Τετάρτη 23 Μαΐου 2012

Γνωρίστε το "Ηλίοψαρο", που τόσος λόγος έγινε! (βίντεο)

Μέλος της οικογένειας των ηλιόψαρων (sunfish family), το ηλιόψαρο είναι ένα ψάρι πλατύ, πλευρικά συμπιεσμένο, σχεδόν σε σχήμα δίσκου.
Είναι το πιο χρωματιστό ψάρι που βρίσκουμε στα...
Κυπριακά νερά, ιδιαίτερα το αρσενικό σε περίοδο αναπαραγωγής.







Κοινά ονόματα: Ηλιόψαρο, ηλιόπερκα, περκάκι, περκί, σπαράκι, χρυσόπερκα, κολοκυθόψαρο

Επιστημονικό όνομα: Lepomis Gibbosus

Μήκος: συνήθως γύρω στα 15-20 εκ., μπορεί να φτάσει τα 40 εκ.

Βάρος: συνήθως λιγότερο από 450 γρ., μπορεί να φτάσει τα 650 γρ.

Χρωματισμός: Πλευρές με πολλά στίγματα σε χρώμα πορτοκαλί, κίτρινο, μπλε, και σμαραγδόχρωμες κηλίδες, στήθος και κοιλιά σε χρώμα πορτοκαλί με πορτοκαλί-κόκκινο.




Αναγνώριση

Μέλος της οικογένειας των ηλιόψαρων (sunfish family), το ηλιόψαρο είναι ένα ψάρι πλατύ, πλευρικά συμπιεσμένο, σχεδόν σε σχήμα δίσκου.
Είναι το πιο χρωματιστό ψάρι που βρίσκουμε στα Κυπριακά νερά, ιδιαίτερα το αρσενικό σε περίοδο αναπαραγωγής. Το στήθος και η κοιλιά του είναι χρώματος πορτοκαλί με πορτοκαλί-κόκκινο, και η πλάτη και τα πλευρά του καφέ μέχρι λαδί χρώμα. Τα πλευρά και η πλάτη του έχουν στίγματα χρώματος πορτοκαλί, κίτρινο, μπλε και σμαραγδόχρωμες κηλίδες.

Το κάλυμμα των βράγχιων του είναι μαύρο με ένα χαρακτηριστικό βυσσινή στίγμα σε σχήμα μισοφέγγαρου στο πίσω μέρος. Επίσης έχει 7-8 σκούρες κάθετες ακανόνιστες λωρίδες στα πλευρά του. Επιπρόσθετα, το ηλιόψαρο έχει αρκετές στενές κυματιστές λωρίδες με εναλλασσόμενα χρώματα από πορτοκαλί-καφέ ή ελαφρύ μπλε.


Φυσικό περιβάλλον

Το ηλιόψαρο θα το βρούμε σε ρηχά δροσερά μέχρι ελαφριά ζεστά νερά. Προτιμά κάποιου είδους κάλυψη, όπως βλάστηση ή βυθισμένα κλαδιά. Σπάνια το βρίσκουμε σε ανοικτά νερά. Ιδανική θερμοκρασία νερού από 23 μέχρι 31 βαθμοί Κελσίου. Το ηλιόψαρο αντέχει συνθήκες με χαμηλά επίπεδα οξυγόνου αλλά δεν αντέχει πολύ τη ψηλή θερμοκρασία. Ομάδες νεαρών ψαριών μαζεύονται κοντά στην όχθη, αλλά τα μεγαλύτερα ταξιδεύουν σε μικρές ομάδες των 2-4 σε λίγο πιο βαθιά νερά με βλάστηση. Το ηλιόψαρο είναι ενεργό κατά τη διάρκεια της ημέρας ενώ τη νύχτα αναπαύεται κοντά στο βυθό ή σε προστατευόμενες περιοχές κοντά σε βράχους ή βυθισμένα κλαδιά.


Κύκλος ζωής

Όταν η θερμοκρασία του νερού φτάσει τους 12-17 βαθμούς C (τέλη ¶νοιξης ή αρχές Καλοκαιριού - Μάιος μέχρι Αύγουστος), το αρσενικό ηλιόψαρο αρχίζει να χτίζει τη φωλιά του για την αναπαραγωγή. Οι περιοχές αναπαραγωγής βρίσκονται γενικά σε αβαθή νερά από 15 εκ. μέχρι περίπου 1.5 μέτρα σε αμμώδες έδαφος ή έδαφος με χαλίκια. Το αρσενικό χρησιμοποιεί το ουραίο του πτερύγιο για να φτιάξει ρηχά βαθουλώματα σε σχήμα δίσκου, με διάμετρο περίπου διπλάσια από το μήκος του (10 με 35 εκ.). Μετακινεί μεγαλύτερα αντικείμενα από τη φωλιά, όπως πέτρες, σπρώχνοντας τα με το στόμα του.

