Τετάρτη 9 Μαΐου 2012

Δυο σημαντικά έργα ενταθήκαν στο ΕΣΠΑ για το δήμο Καστοριάς (αναλυτικό ρεπορτάζ)‏

- ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΕΡΓΑ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ ΑΠΟΧΕΤΕΥΤΙΚΩΝ ΔΙΚΤΥΩΝ ΕΝΕΤΑΞΕ ΣΤΟ ΕΣΠΑ Ο ΔΗΜΟΣ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ
- ΣΤΟΧΟΣ Η ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΤΗΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΖΩΗΣ ΤΩΝ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΚΑΙ Η ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ

Το πράσινο φως για την κατασκευή τους πήραν δυο σημαντικά έργα για το δήμο Καστοριάς. Πρόκειται για το αποχετευτικό δίκτυο του οικισμού της Κορησού και τον... εκσυγχρονισμό των αντλιοστασίων των δημοτικών ενοτήτων Μακεδνών και Βιτσίου. Τα έργα που ενταθήκαν στο ΕΣΠΑ θα συμβάλουν στην ποιότητα ζωής των δημοτών, καθώς και στην προστασία του περιβάλλοντος.

Όλα τα λήμματα θα πηγαίνουν στον βιολογικό καθαρισμό και δε θα επιβαρύνουν τη λίμνη

Όσον αφορά τώρα στον προϋπολογισμό των έργων, το αποχετευτικό δίκτυο του οικισμού της Κορησού θα ανέλθει στα 4.000.000 ευρώ, ενώ των παραπάνω δυο οικισμών στο 1.000.000 ευρώ.

«Τριάντα χρόνια περίμεναν οι κάτοικοι της Κορησού την κατασκευή του αποχετευτικού δικτύου. Τώρα επιτέλους αυτό γίνεται πραγματικότητα», δήλωσε ο δήμαρχος Καστοριάς, κ. Μανώλης Χατζησυμεωνίδης, παρουσιάζοντας τα έργα που εντάχθηκαν στο πρόγραμμα ΕΣΠΑ.

Το εσωτερικό δίκτυο, το οποίο θα κατασκευαστεί θα έχει μήκος 17.730 μέτρων. Τα λύματα του οικισμού που μέχρι σήμερα κατέληγαν στη λίμνη, θα συγκεντρωθούν σε φρεάτια αποχετευτικού αγωγού, το οποίο θα καταλήγει στις εγκαταστάσεις επεξεργασίας του λυμάτων Καστοριάς, στο βιολογικό καθαρισμό.

«Είχαμε μεγάλο πρόβλημα με τα αντλιοστάσια των πρώην δήμων Βιτσίου και Μακεδνών. Τα δυο συγκεκριμένα αντλιοστάσια ήταν συνδεδεμένα με τη γραμμή από το Τοιχιό μέχρι τον βιολογικό καθαρισμό, ωστόσο δε λειτουργούσαν, καθώς δε προωθούσαν τα λήμματα, με αποτέλεσμα να ξεχειλίσουν και να καταλήγουν και αυτά στην λίμνη της Καστοριάς. Όλα τα λήμματα λοιπόν από το δήμο Βιτσίου, το δήμο Μακεδνών, από την Πολυκάρπη, το Μαύροβο, την Φωτεινή, το Τοιχιό και την Μεταμόρφωση, τώρα πλέον με αυτό το έργο που έχει ενταχθεί και θα γίνει ο εκσυγχρονισμός των αντλιών, θα πηγαίνουν στον βιολογικό καθαρισμό και δε θα επιβαρύνουν την λίμνη», πρόσθεσε ο δήμαρχος Καστοριάς.

Θα συμβάλουν στην αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των κατοίκων

Ο εκσυγχρονισμός των αντλιοστασίων των πρώην δήμων Μακεδνών και Βιτσίου, περιλαμβάνει παρεμβάσεις σε υφιστάμενα αντλιοστάσια των δύο περιοχών. Η υλοποίηση του συγκεκριμένου έργου εντάσσεται στα πλαίσια του εκσυγχρονισμού και της ομαλής λειτουργίας των αποχετευτικών δικτύων των παραλιμνίων περιοχών με απώτερο στόχο την προστασία του ευρύτερου οικοσυστήματος της λίμνης της Καστοριάς, ενώ παράλληλα αντιμετωπίζονται χρόνια προβλήματα των οικισμών που θα συμβάλουν στην αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των κατοίκων.

Ανάσα στην τοπική οικονομία και λύσεις στα προβλήματα

Επιπλέον, ο δήμος Καστοριάς μέσα στις επόμενες ημέρες αναμένεται να εντάξει στο ΕΣΠΑ και το αποχετευτικό δίκτυο της Μεσοποταμίας, ο προϋπολογισμός του οποίου θα αγγίξει τα 10.000.000 ευρώ. Μέσα στο 2012 αναμένεται να εγκριθούν για το δήμο Καστοριάς, τόσο μέσα από το ΕΣΠΑ, όσο και από άλλα προγράμματα, έργα ύψους 50.000.000 ευρώ.

«Ο δήμος Καστοριάς θα υλοποιήσει πάνω από 50 εκατομμύρια ευρώ σε έργα, τα οποία είναι ενταγμένα στο ΕΣΠΑ και αυτό θα δώσει μια ανάσα στην τοπική οικονομία και λύσεις στα προβλήματα. Επιπλέον, θα δώσει ανάπτυξη και νέες θέσεις απασχόλησης. Πέρα όμως από αυτά, θα προσδώσει και προστιθέμενη αξία στην περιοχή μας», δήλωσε ο κ. Χατζησυμεωνίδης, με διάχυτη την ικανοποίηση του, καθώς παίρνει σάρκα και οστά ο στόχος που είχε θέσει προεκλογικά, για μια καλύτερη ποιότητα ζωής για τους συμπολίτες μας: «Είναι ένα πρωτόγνωρο πρόγραμμα, που σημειωτέον δεν υπάρχει στην ιστορία. Είναι σημαντικό που ένα τόσο μεγάλο πρόγραμμα υλοποιείται μέσα σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα και πιστεύω ότι θα δώσει μια ανάσα την περιοχή μας», κατέληξε ο κ Χατζησυμεωνίδης.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Θεοδώρα Ζήση-Κωτσοπούλου
από την εφημερίδα "ΝΕΑ ΚΑΣΤΟΡΙΑ"
Επιμέλεια: Μπέτσκας

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υπενθυμίζουμε ότι δεν δημοσιεύουμε ακραία σχόλια υβριστικού ή προσβλητικού περιεχομένου. Παρακαλούμε τους αναγνώστες μας να γράφουν τα σχόλια τους σε Ελληνικά και οχι σε greeklish.