Πέμπτη 17 Μαΐου 2012

Καστοριά: Αγροτικά Νέα


- Απαγόρευση Φύτευσης Αμπελώνων με Ταξινομημένες Οινοποιήσιμες Ποικιλίες
- Γεωργικές Προειδοποιήσεις για Μηλιές-Αχλαδιές
- Παράταση & Τροποποίηση της Διατήρησης Απειλούμενων Αυτόχθονων Φυλών Αγροτικών Ζώων






Απαγόρευση Φύτευσης Αμπελώνων με Ταξινομημένες Οινοποιήσιμες Ποικιλίες

Από το Γραφείο Αμπελουργίας της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής της Περιφερειακής Ενότητας Καστοριάς γνωστοποιείται ότι σε σχέση με τις φυτεύσεις αμπελώνων με οινοποιήσιμες ποικιλίες, εξακολουθούν να ισχύουν τα εξής:

1. Η απαγόρευση φύτευσης αμπελώνων μέχρι τις 31/12/2015 [καν.(ΕΚ) 479/2008 ].

2. Νέες φυτεύσεις επιτρέπονται μόνο στις περιπτώσεις που ο ενδιαφερόμενος κατέχει: α) Δικαίωμα φύτευσης από το Εθνικό απόθεμα β) Δικαίωμα αναφύτευσης από εκρίζωση αντίστοιχου αμπελοτεμαχίου γ) Δικαίωμα μετά από μεταβίβαση Δικαιώματος αναφύτευσης.

3. Για φυτεύσεις μέχρι 1 στρέμμα δεν απαιτείται δικαίωμα φύτευσης, εφόσον ο καλλιεργητής δεν έχει άλλο αμπέλι και η παραγωγή προορίζεται αποκλειστικά για ιδιοκατανάλωση εντός της εκμετάλλευσης.

4. Κάτοχοι εκτάσεων που έχουν φυτευτεί χωρίς αντίστοιχο δικαίωμα φύτευσης (πριν την 31/08/1998 και δεν έχουν διευθετηθεί καθώς και μετά την 31/08/1998), υποχρεούνται να εκριζώσουν τα αμπέλια τους με ιδία δαπάνη. Στην περίπτωση που δεν προβούν στην εκρίζωση αμέσως, επιβάλλεται χρηματική ποινή 1200€/στρέμμα, που ισχύει για ένα έτος από την κοινοποίηση του προστίμου, μετά την παρέλευση του οποίου διπλασιάζεται, εφόσον η παράνομη φυτεμένη έκταση συνεχίζεται να υφίσταται.

Για περισσότερες πληροφορίες: Τμήμα Φυτικής και Ζωϊκής Παραγωγής, 1ος όροφος, γραφείο 7, κκ. Δημητρακοπούλου Ζ., Μοσχάκης Π., τηλ. 24673 50245 και 50254.


Γεωργικές Προειδοποιήσεις για Μηλιές-Αχλαδιές

Από το τμήμα Ποιοτικού και Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής της Περιφερειακής Ενότητας Καστοριάς γνωστοποιούνται γεωργικές προειδοποιήσεις που αφορούν τις μηλιές και τις αχλαδιές.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση:

Έχουμε τις πρώτες συλλήψεις ενηλίκων εντόμων σχετικά με την Καρπόκαψα.

Συνιστάται να γίνει ψεκασμός :
- Από 20 - 23 με ΦΕΝΟΞΥΚΑΡΜΠ (INSEGAR) ή
- Από 21 Μαΐου μέχρι 2 Ιουνίου με ΧΛΩΡΑΝΤΡΑΝΙΛΙΠΡΟΛ ( σκεύασμα CORAGEN) ή
- Από την παραλαβή του δελτίου μέχρι 2 Ιουνίου με ρυθμιστές (ΤΕΜΠΟΥΦΕΝΟΖΑΪΝΤ, ΝΤΙΦΛΟΥΜΠΕΝΖΟΥΡΟΝ, ΜΕΘΟΞΥΦΕΝΟΖΑΪΝΤ) ή
- Από 2 - 5 Ιουνίου με κλασσικά εντομοκτόνα όπως ΦΟΣΜΕΤ, ΧΛΩΡΠΥΡΙΦΟΣ, ΧΛΩΡΠΥΡΙΦΟΣ ΜΕΘΥΛ, ΣΠΙΝΟΖΑΝΤ, ΙΝΤΟΞΑΚΑΡΜΠ, Τ-ΦΛΟΥΒΑΛΙΝΕΪΤ, κ.α.