Οι φωλιές χτίζονται σε αποικίες που αποτελούνται από 3 μέχρι 15. Το αρσενικό προστατεύει σθεναρά τη φωλιά του με την τυπική επιθετική συμπεριφορά των ψαριών της οικογένειας sunfish - ανοίγοντας τα καλύμματα των βράγχιων του, εφορμώντας, δαγκώνοντας, κυνηγώντας και πιο σπάνια παλεύοντας στόμα με στόμα.

Το θηλυκό έρχεται μετά την αποπεράτωση της φωλιάς από πιο βαθιά νερά. Στην αρχή το αρσενικό δείχνει να διώχνει μακριά από τη φωλιά το θηλυκό, αλλά μετά από αρκετό κυνηγητό το θηλυκό οδηγείται προς τη φωλιά. Όταν μπει πλέον στη φωλιά, το ζευγάρι κολυμπά σε κύκλους δίπλα δίπλα ακουμπώντας τις κοιλιές τους. Το αρσενικό τότε απελευθερώνει σπέρμα και το θηλυκό αυγά. Τα θηλυκά μπορεί να γεννήσουν σε περισσότερες από μία φωλιές και περισσότερα από ένα θηλυκά μπορεί να γεννήσουν στην ίδια φωλιά. Μερικές φορές περισσότερα από ένα θηλυκά γεννούν ταυτόχρονα με το αρσενικό. Το θηλυκό παράγει 1,700 με 3,000 αυγά ανάλογα με το μέγεθος και την ηλικία.

Τα μικρά αυγά κολλούν στα χαλίκια, το χώμα, ή στα μπάζα μέσα στη φωλιά και εκκολάπτονται ακόμα και μέσα σε τρεις μέρες στους 28 βαθμούς C. Το θηλυκό εγκαταλείπει τη φωλιά αμέσως μετά τη γέννα, αλλά το αρσενικό παραμένει και προστατεύει τη φωλιά και τα αυγά αερίζοντας τα ταυτόχρονα. Τα νεογέννητα είναι μικροσκοπικά και διαφανή και για αρκετό καιρό μόνο τα μάτια φαίνονται. Το αρσενικό τα προστατεύει για περίπου 11 μέρες, οδηγώντας τα πίσω στη φωλιά μέσα στο στόμα του αν προσπαθήσουν να απομακρυνθούν.

Τα νεαρά ψαράκια παραμένουν κοντά στην περιοχή με τις φωλιές και φτάνουν τα 5 εκ. στον πρώτο χρόνο της ζωής τους. Ωριμάζουν σεξουαλικά στην ηλικία του 1 ή 2 χρόνων. Τα ηλιόψαρα ζουν από 6-8 χρόνια.


Θέση στο Οικοσύστημα


Τα ηλιόψαρα καταναλώνουν διάφορα είδη μικρής λείας όπως έντομα, προνύμφες εντόμων, μαλάκια, σαλιγκάρια και άλλα οστρακόδερμα και μικρά ψάρια. Είναι πολύ αποτελεσματικά στο να καταστρέφουν τις προνύμφες εντόμων. Τρέφονται σε όλα τα επίπεδα νερού από την επιφάνεια μέχρι το βυθό και καθ' όλη τη διάρκεια της ημέρας.

Όλα τα ψάρια που τρωνε άλλα ψάρια, τρωνε τα ηλιόψαρα και τα μεγάλα ηλιόψαρα τρωνε μικρά ηλιόψαρα. Επειδή περνούν πάρα πολύ χρόνο σε ρηχά νερά, τρώγονται από κορμοράνους, πάπιες και ερωδιούς. Τα ηλιόψαρα βρίσκονται χαμηλά στην τροφική αλυσίδα και γι' αυτό αναπαράγονται γρήγορα. Αυτό όμως σημαίνει ότι χωρίς πίεση από αρπακτικά ψάρια, αναπαράγονται τόσο γρήγορα που δεν υπάρχει αρκετό φαγητό και χώρος για όλα να μεγαλώσουν. Αυτό μπορεί να προκαλέσει νανισμό.





Πηγή: Τμήμα άρθρου από το: fishingcy.com

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υπενθυμίζουμε ότι δεν δημοσιεύουμε ακραία σχόλια υβριστικού ή προσβλητικού περιεχομένου. Παρακαλούμε τους αναγνώστες μας να γράφουν τα σχόλια τους σε Ελληνικά και οχι σε greeklish.