Παρασκευή 1 Ιουνίου 2012

Καστοριά: Κατακόρυφη αύξηση των συσσιτίων (αναλυτικό ρεπορτάζ)

Ραγδαία αύξηση του ποσοστού των πολιτών που σιτίζονται στα συσσίτια, η οποία έφτασε το 85% μέσα σε τέσσερις μόλις μήνες, τεράστια προβλήματα ανεργίας, φαινόμενα υποσιτισμού μεταξύ μαθητών καιανασφάλεια στις ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες, καταγράφονται στη πόλη της Καστοριάς...


Αποτελεί νησίδα ζεστασιάς και αγάπης

Είναι χαρακτηριστικό, ότι εξαιτίας των παραπάνω καταστάσεων, αυξήθηκαν και σε μεγάλο βαθμό τα συσσίτια που μοιράζει η ιερά Μητρόπολη Καστοριάς, η οποία αποτελεί νησίδα ζεστασιάς και αγάπης με μπροστάρη τον ποιμενάρχη μας, Μητροπολίτη κ. Σεραφείμ, τείνει χείρα βοήθειας σε όλους τους αναξιοπαθούντες συμπολίτες μας που περνούν το κατώφλι της.

Αξίζει να αναφερθεί ότι η τράπεζα αγάπης, καθημερινώς παρέχει 300 μερίδες φαγητού που πολλές φορές είναι και παραπάνω, ενώ οι τράπεζες τροφίμων καθημερινώς ή εβδομαδιαίως, προσφέρουν περίπου 350 τσάντες τροφίμων και είδη ενδύσεως.

«Αύριο ή μεθαύριο μπορεί να είμαστε εμείς στην θέση τους. Πρέπει όλοι μας να βοηθήσουμε από το υστέρημα μας , ώστε αύριο να μας βοηθήσει και μας η εκκλησία», δήλωσε ο εκπρόσωπος τύπου της εκκλησίας, αρχιμανδρίτης, πατέρας Νικόλαος Γιαννουσάς, απευθύνοντας έτσι και κάλεσμα σε όλους, όσοι έχουν κάποια οικονομική επιφάνεια, να βοηθήσουν με όποιο τρόπο μπορούν τους συμπολίτες μας. «Από την άλλη όμως πλευρά, γνωρίζουμε πάρα πολύ καλά, ότι ο τόπος μας βιώνει μια οικονομική κρίση», εξήγησε ο ιερωμένος .



Οι γιορτινές ημέρες πέρασαν, οι ανάγκες όμως συνεχίζουν να υπάρχουν
και κάποιοι οι αδελφοί μας, δυσκολεύονται


Ο Πατέρας Νικόλαος, δεν παρέλειψε ωστόσο να αναφερθεί και στην ανταπόκριση του κόσμου στις γιορτές του Πάσχα που ήταν πολύ συγκινητική, καθώς όπως είπε, ο κόσμος έδωσε από το υστέρημα του προς τους εμπεριστάτους αδελφούς μας και βοηθήθηκαν πάρα πολλοί άνθρωποι, ενώ αξίζει να αναφερθεί ότι στις γιορτές του Πάσχα η ιερά μητρόπολη, προσέφερε πάνω από 1.500 μερίδες φαγητού, επιπλέον 1.000 περίπου άτομα, πήραν κουπόνια φαγητού σε διάφορα εστιατόρια. Η προσφορά της συνεχίστηκε και την περασμένη Τετάρτη καθώς μοιράστηκαν άλλοι 9 τόνοι πατάτας σε ανθρώπους δια των ενοριών.

«Οι γιορτινές ημέρες πέρασαν, οι ανάγκες όμως συνεχίζουν να υπάρχουν και κάποιοι αδελφοί μας, δυσκολεύονται πολύ να ζήσουν. Όταν δανείζουμε, κάνοντας ελεημοσύνη σε ένα συνάνθρωπό μας, δανείζουμε στην ουσία στο παιδί μας, στους γονείς μας, σε μας, στο μέλλον που έρχεται τώρα. Κάνουμε μια επένδυση για την υγεία των παιδιών μας, της οικογένειας μας, για μας τους ίδιους», δήλωσε ο πατέρας Νικόλαος, στέλνοντας έτσι και το μήνυμα του προς κάθε κατεύθυνση.

«Όποιος δανείζει τον φτωχό, δανείζει τον Θεό και είναι καλύτερα να μας χρωστά ο Θεός παρά εμείς να χρωστάμε στον Θεό διότι αν μας χρωστά ο Θεός θα μας το δώσει σίγουρα εκατό φόρες πιο πολύ από αυτό που δώσαμε. Έτσι στα σούπερ μάρκετ, στους ναούς, μπορούμε να αφήσουμε ότι έχει ο καθένας, να ενισχύσουμε. Είναι μια πράξη θεάρεστη και ευλογημένη και βοηθάει και εμάς και την οικογένειά μας πρωτίστως όμως τους συνανθρώπους μας, οι οποίοι έχουν τόσο ανάγκη. Υπάρχει άμεση ανάγκη για λάδι, αλεύρι, ζάχαρη και γάλα και ειδικά γάλα για τα μικρά παιδιά», ήταν τα λόγια του.


ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Δώρα Ζήση-Κωτσοπούλου
από την εφημερίδα "ΝΕΑ ΚΑΣΤΟΡΙΑ"
Επιμέλεια: Μπέτσκας

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υπενθυμίζουμε ότι δεν δημοσιεύουμε ακραία σχόλια υβριστικού ή προσβλητικού περιεχομένου. Παρακαλούμε τους αναγνώστες μας να γράφουν τα σχόλια τους σε Ελληνικά και οχι σε greeklish.