Τρίτη 3 Απριλίου 2012

Συνέντευξη Τύπου του Φίλιππου Πετσάλνικου


Θέματα:
• Στελέχωση του Πολυιατρείου ΙΚΑ-ΕΟΠΥΥ με γιατρούς.
• Ξεκινάει ο κάθετος άξονας Κορομηλιάς-Κρυσταλλοπηγής.
• Άδεια παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στο Δήμο Νεστορίου.
• Ανέγερση βρεφονηπιακού σταθμού στο Άργος.
• Όχι στη δημιουργία Κέντρου Υποδοχής Λαθρομεταναστών στο Κωσταράζι...






Στελέχωση του Πολυιατρείου ΙΚΑ-ΕΟΠΥΥ με γιατρούς.

Είναι γνωστό ότι ο τομέας της υγείας πρέπει να αποτελεί πρώτη προτεραιότητα για όλους. Γι’ αυτό είμαι σε συνεχή συννενόηση και με τον Προϊστάμενο του πολυατρείου του ΙΚΑ κ. Στεργιόπουλο και με την ηγεσία του Υπ. Υγείας. Το τελευταίο διάστημα προωθήθηκαν οι διαδικασίες, έγιναν οι προκηρύξεις και είναι ευχάριστο ότι υπήρχε ανταπόκριση από γιατρούς διαφόρων ειδικοτήτων στην περιοχή μας, έτσι ώστε να καλυφθούν με τις απαραίτητες ειδικότητες οι ανάγκες του πολυατρείου αλλά και του ΕΟΠΥΥ του νέου οργανισμού που έχει στόχο να βελτιώσει την παροχή της ιατρικής περίθαλψης προς όλους. Το πολυατρείο του ΙΚΑ στελεχώνεται πλέον με δύο (2) γυναικολόγους, με έναν (1) ΩΡΙΛΑ, δύο (2) καρδιολόγους και έναν (1) οφθαλμίατρο, και ο ΕΟΠΥΥ με επιπλέον δύο (2) καρδιολόγους και με έναν (1) ΩΡΙΛΑ. Με αυτόν τον τρόπο θα λέγαμε ότι σχεδόν όλες οι ειδικότητες πλέον θα είναι πλήρεις και θα προσφέρουν, σε αυτόν τον πολύτιμο για την υγεία των πολιτών, τις απαραίτητες υπηρεσίες. Είναι ευχάριστο ότι υπήρξε ανταπόκριση από επιστήμονες γιατρούς της περιοχής και υπογράφουν πλέον τις συμβάσεις συνεργασίας τους.


Ξεκινάει ο κάθετος άξονας Κορομηλιάς-Κρυσταλλοπηγής.
Έχω πει πολλές φορές ότι η ανάπτυξη είναι το βασικό ζητούμενο, ιδιαίτερα αυτήν την περίοδο που είναι οικονομικά δύσκολη. Η ανάπτυξη δεν θα πρέπει να είναι θεωρητική αναζήτηση αλλά θα πρέπει να έρθει μέσα από συγκεκριμένες πρωτοβουλίες και από την εξασφάλιση της δημιουργίας σημαντικών αναπτυξιακών έργων. Είχα επιμείνει πάρα πολύ στο να ξεκινήσουν δυο μεγάλα αναπτυξιακά έργα στο Νομό μας που θα προσφέρουν πολλά στην ανάπτυξη. Το ένα είναι, ως γνωστόν, το φράγμα Νεστορίου που με προϋπολογισμό 50 εκ € βρίσκεται πλέον σε εξέλιξη, γίνονται οι εργασίες της παρακαμπτήριας για τα ύδατα σήραγγας και μετά την άνοιξη θα ξεκινήσουν οι εργασίες και στο κυρίως έργο. Είναι ένα μεγάλο έργο κι αυτή τη στιγμή είναι το μεγαλύτερο που κατασκευάζεται σε ολόκληρη την Ελλάδα. Εκτιμώ ότι στη διάρκεια της κατασκευής του θα δημιουργήσει κι ένα σημαντικό αριθμό (περίπου διακοσίων) θέσεων εργασίας. Το άλλο μεγάλο έργο το οποίο διεκδικήσαμε την χρηματοδότησή του και εξασφαλίσαμε να γίνει η προκήρυξη, να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες, να εγκατασταθεί εργολάβος για να ξεκινήσουν πλέον οι εργασίες είναι η Εγνατία από την Κορομηλιά μέχρι την Κρυσταλλοπηγή. Αυτό το έργο γίνεται πραγματικότητα με προϋπολογισμό 158εκ € και ήδη έχει εγκατασταθεί η κατασκευάστρια εταιρεία και οι εργασίες θα ξεκινήσουν τις επόμενες εβδομάδες. Εκτιμώ μετά από συζητήσεις με την εταιρεία ότι το έργο αυτό θα δημιουργήσει μια σειρά θέσεων εργασίας (περίπου 200) κατά την διάρκεια της κατασκευής του. Και τα δύο έργα πέρα από το διάστημα της κατασκευής τους, θα δώσουν μια νέα αναπτυξιακή ώθηση στον ακριτικό μας Νομό.


