Πέμπτη 17 Μαΐου 2012

"Υπό το φως της πανσελήνου": Η παράσταση, η ροκ συναυλία (αναλυτικό ρεπορτάζ φωτογραφίες-βίντεο δείτε όλη την εκδήλωση)

Το Γυμνάσιο Κορησού Καστοριάς στο πλαίσιο του Περιβαλλοντικού Προγράμματος "Περιβάλλον και Ετερότητα: Έφηβος Λόγος" διοργάνωσε με μεγάλη επιτυχία εκδήλωση το Σάββατο, 12 Μαΐου 2012 στην αίθουσα Πολιτιστικών Εκδηλώσεων της Κορησού.
Τα παιδιά της Ομάδας δραματοποίησαν σκηνές από το βιβλίο της νεαρής... καστοριανής συγγραφέως Μαρίας Δανιήλ "Υπό το φως της πανσελήνου". Υπεύθυνη του προγράμματος, της θεατρικής μεταφοράς και όλης της διοργάνωσης ήταν η φιλόλογος Αρετή Κάρκου.


Η εκδήλωση πρωτότυπη στη σύλληψή της, αφού συνδύασε σκηνές από τη ζωή των εφήβων με θέμα τον έρωτα, τη φιλία, αλλά και τη διασκέδασή τους με live υπόκρουση από το ροκ συγκρότημα που συνέχισε τη βραδιά με συναυλία.

Η συγκίνηση στην αρχή της παράστασης διαδέχτηκε τη ρυθμική κίνηση των παρισταμένων από τα ροκ ακούσματα των Scars of Tears. Ο ζεστός φωτισμός και τα αθέατα μικρόφωνα, οι καλαίσθητες εμφανίσεις των αφηγητριών, οι δουλεμένοι ρόλοι άφησαν σε όλους ένα χαμόγελο ικανοποίησης.

Την εκδήλωση προλόγισε η Διευθύντρια του Γυμνασίου κα Φιλία Καλίτση η οποία τόνισε τη σημασία των εξωδιδακτικών Προγραμμάτων στη σχολική ζωή και στη συνέχεια πήρε το λόγο η υπεύθυνη φιλόλογος Αρετή Κάρκου για τις λεπτομέρειες πάνω στο θέμα.

Σας παραθέτουμε το λόγο της:
«Η σημερινή εκδήλωση είναι μια δράση της Περιβαλλοντικής Ομάδας του σχολείου μας. Το θέμα του προγράμματός μας φέτος ήταν «Περιβάλλον κι Ετερότητα: Έφηβος λόγος». Περιβάλλον είναι το φυσικό και το ανθρώπινο κι ετερότητα είναι η διαφορετικότητα. Στη διάρκεια της χρονιάς λοιπόν στις συναντήσεις μας κάθε Παρασκευή μετά το σχολείο δουλέψαμε πάνω σ’ αυτό το θέμα. Ασχοληθήκαμε με ιστορίες εφήβων από όλον τον κόσμο, και καταλάβαμε την αναγκαιότητα κατανόησης και αποδοχής της διαφορετικότητας. Η διαφορετικότητα δε μας χωρίζει, μας ενώνει.

Κι επειδή η Περιβαλλοντική Ομάδα του σχολείου μας είναι και Εφηβική Λέσχη Ανάγνωσης καταχωρημένη στου καταλόγους του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου, αφετηρία, αλλά και οδηγός σ´ όλη μας τη διαδρομή το βιβλίο. Έκφρασή μας το θέατρο, το παιδαγωγικό θέατρο. Στο θέατρο αυτό η θεατρική παράσταση δεν είναι αυτοσκοπός, αλλά η διαδικασία είναι αυτή που κυρίως μετράει. Τα παιδιά μαθαίνουν να λειτουργούν συνεργατικά, αναπτύσσουν γρήγορη κι αυθόρμητη σκέψη, αποκτούν αυτοπεποίθηση, κριτική ικανότητα, υπευθυνότητα, αλλά και ψυχαγωγούνται.

Συντροφιά λοιπόν με το βιβλίο, το θέατρο και το θέμα μας τη διαφορετικότητα, η Ομάδα μας έδωσε μια εντυπωσιακή θεατρική παράσταση στη Χριστουγεννιάτικη γιορτή της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Καστοριάς στο Μπαϊρακτάρειο Ωδείο και την ίδια μέρα στην αντίστοιχη γιορτή της Κωνσταντινιδείου Βιβλιοθήκης Κορησού.

