Πέμπτη 21 Ιουνίου 2012

Καστοριά: Η Μεγάλη Ανατροπή (μετεκλογικό ρεπορτάζ)

Ώρες ευθύνης για τη νέα κυβέρνηση

Της Θεοδώρας Ζήση-Κωτσοπούλου


Οι εκλογές της 17ης Ιουνίου ανήκουν πλέον στην ιστορία και το ζητούμενο σήμερα είναι ένα και μοναδικό: Η νέα κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας, να χειριστεί όσο το δυνατόν καλύτερα τα μεγάλα και καυτά προβλήματα με τα οποία βρίσκεται αντιμέτωπη η χώρα μας...




Οι πιο κρίσιμες εκλογές της μεταπολίτευσης

Ο ελληνικός λαός επέλεξε να τον κυβερνήσει μια πλειοψηφία που εξασφαλίζει την παραμονή μας στο ευρώ και δεν θα βάλει τη χώρα σε επικίνδυνες περιπέτειες. Επέλεξε επίσης μια ισχυρή αντιπολίτευση, που οφείλει κι αυτή τώρα να αποδείξει ότι εννοεί αυτό που υποστήριζε προεκλογικά, ότι παρά την έντονη κριτική που ασκεί, δεν θέτει υπό αμφισβήτηση την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας.
Περίπου το 42% των ψηφοφόρων – αυξημένο κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με την 6η Μαΐου – ψήφισε τα κόμματα, που υπέγραψαν το δεύτερο μνημόνιο και τη δανειακή σύμβαση. Τα ψήφισαν με τη σημαντική υποσημείωση – δέσμευσή- τους ότι θα καταβάλουν έντονη προσπάθεια για να αλλάξει προς το καλύτερο το πλαίσιο, που μας έχουν θέσει οι Eυρωπαίοι.

Εντυπωσιακή μείωση είχαν τα ποσοστά των κομμάτων που έμειναν εκτός βουλής σε σχέση με τις εκλογές της 6ης Μαΐου, καθώς μετά από εκείνο το πρωτόγνωρο 19% που είχαν λάβει πριν 40 ημέρες, προσγειώθηκαν και πάλι σε ένα φυσιολογικό, για ελληνικές βουλευτικές εκλογές, ποσοστό της τάξεως του 6%.




ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: «Στοχεύω στην ενεργοποίηση της γενιάς μου»

Από το 1936 είχε να εκλεγεί αριστερός βουλευτής στην Καστοριά

Η μεγαλύτερη έκπληξη των εκλογών!


Το μήνυμα πάντως της κάλπης στην περιφερειακή ενότητα Καστοριάς, ήταν κάτι παραπάνω από ανατρεπτικό μιας και ανέδειξε τη μεγαλύτερη έκπληξη των εκλογών με βουλευτή από το ΣΥΡΙΖΑ, τον Βαγγέλη Διαμαντόπουλο, ο οποίος κατέχει πλέον τη δεύτερη έδρα. Η πρώτη ανήκει στην Μαρία Αντωνίου στο νομό Καστοριάς. Ας αναφερθεί πως είναι ένας από τους νεότερους βουλευτές που θα κάθεται στα βουλευτικά έδρανα.
Εβδομήντα έξι χρόνια χρειάστηκε να περάσουν για να εκλέξει ξανά η Καστοριά αριστερό βουλευτή. Τον Ιανουάριο του 1936 ο Καστοριανός Αντρέας Τζήμας ή Σαμαρινιώτης όπως ήταν το ψευδώνυμο που επέλεξε ο ίδιος ως ηγέτης του ΕΑΜικού αντιστασιακού κινήματος, εκλέγεται βουλευτής Καστοριάς (αλλά και Φλώρινας αφού τότε αποτελούσαν ενιαίο και αδιαίρετο νομό) με το κόμμα του Παλλαϊκού Μετώπου.

