Ο κ. Κουβέλης απηύθυνε για πρώτη φορά κατά την ομιλία του, πρόσκληση σε Σαμαρά και Τσίπρα, να συγκροτήσουν εθνικό μέτωπο και να πάνε όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί, είτε μετέχουν στην κυβέρνηση είτε όχι, «στην πιο κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής για την Ελλάδα, για να υπερασπιστούμε την ισότιμη θέση μας στην Ευρώπη».Σημείωσε την αναγκαιότητα «να απαιτήσουμε, με μια φωνή, να συνεχιστεί η χρηματοδότηση, όσο διαρκεί η αναδιαπραγμάτευση του μνημονίου. Να πάμε όλοι εκεί. Να αναζητήσουμε, ο καθένας στην πολιτική οικογένεια που ανήκει, συμμάχους και όλοι μαζί να δείξουμε ότι η Ελλάδα Ενωμένη θέλει και μπορεί να ζήσει. Για τους άλλους επικεφαλής των κομμάτων αυτή είναι μια πρόσκληση. Για μας είναι δέσμευση», είπε χαρακτηριστικά.
Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι «θα βγούμε από το μνημόνιο για να πάμε μπροστά, όχι για να επιστρέψουμε σε πρακτικές που μας οδήγησαν στο μνημόνιο.
Εμείς ξέρουμε ότι η πρόταση μας είναι ρεαλιστική, γιατί έχουμε συνυπολογίσει τις θετικές εξελίξεις στην Ευρώπη και το δυνάμωμα των φωνών που αμφισβητούν το μονόδρομο της λιτότητας και τονίζουν την επιταγή της ανάπτυξης και της δίκαιης κατανομής των βαρών».
Υποστήριξε ότι «την πρώτη μεγάλη νίκη την έχουμε ήδη κερδίσει. Οι εκλογές της Κυριακής γίνονται πάνω στις προτεραιότητες που θέσαμε. Οκτώ στους δέκα πολίτες θέλουν να αποδεσμευτούμε σταδιακά από το Μνημόνιο και ταυτόχρονα να εξασφαλίσουμε την θέση της χώρας στην ΕΕ και το ευρώ. Και θέλουν πάνω από όλα ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ. Κυβέρνηση σταθερή, προοδευτική, αποτελεσματική». Αντέτεινε ότι «τώρα, κανείς δεν αποτολμά να μιλήσει ανοικτά για Τρίτες Κάλπες. Κανείς δεν μπορεί πλέον να παίζει με τις τύχες αυτού του τόπου. Τώρα δεν είμαστε μόνοι μας. Τώρα εκατομμύρια Ελληνες θέλουν αυτήν την πολιτική.
Tώρα είναι η ώρα της Δημοκρατικής Αριστεράς!»
Δεν αναφέρθηκε στις μετεκλογικές συνεργασίες ο κ. Κουβέλης, κρατώντας κλειστά τα χαρτιά του αλλά υποστήριξε ότι η ΔΗΜΑΡ «είπε από την αρχή την αλήθεια στο λαό και του έδειξε ρεαλιστική και συνάμα μαχητική διέξοδο από την κρίση. Όταν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ θεωρούσαν απαραβίαστο και αδιαπραγμάτευτο το μνημόνιο και ο ΣΥΡΙΖΑ καλούσε σε άλμα στο κενό με τη μονομερή καταγγελία του μνημονίου, εμείς προβάλαμε το διπλό στόχο: παραμονή της χώρας στο ευρώ και σταδιακή αποδέσμευση από τις δυσμενείς ρυθμίσεις του μνημονίου.
Τότε οι ζηλωτές του μνημονίου μας είπαν ότι αυτά τα πράγματα δεν γίνονται, ενώ οι οπαδοί της καταγγελίας και του «όλα ή τίποτε» δεν θεώρησαν την πρόταση μας αρκούντως ριζοσπαστική. Σήμερα κάθε καλοπροαίρετος πολίτης εύκολα διαπιστώνει ότι όλη η σοβαρή συζήτηση στον τόπο μας γίνεται ακριβώς πάνω στους δύο άξονες που εξαρχής αναδείξαμε.
Και επειδή εμείς δεν χαθήκαμε σε ηττοπαθείς η ανέφικτες περιπλανήσεις, γι’ αυτό ακριβώς είμαστε έτοιμοι με σχέδιο για μια προοδευτική κυβέρνηση συνεργασίας»...
... «Προτείναμε τη βάση για μια καθαρή και, βεβαίως, γραπτή συμφωνία. Το είπα και το επαναλαμβάνω: Ούτε δίνουμε λευκή επιταγή, ούτε ζητάμε εν λευκώ εξουσιοδότηση.
Οι θέσεις της ΔΗΜΑΡ που παρουσίασε ο κ. Κουβέλης, είναι :
1) η απόρριψη μονομερούς ενέργειας καταγγελίας του μνημονίου, είτε αυτή προέρχεται από το εσωτερικό είτε, και παρακαλώ την προσοχή σας στο σημείο αυτό, από το εξωτερικό. Το ευρώ είναι αμετάκλητο κεκτημένο.
2) η αποδέσμευση από το Μνημόνιο σταδιακά με διαπραγματεύσεις.
3) Κάθαρση στο Πολιτικό Σύστημα. Οι καταχραστές του δημοσίου χρήματος θα δώσουν λόγο και με νόμο θα δημευθεί η περιουσία τους. Θα καταργηθεί η βουλευτική ασυλία και τα προνόμια .Αλλαγή του εκλογικού νόμου με καθιέρωση της απλής αναλογικής.
4) Αποδέσμευση από το Μνημόνιο με επιμήκυνση της δημοσιονομικής προσαρμογής έως και το 2017, πάγωμα των περικοπών σε μισθούς και συντάξεις, αποκατάσταση του κατώτατου μισθού, επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων εργασίας και της μετενέργειας. Προοδευτική φορολογική μεταρρύθμιση και πάταξη της φοροδιαφυγής, της διαφθοράς και της παραοικονομίας.
• Παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας με αναπτυξιακό Πρόγραμμα 30 δισεκατομμυρίων ευρώ για να δώσουμε δουλειά σε νέους και ανέργους. Ανάπτυξη με προστασία του περιβάλλοντος και αειφορία. Μέτρα για την αντιμετώπιση της ακρίβειας.
• Αγροτική Ανάπτυξη και ανασυγκρότηση της υπαίθρου, για να δώσουμε και να κερδίσουμε τη μάχη της παραγωγής τροφίμων.
• Μετανάστευση -Ασφάλεια των πολιτών.
Ανασυγκρότηση των πόλεων και των υποβαθμισμένων γειτονιών με στόχο την επανακατοίκηση των πόλεων.
• Υπεράσπιση και Διεύρυνση του Κοινωνικού Κράτους.
Δίχτυ κοινωνικής προστασίας για ανέργους και φτωχούς. Κατοχύρωση των κοινωνικών αγαθών της Εκπαίδευσης και της Υγείας, με άμεση αντιμετώπιση των χρηματοδοτικών προβλημάτων στα Πανεπιστήμια , τα Σχολεία, τα Νοσοκομεία και τα φάρμακα.
eklogika.gr
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Υπενθυμίζουμε ότι δεν δημοσιεύουμε ακραία σχόλια υβριστικού ή προσβλητικού περιεχομένου. Παρακαλούμε τους αναγνώστες μας να γράφουν τα σχόλια τους σε Ελληνικά και οχι σε greeklish.