Πέμπτη 5 Απριλίου 2012

Άννα Νταλάρα: Όχι άλλο χρήμα στα κόμματα


Το ζήσαμε και αυτό! Εν μέσω της μεγαλύτερης κρίσης που βίωσε ποτέ η χώρα μας, να κατατίθενται, λάθρα, στη Βουλή τροπολογίες με σκοπό να καταβληθεί στα κόμματα η τέταρτη δόση της κρατικής επιχορήγησης του 2011 και να προκαταβληθούν οι... δύο πρώτες τριμηνιαίες δόσεις του 2012. Γι’ αυτό φταίει το αποστεωμένο παραγωγικό μοντέλο της χώρας και η αντίληψη για την πολιτική που επικράτησε μετά την μεταπολίτευση. Όλα κρατικοδίαιτα και συχνά σε βάρος της παραγωγικής δύναμης της πολιτείας.

Έτσι, φτάσαμε σήμερα στο σημείο η κοινοβουλευτική διαβούλευση και οι τροπολογίες για διορθώσεις νομοθεσίας, που σε κάθε πολιτεία είναι απαραίτητες, να μετατρέπονται από μέσο μεταρρυθμίσεων σε αυτοσκοπό μικροπολιτικών διευθετήσεων με ορίζοντα «τα ψηφαλάκια», με κορυφαίο παράδειγμα τη ρύθμιση για τα οικονομικά των κομμάτων. Έστω κι αν αυτό αφορά και πληρωμές εργαζομένων, στους οποίους οφείλονται αμοιβές.

Τα κόμματα, όμως, οφείλουν να είναι πολιτικοί θεσμοί και όχι χρηματοδοτούμενοι από το κράτος μηχανισμοί. Για να είναι ζωντανοί κι αρθρωμένοι στην κοινωνία.

Είναι προκλητικό, είναι εξωφρενικό, σήμερα που τα δημοσιονομικά προβλήματα της χώρας βρίσκονται στο κόκκινο, τα κόμματα να συνεχίζουν να απομυζούν τον κρατικό προϋπολογισμό και να επιδιώκουν να διατηρήσουν σχεδόν ανέπαφα τα προνόμιά τους.

Προκαλούν το κοινό αίσθημα όταν πρώτιστο μέλημά τους είναι η διατήρηση του αναχρονιστικού θεσμού της επιχορήγησής τους με χρήματα του Έλληνα φορολογούμενου.

Με τέτοιες ενέργειες, με τέτοιες πράξεις, το ήδη απαξιωμένο στη συνείδηση των πολιτών πολιτικό σύστημα εκτίθεται ανεπανόρθωτα.

Σήμερα, περισσότερο από ποτέ, τα πολιτικά κόμματα οφείλουν να εναρμονιστούν με τις ανάγκες και τις απαιτήσεις της δύσκολης οικονομικής συγκυρίας που διανύουμε. Οφείλουν να καταλάβουν ότι η παρουσία τους, η δραστηριότητά τους, η εμβέλειά τους, η απήχησή τους δεν μπορεί να εξαρτάται από την αλόγιστη χρήση του δημοσίου χρήματος, αλλά από τη δύναμη των ιδεών, από τη δυνατότητά τους να είναι αυθύπαρκτοι πολιτικοί θεσμοί.

Τα οικονομικά των κομμάτων δεν μπορούν να στηρίζονται στην Πολιτεία. Η διαιώνιση του καθεστώτος της κρατικής επιχορήγησής τους υπονομεύει πρωτίστως τη Δημοκρατία, δίνοντας επιχειρήματα στους εχθρούς της.

Η αποκρατικοποίηση των κομμάτων δεν μπορεί παρά να είναι στο επίκεντρο μιας σύγχρονης μεταρρυθμιστικής και ριζοσπαστικής πολιτικής πρότασης.

Με διαφορά αντιλήψεων από το χθες. Με φυγή από την εμμονή σε διαβουλεύσεις που παραπέμπουν σε μικροδιευθετήσεις, που ακόμα και σύννομες να είναι, αφορούν επιμέρους θεματικές. Όμως, η πολιτική είναι οι ενέργειες με στόχο το γενικό συμφέρον. Αλλιώς, θα μπορούσαμε να αντικαταστήσουμε τα κόμματα με Μη-Κυβερνητικές Οργανώσεις που λύνουν προβλήματα ανά ομάδα και ανά θεματική.

*Η Άννα Νταλάρα είναι βουλευτής του ΠΑΣΟΚ στη Β' Αθηνών.

protagon.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υπενθυμίζουμε ότι δεν δημοσιεύουμε ακραία σχόλια υβριστικού ή προσβλητικού περιεχομένου. Παρακαλούμε τους αναγνώστες μας να γράφουν τα σχόλια τους σε Ελληνικά και οχι σε greeklish.