Στο τεύχος που κυκλοφορεί σήμερα το περιοδικό φιλοξενεί έναν μεγαλοπρεπή χαιρετισμό στην Ακρόπολη λέγοντας αντίο στην Ελλάδα, που εγκαταλείπει τη ζώνη του ευρώ. Ο τίτλος είναι «Αντίο..., Ακρόπολη! Γιατί η Ελλάδα πρέπει να εγκαταλείψει τώρα το ευρώ».
Στο εξώφυλλό του απεικονίζονται διαλυμένη σε ερείπια η Ακρόπολη και δύο κίονες, πάνω στους οποίους έχει προσκρούσει και θρυμματιστεί το ευρώ.
Στις εσωτερικές σελίδες αναφέρεται ότι «μετά τις πρόσφατες εκλογές της οργής η Ευρώπη αναζητά ένα σχέδιο β για την Ελλάδα, καθώς η μέχρι τώρα πολιτική διάσωσης απέτυχε. Όλο και περισσότερο συνειδητοποιείται ότι η Αθήνα θα έπρεπε να εγκαταλείψει τη νομισματική ένωση».
Επισημαίνεται ότι οι συντάκτες του περιοδικού, που μέχρι τώρα συνηγορούσαν υπέρ της παραμονής της Ελλάδας στην Ευρωζώνη, άλλαξαν τη στάση τους μετά τις εκλογές της 6ης Μαΐου. «Η πλειοψηφία των Ελλήνων απέρριψε αποφασιστικά την απαιτούμενη από την Ε.Ε. πολιτική λιτότητας και η κατάσταση μοιάζει εντελώς αδιέξοδη», τονίζεται.
Οι Γερμανοί σχεδιάζουν την επόμενη ημέρα
«Η Ελλάδα θα λαμβάνει βοήθεια ακόμη και μετά την έξοδό της από το ευρώ σύμφωνα με σχέδιο του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών», υποστηρίζει το γερμανικό περιοδικό «Der Spiegel».
Σε άρθρο που δημοσιεύεται στην ηλεκτρονική έκδοσή του σημειώνεται ότι το Ταμείο Διάσωσης EFSF θα σταματήσει να χορηγεί μόνο εκείνα τα χρήματα που πηγαίνουν κατευθείαν στον ελληνικό προϋπολογισμό. Αντιθέτως αναφέρεται ότι τα δισεκατομμύρια με τα οποία εξυπηρετείται το χρέος των κρατικών ομολόγων θα συνεχίσουν να δίνονται, ώστε να καταστεί δυνατόν να αποτραπούν απώλειες στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, οι οποίες τελικά θα είχαν αντίκτυπο στους προϋπολογισμούς των κρατών-μελών.
Ενδεικτική πάντως των προθέσεων στο εσωτερικό του γερμανικού κυβερνητικού συνασπισμού είναι η δήλωση του επικεφαλής των Χριστιανοκοινωνιστών (CSU) Χορστ Ζεεχόφερ ότι πιθανή έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ δεν θα σήμαινε «ούτε το τέλος του ευρώ ούτε το τέλος της Ε.Ε. Πρέπει να διατηρήσουμε την οικονομική δύναμη της Γερμανίας. Αυτό είναι σημαντικότερο από την παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη».
Οπισθοχώρηση για την Ευρώπη
«Αν η Ελλάδα βγει από το ευρώ και άλλες χώρες θα αρχίσουν να καταρρέουν σαν χάρτινος πύργος υπό τα χτυπήματα της κερδοσκοπίας», δήλωσε ο ιταλός πρώην πρωθυπουργός και πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ρομάνο Πρόντι σε συνέδριο στη Φλωρεντία.
Σύμφωνα με τον Πρόντι «η Ευρώπη γεννήθηκε με βάση την αλληλεγγύη, για να λαμβάνονται υπόψη τα προβλήματα όλων. Το να εγκαταλειφθεί η ενότητα είναι μία τεράστια οπισθοχώρηση».
«Η Ελλάδα αντιπροσωπεύει μόνον το 2% του ΑΕΠ της ζώνης του ευρώ, σίγουρα πολύ λίγο. Αν όμως εξέλθει του κοινού νομίσματος, η κερδοσκοπία, αφού καταβροχθίσει την Αθήνα, θα συνεχίσει να πεινάει: Θα φτάσει στην Πορτογαλία, στην Ισπανία και στη συνέχεια στην Ιταλία και στη Γαλλία», πρόσθεσε ο πρώην πρόεδρος της Κομισιόν.
