Πέμπτη 5 Απριλίου 2012

Αιμοδοσία από το Σύνδεσμο Φίλων Άρη “Super-3 Καστοριάς” (συνεντεύξεις)

Την Τετάρτη 4 Απρίλιου 2012 ο σύνδεσμος Φίλων Άρη, “Super-3 Καστοριάς” σε συνεργασία με το Σύλλογο Αιμοδοτών Καστοριάς, διοργάνωσε εθελοντική αιμοδοσία στο χώρο του Συνδέσμου.
Από νωρίς το πρωί ο κόσμος άρχισε να προσέρχεται στο σύνδεσμο, με σκοπό να δώσει αίμα και με τον τρόπο αυτό να βοηθήσει τους συνανθρώπους μας. Στο χώρο, που όπως είναι φυσικό ήταν όλα... κίτρινα, βρίσκονταν γιατροί, νοσοκόμες, μέλη του συνδέσμου, πολίτες που επέδειξαν ενδιαφέρον και φυσικά ο Πρόεδρος Εθελοντών Αιμοδοτών Καστοριάς, Κωνσταντίνος Ισαακίδης και ο Πρόεδρος του συνδέσμου Φίλων Άρη Καστοριάς, “Super-3 Καστοριάς” Γιώργος Ουζουνίδης.

Περίπου τριάντα φιάλες αίμα μαζεύτηκαν και μάλιστα πολύ γρήγορα, κάνοντας πραγματικότητα το στόχο που έβαλαν οι φίλαθλοι του Άρη. Η προσέλευση του κόσμου ήταν τόσο μεγάλη, που από ένα σημείο και μετά, η αιμοδοσία σταμάτησε.



Ύστερα από συζήτησή μας με τον Πρόεδρο των Εθελοντών Αιμοδοτών Καστοριάς, συνειδητοποιήσαμε πόσο σημαντική είναι η αιμοδοσία στις μέρες μας.

Εδώ και πόσο χρόνια λειτουργεί ο Σύλλογος Εθελοντών Αιμοδοτών του Νομού Καστοριάς;

Ο σύλλογος μας ιδρύθηκε το 1985. Από το 1985 μέχρι και σήμερα έχουν αυξηθεί κατά πολύ τα μέλη του. Το 1985 ξεκινήσαμε με 29 άτομα- ιδρυτικά μέλη, ενώ μέχρι το 2004 ήμασταν περίπου 500 ενεργά μέλη. Σήμερα είμαστε στην ευχάριστη θέση να σας πούμε, ότι φτάσαμε περίπου τα 1700 μέλη. Υπήρχε μια αλματώδης αύξηση όπως καταλαβαίνετε από το 2004, η οποία μας δίνει θάρρος και κουράγιο να συνεχίσουμε το έργο μας για τον πάσχοντα συνάνθρωπό μας.



Πόσες περίπου φιάλες αίμα μαζεύεται περίπου κάθε χρόνο;


