Τρίτη 5 Ιουνίου 2012

Ανδρέας Καρακότας: Ο τελευταίος τραγουδιστής του Μάνου Χατζηδάκι στο Άργος Ορεστικό (βίντεο)

Ο Ανδρέας Καρακότας σε ένα μουσικό ταξίδι με τις μοναδικές του ερμηνείες.

Για μία εμφάνιση στο Άργος Ορεστικό, στο... La Boheme.

Σάββατο 9 Ιουνίου 2012 από τις 10:00 μ.μ.









Ο Ανδρέας Καρακότας γεννήθηκε στην Θεσσαλονίκη το 1966.

Το 1986 άρχισε να τραγουδάει σε μικρούς χώρους της πόλης του, όπου και συναντήθηκε με τον Μάνο Χατζιδάκι.

Τον Δεκέμβριο του 1987 ο συνθέτης τον καλεί να συμμετάσχει στην παράσταση «Στον Σείριο υπάρχουνε παιδιά», η οποία και ηχογραφήθηκε και κυκλοφόρησε σε δίσκο στις αρχές του επόμενου χρόνου.

Το 1989 τραγουδά στο δίσκο «Μπαλάντες του περιθωρίου» του Απόστολου Κολδάρα με τον Μιχάλη Παπαζήση.

Το 1990 τραγουδά στο δίσκο «Αφιέρωμα στον Απόστολο Καλδάρα» με την Ελένη Τσαλιγοπούλου και τον Μιχάλη Παπαζήση.

Το 1991 ο Μάνος Χατζιδάκις επιλέγει τον Ανδρέα Καρακότα για να ερμηνεύσει το έργο του «Τα τραγούδια της αμαρτίας» σε ποιήματα του Ντίνου Χριστιανόπουλου και ένα του Γιώργου Χρονά.

Το έργο ηχογραφήθηκε το 1996 σε μορφή για φωνή και πιάνο, με την Ντόρα Μπακοπούλου στο πιάνο.

Παρουσιάστηκε στο Θέατρο Ηρώδου του Αττικού (1996), στη Salle Moliere στη Λυών της Γαλλίας (1998), στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών (2000), στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης (2002) καθώς και σε άλλους επιλεγμένους χώρους στην Ελλάδα.

Το 1995 ερμήνευσε «Τα τραγούδια της αμαρτίας» στην παράσταση «Ενός λεπτού σιγή»της χοροδραματικής ομάδας "Ομάδα Εδάφους", σε σκηνοθεσία και χορογραφία του Δημήτρη Ποπταϊωάννου.

Το 2000 τραγουδάει τον δίσκο «Μπάρκο Ψυχής» του Γιώργου Καζαντζή.

Συμμετείχε στους δίσκους «Σελοτέιπ» και «Βαλκανιζατέρ» των Μανώλη Ρασούλη και Πέτρου Βαγιόπουλου και «Γενναίοι Έρωτες» των Στάμου Σέμση και Μιχάλη Μπουρμπούλη (με την Μελίνα Κανά). Επίσης, στον ζωντανά ηχογραφημένο δίσκο, από το Γυάλινο μουσικό θέατρο, του Νίκου Ξυδάκη. Έχει τραγουδήσει επίσης τραγούδια των Σωτήρη Γεραλή, Νίκου Γεωργάκη και του συγκροτήματος «Τρύπες».

Συνεργάστηκε σε συναυλίες με τους: Μίκη Θεοδωράκη, Σταύρο Κουγιουμτζή, Νίκο Τάτση, Δημήτρη Παπαδημητρίου, Θανάση Παπακωνσταντίνου, Ευανθία Ρεμπούτσικα, Παναγιώτη Καλατζόπουλο, Ηλία Λιούγκο και με τους Δημήτρη Μητροπάνο, Ελευθερία Αρβανιτάκη, Μανώλη Λιδάκη κ.ά.



ΤΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΤΗΣ ΑΜΑΡΤΙΑΣ

"Μπαίνοντας στη Θεσσαλονίκη το '45, αργά το βράδυ της Μ. Πέμπτης είχε τελειώσει η λειτουργία και οι εκκλησίες άδειες, φωτισμένες ηχούσαν πένθιμα. Περπατούσα μόνος και θαμπωμένος - είπα από μέσα μου: «Θεέ μου, πόση αμαρτία πρέπει να περιέχει αυτή η πόλη για να 'χει τόσες εκκλησίες». Μάνος Χατζιδακις.(4/1/1993)

ΤΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΤΗΣ ΑΜΑΡΤΙΑΣ Έργο 50 (1992, ανολοκλήρωτο). Κύκλος τραγουδιών σε ποίηση Ντίνου Χριστιανόπουλου και Γιώργου Χρονά για νεανική λαϊκή φωνή, ανδρική χορωδία και στρατιωτική μπάντα. Το έργο ηχογραφήθηκε για πιάνο και φωνή μετά τον θάνατο του συνθέτη.

ΤΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΤΗΣ ΑΜΑΡΤΙΑΣ απασχόλησαν τον Μάνο Χατζιδάκι τα τρία τελευταία χρόνια της ζωής του. Με τον ενδεικτικό υπότιτλο «Η αμαρτία είναι βυζαντινή και ο έρωτας αρχαίος», ο δίσκος περιέχει δεκαπέντε τραγούδια του συνθέτη από τα οποία, άλλα ηχογράφησε δουλεύοντας με τον Ανδρέα Καρακότα στο σπίτι του και άλλα καταγράφηκαν σε παρτιτούρες. Δεν πρόλαβε να ενορχηστρώσει το έργο γι αυτό και εκδόθηκε στην αρχική του μορφή, για πιάνο και φωνή.
Το έργο είναι «αφιερωμένο» από τον Μάνο Χατζιδάκι "σε όσους ακόμη μπορούν να διαβρωθούν από την μουσική και το τραγούδι".


"Ενός λεπτού σιγή"
Στίχοι: Ντίνος Χριστιανόπουλος.
Μουσική: Μάνος Χατζιδάκις.
Πρώτη εκτέλεση: Ανδρέας Καρακότας, «ΤΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΤΗΣ ΑΜΑΡΤΙΑΣ», 1996, στο πιάνο η Ντόρα Μπακοπούλου.

Εσείς που βρήκατε τον άνθρωπό σας
κι έχετε ένα χέρι να σας σφίγγει τρυφερά,
έναν ώμο ν' ακουμπάτε την πίκρα σας,
ένα κορμί να υπερασπίζει την έξαψή σας,
κοκκινίσατε άραγε για τη τόση ευτυχία σας,
έστω και μια φορά;
Είπατε να κρατήσετε ενός λεπτού σιγή
για τους απεγνωσμένους;

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υπενθυμίζουμε ότι δεν δημοσιεύουμε ακραία σχόλια υβριστικού ή προσβλητικού περιεχομένου. Παρακαλούμε τους αναγνώστες μας να γράφουν τα σχόλια τους σε Ελληνικά και οχι σε greeklish.