Τρίτη 14 Φεβρουαρίου 2012

«Ασπίδα» απέναντι στην κρίση οι καρναβαλικές εκδηλώσεις στη Βόρεια Ελλάδα


"Ασπίδα" απέναντι στην κρίση και τα οικονομικά προβλήματα αναμένεται να αποτελέσει φέτος η αποκριά σε όλη τη Βόρεια Ελλάδα. Μπορεί αρκετοί δήμοι να "κούρεψαν" ημέρες από τις εορταστικές εκδηλώσεις, περιορίζοντας έτσι το κόστος, ωστόσο από την Τσικνοπέμπτη και έως την Καθαρά Δευτέρα υπόσχονται...σε κατοίκους και επισκέπτες ξέφρενες στιγμές κεφιού και χαράς.

"Βασίλισσα" του καρναβαλιού σε Μακεδονία και Θράκη αναδεικνύεται και πάλι η Ξάνθη, παρά το γεγονός ότι ο αριθμός των ημερών του αποκριάτικου ξεφαντώματος θα είναι μειωμένος, λόγω των περιορισμένων οικονομικών δυνατοτήτων του δήμου.

Μέχρι πέρσι, οι εκδηλώσεις στην πόλη της Θράκης διαρκούσαν 20 με 25 ημέρες. Φέτος, θα ξεκινήσουν την Τσικνοπέμπτη και θα κρατήσουν δέκα ημέρες. Το θέμα του φετινού καρναβαλιού στην Ξάνθη είναι "Τσίρκο η Ελλάς".

Οι εκδηλώσεις κορυφώνονται με τη μεγάλη καρναβαλική παρέλαση το μεσημέρι της Κυριακής, στις 26 Φεβρουαρίου, ενώ με μεγάλο ενδιαφέρον αναμένεται και η βραδινή καρναβαλική παρέλαση της προηγούμενη μέρας.

Οι 47ες Θρακικές Λαογραφικές Εκδηλώσεις ολοκληρώνονται με το κάψιμο του "Τζάρου" στη γέφυρα του ποταμού Κόσυνθου, με σε μια φαντασμαγορική ατμόσφαιρα με πυροτεχνήματα.

Το δρώμενο "Γενίτσαροι και Μπούλες" στη Νάουσα

Στη Νάουσα, θα ξεχωρίσουν και φέτος η παράδοση και η σάτιρα. Το δρώμενο "Γενίτσαροι και Μπούλες" κατέχει πρώτη θέση στις εκδηλώσεις που θα γίνουν στη μακεδονική πόλη. Η έναρξη θα δοθεί το βράδυ της Τσικνοπέμπτης, στις 19:30, στην πλατεία Καρατάσου, με αποκριάτικο γλέντι και παραδοσιακούς χορούς.

Στο πλαίσιο του γενικότερου στόχου για την περιστολή των δαπανών εξαιτίας της δύσκολης οικονομικής συγκυρίας, το βάρος θα δοθεί σε δράσεις και εκδηλώσεις που αναδεικνύουν τον πολιτισμό και το παραδοσιακό "χρώμα" της πόλης.

Την Κυριακή, 19 Φεβρουαρίου, αρχίζει το έθιμο "Γενίτσαροι και Μπούλες", με τα μπουλούκια να παίρνουν την άδεια από το δήμαρχο Αναστάσιο Καραμπατζό, για να γυρίζουν στην πόλη.

Έως την Καθαρά Δευτέρα θα διοργανώνονται καθημερινά πλήθος εκδηλώσεων στη Νάουσα, με ξέφρενα γλέντια, σε συνδυασμό με χάλκινα συγκροτήματα και άφθονο ξινόμαυρο κρασί της πόλης.

Αποκριά στη Θεσσαλονίκη

"Μυρίζει" αποκριά στη Θεσσαλονίκη, με τη διοίκηση του κεντρικού δήμου να προγραμματίζει για τις 25 Φεβρουαρίου εκδήλωση, με τίτλο "Ζωγραφίζω το χαρταετό μου", στο φουαγιέ του νέου δημαρχιακού μεγάρου.