Ο Βαγγέλης Διαμαντόπουλος από πρόεδρος του εξωραϊστικού συλλόγου Βιτανίου, αντιπρόεδρος της ΠΕΤ-ΟΤΕ Καστοριάς, μέλος της Διεθνούς Αμνηστίας, της κινηματογραφικής Λέσχης Καστοριάς και του Συνδέσμου φίλων του Άρη Καστοριάς, είναι πλέον ο δεύτερος βουλευτής για το νομό Καστοριάς. Ένα πρωτόγνωρο και ιστορικό γεγονός για την ακριτική μας περιοχή και για τον ίδιο πλέον τον βουλευτή, με διάχυτη την ικανοποίηση του, να δηλώνει, ότι το αποτέλεσμα δικαιώνει όλους τους συντρόφους του ΣΥΡΙΖΑ που τόσα χρόνια, όπως είπε, αγωνίζονταν από τη βάση, από τα κινήματα και από τους εργασιακούς χώρους: «Η όλη διαδικασία και ο προσανατολισμός του καπιταλισμού έφεραν την κατάσταση της χώρας σε αυτή την άθλια κατάσταση. Μας εξαθλίωσε. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να συγκεντρώσουμε την εκτίμηση του κόσμου της Καστοριάς, ώστε να καταταγούμε δεύτεροι», δήλωσε ο νεοεκλεγείς βουλευτής και πρόσθεσε: «Με την εκλογή μου, μέσω του ρεαλιστικού και ανθρωποκεντρικού προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ, στοχεύω στην ενεργοποίηση της γενιάς μου, που είναι η πλέον εκπαιδευμένη και τεχνικά καταρτισμένη, ώστε να πάρει το μέλλον στα χέρια της. Σύνθημα μας: «οι ζωές μας πάνω από τα κέρδη τους!» Η δράση μου, μέσω του κοινοβουλευτισμού, έρχεται ως συνέχεια στην πολιτική μου δραστηριότητα από τα πρώιμα μαθητικά συμβούλια, ως τα αντιρατσιστικά και αντιφασιστικά κινήματα».
Ο Βαγγέλης Διαμαντόπουλος, είναι Τεχνικός Τηλεπικοινωνιών και μετάδοσης πληροφορίας. Γεννήθηκε στο Βιτάνι Καστοριάς το 1980. Εργάστηκε στην εταιρεία IOVEL για την ERICSSON HELLAS με εξειδίκευση στην εγκατάσταση ψηφιακών κέντρων. Από το 2006 εργάζεται στον ΟΤΕ.



Θωμάς Αναστασίου:
Δεν υποστήριξαν το νέο και ανανεωμένο ψηφοδέλτιο του ΠΑΣΟΚ , αλλά το κατακρεούργησαν!

Τα πυρά του κατά του πρώην Προέδρου της Βουλής, Φίλιππου Πετσάλνικου και όλων όσων "υπονόμευσαν" το ψηφοδέλτιο του ΠAΣΟΚ στην Καστοριά, εξαπέλυσε ο επικεφαλής του ψηφοδελτίου και γραμματέας της νομαρχιακής επιτροπής ΠΑΣΟΚ, κ. Θωμάς Αναστασίου.