Το 2009 οι μονάδες οι οποίες συγκεντρώσαμε ήταν περίπου 1140. Το 2010 ήτανε περίπου 1100. Το 2011 είχαμε 985. Είχαμε πέσει σε αυτό το βαθμό επειδή, δυστυχώς, το Νοσοκομείο Καστοριάς λόγω ελλείψεως προσωπικού, δεν μπορούσε να μας εξυπηρετήσει περισσότερο. Δεν υπήρχε μόνο έλλειψη προσωπικού, δηλαδή ιατρών και νοσηλευτών, αλλά και ασκών. Δεν υπάρχουν ασκοί και γι’ αυτό και είχαμε 200-250 φιάλες αίμα λιγότερες. Δυστυχώς, δεν βλέπω καλυτέρους οιωνούς για φέτος σε σχέση με το 2011, και ίσως υπάρχει αυτή τη χρονιά έλλειψη προσωπικού σε μεγαλύτερο βαθμό σε σχέση με πέρσι. Όπως επίσης η ίδια έλλειψη υπάρχει και στους ασκούς, αν και οι ασκοί έχουν κάπως καλυφθεί. Για να έρθει ένα συνεργείο από το Νοσοκομείο εδώ πέρα, οπωσδήποτε θα πρέπει να απασχολούνται τρία με τέσσερα άτομα. Ταυτόχρονα το νοσοκομείο θα πρέπει να εξυπηρετήσει τους εκεί αιμοδότες. Και όπως καταλαβαίνεται, όλο αυτό δυσχεραίνει την όλη λειτουργία της αιμοδοσίας. Βέβαια ο γιατρός και το νοσηλευτικό προσωπικό καταβάλουν μεγάλες προσπάθειες για να μπορούν να ανταπεξέλθουν. Δυστυχώς όμως, ενώ φέτος ήταν να κάνουμε άλλες τρεις αιμοδοσίες δεν τα καταφέραμε λόγω της κατάστασης που σας προανέφερα.



Με τις φιάλες αίματος που μαζεύεται πόσους ανθρώπους εξυπηρετείτε;

Το 2011, εξυπηρετήσαμε περίπου 400 άτομα και όχι μόνο στο Νομό Καστοριάς, αλλά οπουδήποτε ζητήθηκε η βοήθειά μας. Πρέπει να σας πω, ότι ο σύλλογός μας στέλνει φιάλες και στο εξωτερικό. Οπουδήποτε και αν χρειάστηκαν. Προσπαθούμε πάντοτε να είμαστε εντάξει στις υποχρεώσεις μας και ουδέποτε εξετάσαμε ποιος είναι, από πού είναι, τι είναι αυτός που χρειάζεται το αίμα. Το σύνθημα μας είναι ένα. “Το αίμα είναι κόκκινο”. Και όποιος μας το ζητάει του το προσφέρουμε ανελλιπώς.



Είναι η πρώτη φορά πoυ συνεργάζεστε με το σύνδεσμό Φίλων Άρη, “Super-3 Καστοριάς”;

Με το σύνδεσμο εδώ συνεργαζόμαστε πρώτη φορά και μείναμε κατάπληκτοι. Τόσο εγώ όσο προσωπικά όσο και το Διοικητικό Συμβούλιο. Δεδομένου ότι είναι τελείως διαφορετικό να φαντάζεσαι ένα σύνδεσμο και εντελώς διαφορετικό να τον ζεις από κοντά. Τον βλέπαμε ως έναν απλό σύνδεσμο και δεν φανταζόμασταν ότι έχει τέτοια ευαισθησία. Και δεν είναι η πρώτη φορά που οι φίλαθλοι του Άρη Καστοριάς βοηθάνε τους συνανθρώπους τους. Μείναμε κατάπληκτοι από τα όσα έχουν κάνει και τους αξίζουν θερμά συγχαρητήρια. Είναι νέα παιδιά που χωρίς να επιδεικνύουν ατομικό συμφέρον, καταβάλουν μεγάλες προσπάθειες ως προς το κοινό όφελος.



Αρκετοί είναι αυτοί που φοβούνται να δώσουν αίμα. Πώς τους ενθαρρύνεται ώστε να προβούν σε αυτή την ενέργεια;

