομική κρίση επιδεινώνεται ακόμη περισσότερο, απειλώντας ευθέως τόσο το ιδιοκτησιακό τους καθεστώς όσο και την ίδια τη λειτουργία τους. Είναι προφανές ότι όσο πιο χρεωμένη είναι μια επιχείρηση, έστω και αν έχει ισχυρή εξαγωγική δραστηριότητα, τόσο πιο ευάλωτη είναι. Σε παρόμοια όμως κατάσταση βρίσκονται και υγιείς επιχειρήσεις. Οι ξένοι προμηθευτές τους κόβουν τις πιστώσεις και η αδυναμία πρόσβασης στον τραπεζικό δανεισμό θεωρείται βέβαιο ότι θα τις οδηγήσει στον μαρασμό, αν διατηρηθούν τα σημερινά αδιέξοδα.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Δώρα Ζήση-Κωτσοπούλου
από την εφημερίδα "ΝΕΑ ΚΑΣΤΟΡΙΑ"
Επιμέλεια: Μπέτσκας

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υπενθυμίζουμε ότι δεν δημοσιεύουμε ακραία σχόλια υβριστικού ή προσβλητικού περιεχομένου. Παρακαλούμε τους αναγνώστες μας να γράφουν τα σχόλια τους σε Ελληνικά και οχι σε greeklish.