Μάλιστα, ο. κ. Αναστασίου, με δηλώσεις του το βράδυ της Κυριακής, ουσιαστικά ενοχοποίησε τον πρώην βουλευτή για την απώλεια της έδρας και προανήγγειλε διαγραφές κορυφαίων στελεχών, που με τη στάση τους στις τελευταίες εκλογές "έθεσαν εαυτώ εκτός κινήματος"!
Με δηλώσεις του προς τα τοπικά ΜΜΕ ο κ. Αναστασίου είπε:
"Αρχικά ήθελα να ευχαριστήσω, όλους εκείνους που στάθηκαν δίπλα μου, αυτές τις δύσκολες 18 ημέρες, από την ημέρα που ανακοινώθηκε επίσημα το ψηφοδέλτιο. Θέλω να ευχαριστήσω όλους τους φίλους, οι οποίοι έκαναν προσωπική υπέρβαση, για να υποστηρίξουν το ψηφοδέλτιο αυτό, στην πιο δύσκολη, όπως αποδεικνύουν τα αποτελέσματα, ιστορικά και πολιτικά στιγμή, για το χώρο του ΠΑΣΟΚ από ιδρύσεώς του».
Ο κ. Αναστασίου υπογράμμισε ότι ο αγώνας για το βουλευτικό θώκο του ΠΑΣΟΚ, ήταν μια συναρπαστική εμπειρία, διότι, όπως είπε, γνώρισε ανθρώπους γοητευτικούς, τους οποίους δε μπορούσε να φανταστεί ότι θα γνώριζε αν δεν υπήρχε η πορεία αυτή.
«Αντιλαμβάνομαι με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, τις αγωνίες και τις ανησυχίες των ανθρώπων αυτών. Αντιλαμβάνομαι, με πιο ώριμο πλέον τρόπο, τα προβλήματα που έχει ο νομός Καστοριάς», υποστήριξε, επισημαίνοντας παράλληλα:
«Το αποτέλεσμα της Καστοριάς έχει δύο εκδοχές. Η μία, η οποία εξηγεί και το αποτέλεσμα είναι το γεγονός ότι η παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ, το κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ, είχε μια οριζόντια και κατακόρυφη άνοδο πανελλαδικά από το 17,5% περίπου, στο 27%. Αυτός είναι ο πολιτικός λόγος ο οποίος εξηγεί και το "ρεύμα" το οποίο εμφανίστηκε στην Καστοριά».
Βέβαια όπως υποστήριξε υπάρχει κι ένας άλλος λόγος, καθαρά εσωκομματικός και τοπικός. «Γνωρίζετε όλοι - και είναι κοινό μυστικό - ότι ο πόλεμος, που έχει κηρυχθεί εναντίον μας, από τοπικούς παραγοντίσκους του ΠΑΣΟΚ ήταν ανελέητος. Η επιλογή τους ήταν να τεθούν οριστικά εκτός ΠΑΣΟΚ. Είναι αναφαίρετο δικαίωμά τους, είναι επιλογή τους και είναι σεβαστή. Αναφέρομαι σε όλους τους θεσμικούς και μη παράγοντες του ΠΑΣΟΚ , οι οποίοι κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου, όχι μόνο με μία δήλωσή τους δεν υποστήριξαν το νέο και ανανεωμένο ψηφοδέλτιο, αλλά το κατακρεούργησαν! Λειτούργησαν σαν άνθρωποι, οι ο οποίοι ήσαν εκτός ΠΑΣΟΚ και δυστυχώς οι άνθρωποι αυτοί, δεν σεβάστηκαν ούτε την υστεροφημία τους αλλά ούτε και τα 27 συναπτά έτη, στα οποία οι πολίτες του νομού Καστοριάς, εμείς, εγώ, τους δώσαμε την δυνατότητα να μας εκπροσωπούν στην Βουλή, να κάνουν καριέρα ως πολιτικοί, να είναι άνθρωποι οι οποίοι κατέκτησαν αξιώματα και έφθασαν μέχρι το ύπατο αξίωμα του προέδρου της Βουλής».
Όπως είναι προφανές, συνέχισε, με έντονες τις αιχμές στο πρόσωπο του πρώην προέδρου της Βουλής, «μιλώ για τον Φίλιππο Πετσάλνικο, ο οποίος έκανε», όπως είπε , «ότι μπορούσε για να διαπομπεύσει τη δική του υστεροφημία!»
Τέλος, ο Γραμματέας του ΠΑΣΟΚ Καστοριάς, δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στο εκλογικό αποτέλεσμα: «Θέλω να πω ότι το αποτέλεσμα αυτό έχει μια διπλή ερμηνεία: Θεωρώ ότι η Καστοριά θα είναι, για πρώτη φορά, στους νομούς με τα μεγαλύτερα ποσοστά ΠΑΣΟΚ σ΄ όλη την Ελλάδα. Επίσης πιστεύω ότι ο νομός Καστοριάς είναι μέσα στους τρεις νομούς, που καταγράφει ποσοστιαία άνοδο του ΠΑΣΟΚ πανελλαδικά. Αυτό είναι μια επιδοκιμασία για την προσπάθεια ανανέωσης των ψηφοδελτίων, που έκανε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, κ. Ευάγγελος Βενιζέλος, σε ένα νομό, όπου παραδοσιακά δυσκολεύονταν να κατακτήσει υψηλά ποσοστά», ήταν τα λόγια του.
Κλείνοντας τις δηλώσεις του, ο κ Αναστασίου έκανε και μια προσωπική αφιέρωση στον πρώην βουλευτή του νομού Καστοριάς και πρώην πρόεδρο της Βουλής, τον κ. Φίλιππο Πετσάλνικο, με ένα δίστιχο του ποιητή μας Κ. Καβάφη»:
Κι αν δεν μπορείς να κάμειςτην ζωή σου όπως θες
τούτο προσπάθησε τουλάχιστον όσο μπορείς: μην την εξευτελίζεις.



Συμεών Κουμπάνης:
Η συσπείρωση προς τη Ν.Δ. είχε έντονα τα σημάδια φοβίας


Όσον αφορά τώρα στους ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΥΣ ΈΛΛΗΝΕΣ, οι οποίοι έχασαν την έδρα στο νομό Καστοριάς, όπως δήλωσε ο πρώην βουλευτής, κ. Συμεών Κουμπάνης, η απώλεια της έδρας στην Καστοριά, ήταν επακόλουθο συσπείρωσης προς τη Ν. Δ., μιας συσπείρωσης που είχε, όπως είπε, έντονα τα σημάδια της φοβίας. Ωστόσο, όπως υποστήριξε: «Εγώ θα δηλώνω πάντοτε παρών και πάντοτε βοηθός σε όλους για το καλύτερο της χώρα μας, διότι τώρα έρχονται τα δύσκολα για την πατρίδα μας».
Τέλος, ο κ . Κουμπάνης, δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει τον κόσμο της Καστοριάς που τον στήριξε και στις δυο εκλογικές αναμετρήσεις, ενώ ευχήθηκε παράλληλα στους δυο εκλεγμένους τοπικούς μας βουλευτές, ότι το καλύτερο στο δύσκολο έργο που έχουν αναλάβει, ώστε να τα φέρουν εις πέρας για να βοηθήσουν τον Ελληνικό λαό.