Προσπαθούμε με πολλούς τρόπους να τους ενημερώσουμε και να τους κάνουμε να καταλάβουν, ότι με το να δώσει κάποιος αίμα έχει πολλές παραμέτρους. Αφενός το αίμα σώζει μια ζωή. Αφετέρου η αιμοδοσία κάνει καλό για την υγεία των ίδιων. Υπήρχαν άτομα που φοβόντουσαν να δώσουν αίμα την πρώτη φορά και τώρα λένε “Πάρτε μας και από τα δυο τα χέρια αίμα”.
Οι νοσηλεύτριες οι οποίες είναι πολύ μορφωμένες, ξέρουν να ενημερώσουν και να καθησυχάσουν τον αιμοδότη. Πιστεύω ότι τους πείθουμε και με την παρουσία μας και με διάφορες εκδηλώσεις. Εκείνο που έχει μεγάλη σημασία για μας και γι’ αυτό προσπαθούμε πάντοτε, είναι να ενημερώσουμε και να προσεγγίσουμε νέους ανθρώπους. Μπαίνουμε δυναμικά εδώ και τρία χρόνια στα σχολεία, γυμνάσια, λύκεια, ΕΠΑΛ. Φέτος έχουμε κάνει διάφορες εκδηλώσεις που αφορούν την ενημέρωσή τους. Επίσης κάναμε μια ενημέρωση την προηγούμενη εβδομάδα στα ΤΕΙ Καστοριάς σε συνεργασία με τον Οργανισμό Μεταμόσχευσης Οργάνων. Ήρθαν καθηγητές από το πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης για να ενημερώσουν το κοινό. Ο σύλλογός μας δεν αποβλέπει μόνο στην εθελοντική αιμοδοσία, αλλά ασχολείται και με πάρα πολλά άλλα πράγματα. Ένα από αυτά είναι τα βλαστοκύταρρα. Πρόκειται για ένα νέο “προϊόν”, ας μου επιτρέπει ο όρος, το οποίο μπαίνει δυναμικά στον άνθρωπο. Δημιουργούμε μια τράπεζα βλαστοκυττάρων στο Νοσοκομείο Παπανικολάου στη Θεσσαλονίκη όπου και στέλνουμε κάθε εβδομάδα περίπου δύο μονάδες και φυλάσσονται εκεί . Ο σύλλογός μας καταβάλλει μεγάλη προσπάθεια ώστε διαδώσει την εθελοντική αιμοδοσία και δεν αποβλέπει κερδοσκοπικά. Εκεί που έχουμε επεκταθεί πάρα πολύ είναι τα αιμοπετάλια, δίνουμε κάθε χρόνο πάρα πολλές μονάδες. Βέβαια, είναι λίγο δύσκολος ο χειρισμός, καθώς εδώ πέρα δεν παίρνουν αιμοπετάλια και πρέπει να πάμε στη Θεσσαλονίκη. Καταβάλουμε ό,τι είναι δυνατό και γι’ αυτόν τον τομέα. Καταβάλουμε ό,τι χρειαστεί για τον πάσχοντα συνάνθρωπό μας.



Ο πρόεδρος του συνδέσμου Φίλων Άρη “Super-3 Καστοριάς” Γιώργος Ουζουνίδης, λίγο πριν δώσει και ο ίδιος αίμα, μας μίλησε για το σύνδεσμο και για τις δράσεις του.



Πότε ιδρύθηκε ο σύνδεσμός σας και από πόσα μέλη αποτελείται;

Ο σύνδεσμος ιδρύθηκε το 2002, έχουμε κλείσει δέκα χρόνια φέτος. Είμαστε γύρω στα εκατό εγγεγραμμένα μέλη και υπάρχει πολύ όρεξη από όλους μας.



Τα γραφεία σας είναι καινούργια;

Τα γραφεία μας έχουν ενάμιση χρόνο λειτουργίας στη νέα μας διεύθυνση, Μητροπόλεως 4. Ο σύνδεσμος παλιά ήταν στην οδό Βαλαλά. Ο χώρος αυτή τη στιγμή είναι πενταπλάσιος σε σχέση με τον προηγούμενο.



Ποιες είναι οι μέρες και ώρες που είναι ανοιχτός ο σύνδεσμος;


Δευτέρα, Τετάρτη, Παρασκευή από τις 8 το πρωί ως τις 12 το πρωί και φυσικά όλο το Σαββατοκύριακο λόγω των αγώνων.



