Τρίτη 26 Ιουνίου 2012

Η μεγάλη εκδήλωση της "Μύησις" (ρεπορτάζ - φωτορεπορτάζ - βίντεο)

Το βράδυ του Σαββάτου στο πάρκο Ολυμπιακής Φλόγας η μακεδονίτικη παράδοση είχε την τιμητική της καθώς το κατάμεστο από Καστοριανούς πολίτες θεατράκι φιλοξένησε μια μουσικοχορευτική βραδιά με τίτλο «1912-2012 - 100 χρόνια Ελεύθερη Μακεδονία».

Διοργανωτής της εκδήλωσης ο Όμιλος Πολιτιστικής Ανάπτυξης Καστοριάς «Μύησις»...




Συμμετείχαν τα χορευτικά τμήματα του Ομίλου Μύησις καθώς και 40 μελής ομάδα χορευτών του Χορευτικού Ομίλου Θεσσαλονίκης συνοδεία παραδοσιακής ορχήστρας και χορωδίας.

Να σημειωθεί ότι Ο Χ.Ο.Θ είναι ένας σύλλογος με πάνω από 400 μέλη, 14 χορευτικά τμήματα στη Θεσσαλονίκη, παραρτήματα σε Ελλάδα και εξωτερικό και αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους συλλόγους της χώρας μας.

Τη βραδιά άνοιξαν εντυπωσιακά οι χορευτές του ΧΟΘ αναβιώνοντας το αποκριάτικο έθιμο της Νάουσας «Γενίτσαροι και Μπούλες» ,που μπορεί να έχει τις ρίζες του στη διονυσιακή λατρεία, πήρε όμως την τελική μορφή και την ονομασία του την εποχή της Τουρκοκρατίας, οπότε συνδέθηκε έμμεσα με τους εθνικούς αγώνες της περιοχής κατά των Τούρκων.

Παραδοσιακούς χορούς από περιοχές της Μακεδονίας όπως το Κιλκίς και η Πέλλα χόρεψαν μοναδικά τα μέλη της «Μύησις» ενώ ο ΧΟΘ συνέχισε με χορούς από την Άσσηρο της Θεσσαλονίκης.

Πολύ όμορφη στιγμή της βραδιάς ο τελευταίος χορός, η «Στάγκενα», όπου ο πρωτοχορευτής δημιουργεί διάφορα ελικοειδή σχήματα με τους υπόλοιπους χορευτές.

Σε όλη τη διάρκεια της εκδήλωσης τα κείμενα και η αφήγηση της κ. Μαρούλας Βέργου-Γκαμπέση μας ταξίδευαν στις απαράμιλλες ομορφιές της μακεδονικής γης ενώ μ’ έναν ιδιαίτερα λυρικό και ποιητικό τρόπο ξεδίπλωναν τα ιστορικά γεγονότα που σημάδεψαν τον αγώνα της Μακεδονίας και ιδιαίτερα της Καστοριάς για τη λευτεριά.

Το κοινό της Καστοριάς τίμησε ιδιαίτερα την εκδήλωση αφού το θέατρο ήταν κατάμεστο απ’ όλες τις πλευρές , ενώ στο τέλος της βραδιάς μικροί και μεγάλοι ανέβηκαν στο πάλκο και χόρευαν με αστείρευτο κέφι κι ενθουσιασμό.

Την επιμέλεια είχε ο Παναγιώτης Κώττας.












Μπέτσκα

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υπενθυμίζουμε ότι δεν δημοσιεύουμε ακραία σχόλια υβριστικού ή προσβλητικού περιεχομένου. Παρακαλούμε τους αναγνώστες μας να γράφουν τα σχόλια τους σε Ελληνικά και οχι σε greeklish.