Δεύτερη δράση το Μάρτιο σε ημερίδα που διοργάνωσε το σχολείο μας για την ενδοσχολική βία, παρουσίασε το θέμα με μορφή συζήτησης και με θεατρικό δρώμενο.
Τρίτη δράση η σημερινή. Διαφορετικότητά μας η συγγραφέας του βιβλίου που θα σας παρουσιάσουμε θεατρικά. Γιατί τι άλλο παρά διαφορετικότητα είναι μια συγγραφέας στα 16 της;

Η Μαρία Δανιήλ γεννήθηκε το 1996 στην Αλεξανδρούπολη, κι αφού γύρισε την Ελλάδα, μετακόμισε στη γενέτειρα της μητέρας της, την Καστοριά. Η ροκ μουσική και ο βροχερός καιρός αποτελούν κύρια πηγή έμπνευσής της, ενώ λατρεύει τα βιβλία φαντασίας.
Το πρώτο της βιβλίο, αυτό που θα ζωντανέψουμε στη σκηνή, είναι ένα βιβλίο φαντασίας. Είναι ένα εφηβικό βιβλίο με ήρωες εφήβους που διαδραματίζεται στις γειτονιές της Καστοριάς, αλλά και με πρόσωπα φανταστικά βγαλμένα από μύθους της Μακεδονίας, όπως θα σας πουν οι αφηγητές μας. Μια άλλη πτυχή της Μαρίας είναι και ο ποιητικός λόγος και μάλιστα αυτές τις μέρες ανακοινώθηκε η διάκρισή της, 3ος πανελλήνιος έπαινος, στο μαθητικό διαγωνισμό ποίησης που διοργάνωσε ο Σύνδεσμος Εκδοτών Βορείου Ελλάδος».


Στη συνέχεια πήρε το λόγο η νεαρή συγγραφέας Μαρία Δανιήλ η οποία είπε:

Το «Υπό το φως της πανσελήνου» είναι πλασμένο από την μαγική ύλη που είναι πλασμένη η κάθε μορφή τέχνης. Από έμπνευση. Η έμπνευση έρχεται και φεύγει κάθε φορά με έναν διαφορετικό τρόπο. Με ένα χαμόγελο, με μια ματιά, με ένα ηλιοβασίλεμα. Δεν την ελέγχεις εσύ την έμπνευση, εκείνη ελέγχει εσένα. Το να κάνεις τα πρώτα σου βήματα σαν συγγραφέας στα δεκαπέντε δεν είναι εύκολο. Η υποτίμηση, η απογοήτευση και η κατάκριση είναι μερικά μόνο από αυτά που αντιμετώπισα μέχρι να εκδοθεί το βιβλίο. Βλέπετε, όλοι πίστευαν ότι δεν είχα ούτε το ταλέντο, ούτε τις εμπειρίες για να, γράψω βιβλίο άξιο ανάγνωσης. Ήταν δύσκολο και ακόμα είναι μερικές φορές, ωστόσο όταν κράτησα το βιβλίο στα χέρια μου και όταν παρακολούθησα τη πρώτη πρόβα των παιδιών συνειδητοποίησα ότι όλο αυτό μόνο καλό μπορεί να είναι. Ελπίζω να απολαύσετε τη παράσταση γιατί, την στήσαμε με πολύ αγάπη και νομίζω αυτό θα φανεί και πάνω στο σανίδι!



Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους η βουλευτής Καστοριάς κα Μαρία Αντωνίου, η αντιδήμαρχος πολιτισμού δήμου Καστοριάς κα Ειρήνη Μισκία, οι δημοτικοί σύμβουλοι Καστοριάς κ. Παναγιώτης Παπαϊωαννίδης, και η κα Εριφίλη Κορεντζίδου, η αντιδήμαρχος πολιτισμού δήμου Ορεστίδος κα Μελίκα Σανταλίδου, η πρόεδρος του Νομικού Προσώπου δήμου Ορεστίδος κα Άννα Κουτλεμάνη , ο σύμβουλος πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης κ. Χρήστος Παστελάς, ο υπεύθυνος Προγραμμάτων δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης κ. Μπάμπης Σαββίδης και πλήθος κόσμου γέμισαν την αίθουσα εκδηλώσεων της Κορησού.


Στην παρουσίαση συμμετείχαν όλα τα παιδιά της Περιβαλλοντικής Ομάδας:

ΔΙΑΝΟΜΗ ΡΟΛΩΝ

ΑΛΙΚΗ: Ευτέρπη Κωνσταντινίδου
ΑΛΕΞΗΣ: Ανδρόνικος Γεωργιάδης
ΝΑΝΤΙΑ: Νικολέτα Κιοσσέ
ΚΩΣΤΑΣ: Παντελής Γάκιας
ΕΒΕΛΙΝΑ: Πόπη Κοζίνα
ΑΦΗΓΗΤΕΣ: Βόλτση Γεωργία, Ιωακείμ Ελεωνόρα, Πούφτση Ελευθερία, Τζάκα Ελευθερία, Τζιώλα Σοφία-Μαρία, Τσαχτσίρα Άννα,
Χατζησωτηρίου Ευαγγελία, Αλμπάνη Αικατερίνη, Κωνσταντινίδου Βαρβάρα, Πνευμονίδου Ελισάβετ, Τζαχαλή Χρυσοβαλάντω-Ειρήνη, Ιντζίδου Αναστασία, Σιδηροπούλου Ναυσικά
ΥΠΟΒΟΛΕΑΣ: Λιόλιου Ιωάννα

mpetskas



















mpetskas

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υπενθυμίζουμε ότι δεν δημοσιεύουμε ακραία σχόλια υβριστικού ή προσβλητικού περιεχομένου. Παρακαλούμε τους αναγνώστες μας να γράφουν τα σχόλια τους σε Ελληνικά και οχι σε greeklish.