Έχετε διοργανώσει ξανά αιμοδοσία στο σύνδεσμο;

Είναι η πρώτη φορά που το κάνουμε σε συνεργασία με το Σύλλογο Εθελοντών Αιμοδοτών Καστοριάς. Ωστόσο ο θεσμός της αιμοδοσίας δεν είναι κάτι καινούργιο στον Άρη. Η Κοινωνία Μελών Άρη έχει τη δικιά του τράπεζα αίματος και διοργανώνει ετήσια αιμοδοσία.



Είστε ευχαριστημένοι από το αποτέλεσμα;

Είμαστε πολύ ευχαριστημένοι από την ανταπόκριση του κόσμου. Μαζέψαμε περίπου 30 φιάλες αίμα. Φτάσαμε σε σημείο να διώχνουμε και κόσμο!



Ποιες είναι οι δράσεις σας, όσο αφορά την κοινωνική προσφορά;

Φέτος μαζέψαμε φάρμακα για τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα, σε συνεργασία με τον κεντρικό σύνδεσμο “Super-3” που είναι στη Θεσσαλονίκη. Συγκεντρώσαμε βιβλία για τους έγκλειστους σε φυλακές ανηλίκων , καθώς το κονδύλιο είχε κοπεί από το κράτος . Μαζί με την Μητρόπολή μαζέψαμε ρούχα για τους άπορους. Βοηθήσαμε το σύλλογο Α.Μ.Ε.Α (Άτομα με Ειδικές Ανάγκες) στο Άργος Ορεστικό, μαζεύοντας ένα χρηματικό ποσό, με το οποίο αγοράσαμε ηλεκτρικές συσκευές καθημερινής χρήσης, τις οποίες και τους τις δωρίσαμε.



Το μήνυμα του συνδέσμου Φίλων Άρη, “Super-3 Καστοριάς” για την αιμοδοσία

Ο σύνδεσμος Φίλων Άρη, “Super-3 Καστοριάς” με αυτή του την πρωτοβουλία θέλει για ακόμη μια φορά να δείξει το κοινωνικό του πρόσωπο.

Σκοπός αυτής μας της ενέργειας είναι να αφυπνίσουμε και να παρακινήσουμε τους συμπολίτες μας, είτε ατομικά, είτε συλλογικά σε ανάλογες δράσεις, καθώς πιστεύουμε ότι σε αυτές τις δύσκολες εποχές που διανύουμε πρέπει να είμαστε ενωμένοι σαν γροθιά και περισσότεροι ευαισθητοποιημένοι για το συνάνθρωπό μας ενεργώντας πάντα με ανιδιοτέλεια.

Ο σύνδεσμός μας δεν μπορεί να αδιαφορήσει για τα προβλήματα που απασχολούν τους συνανθρώπους μας. Φροντίσαμε να μαζέψου αγαθά και να τα στείλουμε σε όσους τα έχουν ανάγκη.

Δηλώνουμε πάντα το δυναμικό παρόν σε ανάλογες πρωτοβουλίες-προσκλήσεις οποιουδήποτε συμπολίτη μας ή συλλόγου και θα βρισκόμαστε συλλογικά συντεταγμένοι στο πλευρό των ανθρώπων που μας χρειάζονται.

Στο σημείο αυτό θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε το Σύλλογο Εθελοντών Αιμοδοτών του Νομού Καστοριάς και το Γενικό Νοσοκομείο Καστοριάς.
Εκ μέρους του συνδέσμου Φίλων Άρη “Super-3 Καστοριάς”



Χρύσα Κοσμίδου
orizontespress.com

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υπενθυμίζουμε ότι δεν δημοσιεύουμε ακραία σχόλια υβριστικού ή προσβλητικού περιεχομένου. Παρακαλούμε τους αναγνώστες μας να γράφουν τα σχόλια τους σε Ελληνικά και οχι σε greeklish.