«Όντως η χώρα αυτή παραποίησε τα στοιχεία της δημόσιας οικονομίας της, αλλά και οι Γάλλοι με τους Γερμανούς το επέτρεψαν. Όταν ήμουν πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, τους έλεγα ότι πρέπει να χτίσουμε ένα σύστημα ελέγχου. Και εκείνοι απαντούσαν: ούτε κατά διάνοια».
Ο εκπρόσωπος του Σοσιαλιστικού Κόμματος της Γαλλίας Μπενουά Αμόν επιτέθηκε χθες στη γερμανίδα καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ, καλώντας την να «καταλάβει ότι δεν μπορεί να αποφασίζει μόνη της τις τύχες της Ευρώπης», σε συνέντευξη που έδωσε στο τηλεοπτικό κανάλι France 3.
«Πρέπει να τελειώνουμε με τη λιτότητα, αυτό θα πούμε στην κυρία Μέρκελ», τόνισε ο Αμόν.
Από την πλευρά του ο καγκελάριος της Αυστρίας Βέρνερ Φάιμαν θα ήθελε η επόμενη σύνοδος κορυφής των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης να καταλήξει σε ένα αναπτυξιακό σύμφωνο, αλλά και να αποφασίσει επενδύσεις στην εκπαίδευση, την απασχόληση και τις υποδομές μέσω ομολογιακών δανείων για τη χρηματοδότηση έργων ως το πρώτο βήμα για την έκδοση ευρωομολόγων.
Ο σοσιαλδημοκράτης Φάιμαν δήλωσε επίσης στην εφημερίδα «Oesterreich» πως, μολονότι η έξοδός μας από τη ζώνη του ευρώ είναι θεωρητικά εφικτή, κάτι τέτοιο θα στοίχιζε πάρα πολύ. «Θέλω να αποφασίσουμε ένα αναπτυξιακό σύμφωνο για την Ευρώπη στην επόμενη σύνοδο».
Τέλος η υπουργός Οικονομικών της Αυστρίας Μαρία Φέκτερ από την πλευρά της υποστηρίζει ότι η έξοδός μας από την Ευρωζώνη δεν είναι «νομικά δυνατή».
ΓΙΟΥΝΚΕΡ «Μην τους κουνάτε το δάκτυλο»
Σαφές μήνυμα στην Ευρώπη να δώσει τον απαραίτητο χρόνο στα ελληνικά κόμματα να σχηματίσουν κυβέρνηση έστειλε ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ σε δηλώσεις του στο γερμανικό πρακτορείο.
«Εάν η Αθήνα χρειάζεται χρόνο για το σχηματισμό κυβέρνησης, πρέπει να της τον δώσουμε. Δεν μπορούμε να παρέμβουμε στις διαβουλεύσεις μεταξύ των ελληνικών κομμάτων», τόνισε ο κ. Γιούνκερ, συστήνοντας στους Ευρωπαίους «να μην κουνούν το δάκτυλο στους Έλληνες, αλλά να τους αφήσουν να αποφασίσουν μόνοι τους τι θα κάνουν».
Απέρριψε ακόμη τη λύση της ελληνικής εξόδου από την Ευρωζώνη, τονίζοντας πάντως πως «εξίσου άχρηστη λύση θα ήταν η πλήρης αναστροφή της Ελλάδας από το πρόγραμμα εξυγίανσης που έχει συμφωνηθεί».
Σημείωσε τέλος ότι δεν θα έβλεπε κατ’ αρχήν αρνητικά να δοθεί ένα χρονικό περιθώριο στην εφαρμογή των συμφωνηθεισών μεταρρυθμίσεων, λέγοντας πάντως πως κάτι τέτοιο θα έπρεπε να αποφασιστεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
makthes.gr
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Υπενθυμίζουμε ότι δεν δημοσιεύουμε ακραία σχόλια υβριστικού ή προσβλητικού περιεχομένου. Παρακαλούμε τους αναγνώστες μας να γράφουν τα σχόλια τους σε Ελληνικά και οχι σε greeklish.