Άδεια παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στο Δήμο Νεστορίου.
Είχαμε συζητήσει με την κυβέρνηση και το αρμόδιο Υπ. Εσωτερικών για το θέμα της δυνατότητας ο ορεινός Δήμος Νεστορίου στον οποίο κατασκευάζεται και το φράγμα, να μπορέσει να έχει την ιδιοκτησία της άδειας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, που είχε εξασφαλιστεί για την Ν.Α. τα προηγούμενα χρόνια, ώστε να κατασκευαστεί ένα ηλεκτροπαραγωγικό εργοστάσιο μέσω της προκήρυξης στον ιδιωτικό τομέα γιατί το φράγμα του Νεστορίου είναι δημόσιο έργο ενώ η κατασκευή του υδροηλεκτρικού εργοστασίου θα είναι ένα έργο στο οποίο θα συμμετάσχει και ο ιδιωτικός τομέας. Αυτό που μας ενδιαφέρει πρωτίστως είναι να παράγεται ενέργεια και σε συνέχεια αυτό που μας ενδιαφέρει είναι να υπάρξει οικονομικό όφελος για την περιοχή μας. Μετά την κατάργηση των Νομαρχιών αυτές οι άδειες περνούσαν στην κυριότητα των Περιφερειακών Διοικήσεων αλλά είπαμε ότι θα πρέπει στο Νομό το δικό μας αφού εδώ γίνεται το έργο του φράγματος θα έπρεπε η άδεια να ανήκει στο Νομό. Στο νομοσχέδιο που έχει κατατεθεί πετύχαμε να συμπεριληφθεί σε συνεννόηση και με την τοπική αυτοδιοίκηση και με τον Δήμο Νεστορίου και πάνω απ’ όλα το κατανόησε το θέμ;α και η ηγεσία του Υπ. Εσωτερικών, στο νομοσχέδιο αυτό καθορίζεται ρητά ότι οι άδειες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας των καταργούμενων ΝΑ ανήκουν στους Δήμους, στα όρια των οποίων λειτουργεί το έργο στο οποίο αναφέρονται οι άδειες αυτές και συγκεκριμένα στο Δήμο Νεστορίου και αυτό θα εξασφαλίσει ένα σημαντικό ποσό για τον Δήμο και κατ’ επέκταση για ολόκληρη την περιοχή.


Ανέγερση βρεφονηπιακού σταθμού στο Άργος.
Σε ό,τι αφορά το Άργος Ορεστικό μετά από συνεννόηση με τον Δήμαρχό του κ. Κεπαπτσόγλου προχωρήσαμε στο ξεμπλοκάρισμα μιας διαδικασίας που είχε ξεκινήσει πριν από 2,5 χρόνια για την ανέγερση βρεφονηπιακού σταθμού στο Άργος Ορεστικό. Είχε τότε ο Δήμος παραχωρήσει στον ΟΕΚ οικόπεδο για να κατασκευαστεί ο βρεφονηπιακός σταθμός. Το έργο αυτό προτείνεται από τον Δήμο να ενταχθεί στο ΕΣΠΑ και θα συμβάλλει στην περαιτέρω εξυπηρέτηση ιδιαίτερα των εργαζόμενων μητέρων.


Όχι στη δημιουργία Κέντρου Υποδοχής Λαθρομεταναστών στο Κωσταράζι.

Σε ό,τι αφορά τα Κέντρα Υποδοχής Λαθρομεταναστών έχω πει πολλές φορές και θα επαναλάβω για μια ακόμη φορά ότι ο σχεδιασμός αυτός θα πρέπει να λάβει υπόψη του ότι στις παραμεθόριες περιοχές τέτοια κέντρα θα δημιουργήσουν επιπρόσθετα προβλήματα. Δεν είναι μια γενική άρνηση το ότι η Ελλάδα θα πρέπει να βρει έναν τρόπο ώστε να έχει οργανωμένους χώρους υποδοχής και παραμονής μεταναστών έως ότου, εάν δεν έχουν χαρτιά και δεν είναι νόμιμοι, να επιστρέψουν στις πατρίδες τους . Οι παραμεθόριοι νομοί έχουν ένα ιδιαίτερο χαρακτηριστικό, έχουν τα σύνορα, η φύλαξη των οποίων είναι μια καθημερινή προσπάθεια από την ΕΛΑΣ από το ειδικό σώμα των Συνοριοφυλάκων που δημιουργήσαμε για να υπάρχει το αίσθημα της ασφάλειας στους κατοίκους των παραμεθορίων περιοχών. Για όλους αυτούς τους λόγους λέω και το λέει και η απλή λογική ότι κέντρα υποδοχής μεταναστών δεν πρέπει να δημιουργηθούν στην παραμεθόρια ζώνη γιατί τότε θα υπάρχει διπλή επιφόρτιση και για την ασφάλεια των συνόρων για να μην μπαίνουν μετανάστες αλλά και για την φύλαξη και τον έλεγχο των μεταναστών σε αυτά τα κέντρα υποδοχής και διαμονής. Αυτά τα κέντρα υποδοχής μπορούν να δημιουργηθούν στην ενδοχώρα όπου δεν υπάρχουν αυτά τα προβλήματα που υπάρχουν στα σύνορα.








0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υπενθυμίζουμε ότι δεν δημοσιεύουμε ακραία σχόλια υβριστικού ή προσβλητικού περιεχομένου. Παρακαλούμε τους αναγνώστες μας να γράφουν τα σχόλια τους σε Ελληνικά και οχι σε greeklish.