Η επέμβαση να επαναληφθεί μετά 2- 3 βδομάδες, ανάλογα με το αγροχημικό.
- Οι ρυθμιστές να προτιμηθούν αν είχαμε ζημιές και από νάρκες.
- Επίσης μπορούν να χρησιμοποιηθούν από 2 - 5 Ιουνίου ιολογικά εντομοκτόνα CpGV, τα οποία είναι ιδιαίτερα συμβατά με την ολοκληρωμένη διαχείριση (3 εφαρμογές ανά δεκαήμερο).
ΣΗΜΕΙΩΣΗ 1: Το καρπίδιο καθίσταται ευαίσθητο στην προσβολή της καρπόκαψας όταν φθάνει σε διάμετρο τα 2 εκατοστά και αρχίζει να χάνει το χνούδι του.

Όσον αφορά το Φουζικλάδι, Συνιστάται η προστασία του καρπιδίου με θεραπευτικά - προστατευτικά μυκητοκτόνα ειδικά όπου σημειώθηκαν αρχικές προσβολές. Κατάλληλα αγροχημικά: ΖΙΡΑΜ, ΘΙΡΑΜ, ΜΠΙΤΕΤΡΑΝΟΛ, ΜΠΟΣΚΑΛΙΝΤ+ΠΥΡΑΚΛΟΣΤΡΟΜΠΙΝ, ΣΥΠΡΟΚΟΝΑΖΟΛ, ΝΤΙΦΕΝΟΚΟΝΑΖΟΛ, ΚΑΠΤΑΝ, ΝΤΙΘΙΑΝΟΝ, ΠΥΡΑΚΛΟΣΤΡΟΜΠΙΝ+ΝΤΙΘΙΑΝΟΝ, ΝΤΟΝΤΙΝ, κ.α.

Επίσης, με τις πρόσφατες βροχοπτώσεις είναι πιθανό να έχουμε προσβολές και από ωίδιο. Να γίνει συνδυασμένη καταπολέμηση με το Φουζικλάδι.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Τα Αγροχημικά να Χρησιμοποιούνται Πάντοτε σύμφωνα με την Ετικέτα και τις οδηγίες του Γεωπόνου.


Για περισσότερες πληροφορίες: Τμήμα Ποιοτικού και Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου, 1ος όροφος, κ.κ.Πετρίδης Παναγιώτης,Παναγιωτίδης Αλέξανδρος τηλ. 24673 50348 & 24673 50339.


Παράταση & Τροποποίηση της Διατήρησης Απειλούμενων Αυτόχθονων Φυλών Αγροτικών Ζώων

Από το τμήμα Φυτικής και Ζωϊκής Παραγωγής της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής της Περιφερειακής Ενότητας Καστοριάς γνωστοποιείται Παράταση και Τροποποίηση της Πρόσκληση Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος της δράσης 3.1 «Διατήρηση απειλούμενων αυτόχθονων φυλών αγροτικών ζώων»του μέτρου 214 «γεωργοπεριβαλλοντικές ενισχύσεις» του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) 2007-2013

Οι ενδιαφερόμενοι υποψήφιοι δικαιούχοι μπορούν να υποβάλουν αίτηση έως 30.06.2012.

Οι ενδιαφερόμενοι αφού λάβουν γνώση των όρων και προϋποθέσεων της δράσης 3.1 «Διατήρηση απειλούμενων αυτόχθονων φυλών αγροτικών ζώων» μπορούν να υποβάλλουν αίτηση:
1) Στην Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Καστοριάς
2) Στο ΚΕΠΥΕΛ (ΚΕΓΕ Πολυκάρπης)
3) Στη Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής Καστοριάς
4) Στη Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας της αιρετής Περιφέρειας κατά περίπτωση.


Πληροφορίες είναι διαθέσιμες και στην Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής (ΔΑΟΚ) της Περιφερειακής Ενοτήτας Καστοριάς στον πίνακα ανακοινώσεων και στις παρακάτω ηλεκτρονικές διευθύνσεις 1) www.minagric.gr 2) www.agrotikianaptixi.gr 3) www.et.gr


Για περισσότερες πληροφορίες: Τμήμα Φυτικής και Ζωϊκής Παραγωγής, 1ος όροφος, γραφείο 7, κ. Έφη Τσούτση, τηλ. 24673 50318.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υπενθυμίζουμε ότι δεν δημοσιεύουμε ακραία σχόλια υβριστικού ή προσβλητικού περιεχομένου. Παρακαλούμε τους αναγνώστες μας να γράφουν τα σχόλια τους σε Ελληνικά και οχι σε greeklish.