Μαρία Αντωνίου:
Όλες οι πολιτικές δυνάμεις θα συμβάλουν στη δημιουργία μιας κυβέρνησης εθνικής σωτηρίας


«Ο Καστοριανός λαός ψήφισε σήμερα να αγωνιστούμε μέσα στην Ευρώπη για την ανάπτυξη, ασφάλεια και δικαιοσύνη, ώστε να μην υπάρξουν νέες περιπέτειες και να πιάσουν τόπο οι θυσίες. Τώρα δεν είναι καιρός για μικρό-κομματικά παιχνίδια. Είμαι σίγουρη ότι όλες οι πολιτικές δυνάμεις θα συμβάλουν στη δημιουργία μιας κυβέρνησης εθνικής σωτηρίας», ήταν τα πρώτα λόγια της βουλευτού της Ν.Δ. Καστοριάς, κ. Μαρία Αντωνίου μετά τα αποτελέσματα, φανερά ικανοποιημένη, τόσο για την εκλογή της που εδραιώθηκε, όσο και για την άνοδο τοπικά της Ν.Δ. Μάλιστα, μια άνοδο που άγγιξε τις 10 ποσοστιαίες μονάδες. «Θέλω να διαβεβαιώσω τους συμπολίτες μου ότι θα κάνω ότι περνά από το χέρι μου με όλη τη δύναμη της ψυχής μου για να φανώ αντάξια της εμπιστοσύνης τους», πρόσθεσε η γαλάζια βουλευτής.
Τέλος, συνεχάρη το νέο βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ ευχήθηκε και οι δυο μαζί να αγωνιστούν για το καλύτερο του τόπου μας.


Δημήτρης Καραμανίδης:
Στόχος μας να βγούμε από την κρίση


Πολλά ήταν πάντως τα χαμογέλα που χάρισε η νίκη της Ν.Δ. και στον τοπικό κομματικό μηχανισμό της παράταξης, οι οποίοι συγκεντρώθηκαν από νωρίς στα γραφεία της ΝΟΔΕ και περίμεναν τα αποτελέσματα, γιορτάζοντας μάλιστα τη νίκη με σαμπάνια!
«O ελληνικός λαός ψήφισε τον Αντώνη Σαμαρά για μια ευρωπαϊκή πορεία και την παραμονή μας στο ευρώ. Ψήφισε τις πολιτικές που θα φέρουν δουλειές, ανάπτυξη και δικαιοσύνη στον Έλληνα πολίτη. Δε θα υπάρξουν άλλες περιπέτειες, δε θα τεθεί σε αμφιβολία η θέση της Ελλάδας στην Ευρώπη. Είναι σημαντική στιγμή για την Ελλάδα και για την Ευρώπη», δήλωσε από την μεριά του ο πρόεδρος της ΝΟΔΕ Καστοριάς, κ. Δημήτρης Καραμανίδης: «Στόχος μας είναι να βγούμε από την κρίση με κοινωνική συνοχή, με δουλειές, δικαιοσύνη και ασφάλεια. Εμείς τηρούμε ότι είπαμε. Η Ελλάδα πρέπει να κυβερνηθεί και θα κυβερνηθεί. Η ΝΔ ήταν και είναι δύναμη ευθύνης», πρόσθεσε.
Τέλος, ο πρόεδρος ευχαρίστησε όλους τους πολίτες της Καστοριάς διότι έδωσαν, όπως είπε, ένα δύσκολο αγώνα για την πρωτιά της Ν.Δ.
Πάντως, περιθώρια για «παιχνίδια» και πολιτική εκμετάλλευση από πλευράς των άλλων κομμάτων δεν υπάρχουν. Κι αυτό γιατί το αμέσως επόμενο διάστημα η χώρα μας έχει ανάγκη διεθνούς εκπροσώπησης, καθώς εξελίσσονται ζητήματα που θα κρίνουν ουσιαστικά το μέλλον της. Άρα χρειάζεται μία ισχυρή κυβέρνηση, με ερείσματα σε όσο το δυνατόν ευρύτερο κομμάτι του λαού. Είναι ζήτημα εθνικής ανάγκης.

Περισσότερα στη "ΝΕΑ ΚΑΣΤΟΡΙΑ" που κυκλοφορεί

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υπενθυμίζουμε ότι δεν δημοσιεύουμε ακραία σχόλια υβριστικού ή προσβλητικού περιεχομένου. Παρακαλούμε τους αναγνώστες μας να γράφουν τα σχόλια τους σε Ελληνικά και οχι σε greeklish.