Πέμπτη 21 Ιουνίου 2012

Καστοριά: Κραυγή απόγνωσης από τους νεφροπαθείς του νομού (αναλυτικό ρεπορτάζ)‏


-Δε θα αφήσουμε κανέναν να παίζει
-Να γίνουν δωρητές οργάνων οι Καστοριανοί
-Δεν υπάρχει χειρότερο πράγμα από το να πουλάς το νεφρό σου


Το κεφάλι του γυρνάει το Κράτος στην κραυγή απόγνωσης των νεφροπαθών πολιτών και του νομού Καστοριάς, των οποίων η ζωή το τελευταίο διάστημα...κρέμεται από μια κλωστή, λόγω των ελλείψεων που παρατηρούνται στα φίλτρα αιμοκάθαρσης.

Δεν θα αφήσουμε κανέναν να παίζει με την ασθένεια, αλλά και με την ίδια μας τη ζωή

Συγκεκριμένα, οι μεγάλες ελλείψεις των φάρμακων στη μονάδα τεχνικού νεφρού του νοσοκομείου της Καστοριάς, λόγω την απεργίας των φαρμακοποιών, απασχολεί ιδιαιτέρα τους συμπολίτες μας νεφροπαθείς, καθώς καλούνται οι ίδιοι να βρουν τα φάρμακα για την αιμοκάθαρση, το κόστος των οποίων όμως είναι απαγορευμένο για την τσέπη τους, καθώς ανέρχεται σε 1.500-2.000€. Επιπλέον οι αιμοκαθαριζόμενοι αντιμετωπίζουν και ένα ακόμη πρόβλημα με το ΙΚΑ, διότι δεν τους χορηγεί πλέον τα μεταφορικά και εάν τελικά τα χορηγήσει, ένας ασθενής που πάει λ.χ. στη Θεσ/νίκη, θα πάρει τα επιστρεφόμενα μετά από ένα διάστημα 6 μηνών. Σαν να μην έφταναν αυτά, τα ευπαθή άτομα, έχουν να πληρωθούν και από την Πρόνοια, πάνω από τέσσερις μήνες.

«Ακόμα και σήμερα με παίρνουν μέλη τηλέφωνο και μου ζητούν να μάθουν πότε θα πληρωθούμε. Μας υποσχεθήκαν ότι στις 15 του Ιουνίου θα μας είχανε πληρώσει και όπως βλέπετε ακόμη δεν έγινε. Δεν είμαστε πλέον διατεθειμένοι να ανεχθούμε άλλο την κοροϊδία και δεν θα αφήσουμε κανέναν να παίζει με την ασθένεια, αλλά και με την ίδια μας τη ζωή», δήλωσε στη ΝΕΑ ΚΑΣΤΟΡΙΑ ο πρόεδρος του συλλόγου νευροπαθών νομού Καστοριάς, Δημήτριος Ελευθεριάδης. «Απευθυνόμαστε σε κάθε Έλληνα και Ελληνίδα, στη συντεταγμένη πολιτεία, την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας αλλά και τους εκπροσώπους των κομμάτων. Παρακαλούμε για μία ακόμη φορά για τη λύση του προβλήματος πριν υπάρξουν τραγικές συνέπειες. Καλούμε δε τα κόμματα να πάρουν δημόσια και σαφή θέση. Σε περίπτωση που κωφεύσουν θα θεωρήσουμε εκ προοιμίου αρνητική την απάντησή τους», πρόσθεσε φανερά δυσαρεστημένος ο κ. Ελευθεριάδης.

Ο λαός της Καστοριάς να ευαισθητοποιηθεί και να γίνει δωρητής οργάνων

Παρά τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο σύλλογος, προσπαθεί με τις λίγες δυνάμεις που διαθέτει να βρίσκεται κοντά στα 79 μέλη, από τα οποία τα 39 κάνουν αιμοκάθαρση.

«Θα πρέπει όλος ο λαός της Καστοριάς να ευαισθητοποιηθεί και να γίνει δωρητής οργάνων. Είναι μια ύστατη πράξη γενναιοδωρίας που αξίζει στον οποιονδήποτε. Αύριο μεθαύριο μπορεί να συμβεί κάτι σε κάποιον κοντινό σας, σε ένα δικό σας άτομο. Θα μπορούσε να υποστηρίξει κανείς ότι μιλάω εκ του ασφαλούς, τώρα που είμαι μεταμοσχευμένος. Παρ’ όλα αυτά, να σας ενημερώσω ότι υπήρξα και εγώ δωρητής οργάνων όταν ήμουν υγιής» εξήγησε ο κ. Ελευθεριάδης .

Ο πρόεδρος του συλλόγου αναφέρθηκε επίσης και στην πώληση των νεφρών που γίνεται από κάποιους επιτήδειους ανθρώπους .

«Δεν υπάρχει χειρότερο πράγμα από το να πουλάς το νεφρό σου. Πρώτα από όλα είναι επικίνδυνο. Δεν ξέρεις σε ποιον θα πουλήσεις τον νεφρό, ποιος θα το πάρει, αν θα εξεταστεί ή όχι και αν τέλος ο δότης είναι συμβατός. Για να πραγματοποιηθεί μιας επιτυχής μεταμόσχευση ο δότης πρέπει να είναι συγγενικό πρόσωπο», ήταν τα λόγια του.
Τελειώνοντας πάντως ο κ. Ελευθεριάδης, δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει το γιατρό και το νοσηλευτικό προσωπικό του τεχνικού νεφρού του νοσοκομείου Καστοριάς, που παρόλο που είναι λιγοστό, στηρίζουν το κοινωνικό κομμάτι του συλλόγου.


ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Δώρα Ζήση-Κωτσοπούλου
από την εφημερίδα "ΝΕΑ ΚΑΣΤΟΡΙΑ"
Επιμέλεια: Μπέτσκας

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υπενθυμίζουμε ότι δεν δημοσιεύουμε ακραία σχόλια υβριστικού ή προσβλητικού περιεχομένου. Παρακαλούμε τους αναγνώστες μας να γράφουν τα σχόλια τους σε Ελληνικά και οχι σε greeklish.