Τα παιδιά με τους γονείς τους θα έχουν την ευκαιρία -μεταξύ άλλων- να ζωγραφίσουν χαρταετούς, τους οποίους θα πάρουν μαζί τους για να τους "πετάξουν" την Καθαρά Δευτέρα, να κατασκευάσουν αποκριάτικες μάσκες και να χορέψουν γύρω από το γαϊτανάκι.

Μια ημέρα νωρίτερα, στις 24 Φεβρουαρίου, στην πλατεία Αριστοτέλους, θα διοργανωθεί, από τις 12 το μεσημέρι έως τις 6 το απόγευμα, αποκριάτικη εκδήλωση για τους μαθητές του δήμου Θεσσαλονίκης. Θα πάρουν μέρος μαθητικά μουσικά συγκροτήματα και η φιλαρμονική ορχήστρα του δήμου και θα μοιραστούν αποκριάτικα είδη στα παιδιά.

Στην Καλαμαριά, οι φετινές αποκριάτικες εκδηλώσεις περιλαμβάνουν δρώμενα, ορχήστρες παραδοσιακής μουσικής, τσίκνισμα με τα παραδοσιακά εδέσματα, αλλά και κούλουμα με φασολάδα, χαλβά και πέταμα χαρταετού.

Το πρώτο ραντεβού είναι για την Τσικνοπέμπτη στον πεζόδρομο της Καλαμαριάς και στην περιοχή Βότση, όπου σύλλογοι από τη Βόρεια Ελλάδα θα αναπαριστούν τα σπουδαιότερα αποκριάτικα δρώμενα όπως ο Φανός της Κοζάνης, τα Ραγκουτσάρια της Καστοριάς, το Μπουρανί του Τυρνάβου, τους Γενίτσαρους και τις Μπούλες της Νάουσας.

Στο δήμο Νέαπολης - Συκεών θα γιορτάσουν οι κάτοικοι την αποκριά με τραγούδι, χορό, χαμόγελα και χρώματα. Την Τσικνοπέμπτη θα τσικνίσουν στις γειτονιές του δήμου με λαϊκό παραδοσιακό γλέντι και άφθονο κρασί.

Στις 17 Φεβρουαρίου θα ακολουθήσει παιδικό αποκριάτικο πάρτι στο κλειστό γυμναστήριο των Πεύκων, ενώ το Σάββατο, 25 Φεβρουαρίου, θα πραγματοποιηθεί παρέλαση καρναβαλιστών στην πλατεία Ειρήνης, στη Νεάπολη.

Στο δήμο Θέρμης, την Κυριακή, 26 Φεβρουαρίου, θα αναβιώσει ο παραδοσιακός γάμος στην Περιστερά και την Καθαρά Δευτέρα στα Βασιλικά. Στον Τρίλοφο, την ίδια ημέρα, θα γιορταστεί η αποκριά με χορό, παραδοσιακά τραγούδια, φασολάδα και έθιμα της περιοχής.

Οι Κουδουνοφόροι του Σοχού

Οι "Κουδουνοφόροι" είναι αυτοί που κλέβουν την παράσταση κάθε χρόνο τις ημέρες της αποκριάς στο Σοχό, του νομού Θεσσαλονίκης. Οι καρναβαλικές εκδηλώσεις, ωστόσο, ξεκινούν το Σάββατο, 18 Φεβρουαρίου, με παραδοσιακούς χορούς, με ζουρνάδες, νταούλια και κρασί στην πλατεία Αγίου Γεωργίου.

Το γλέντι θα κορυφωθεί από την Παρασκευή 24 Φεβρουαρίου, έως και την Καθαρά Δευτέρα. Για τις 24 του μηνός έχει προγραμματιστεί παιδικός αποκριάτικος χορός, όπου θα βραβευτούν οι τρεις καλύτερες παιδικές μεταμφιέσεις. Την επομένη μέρα ακολουθούν παραδοσιακοί χοροί, ενώ θα γίνει εξαγνισμός της φύσης, με άναμμα της καθαρτήριας φωτιάς σε τρεις γειτονιές.

Την Κυριακή της αποκριάς και την Καθαρά Δευτέρα αναλαμβάνουν δράση οι "Κουδουνοφόροι". Έθιμο πανάρχαιο, που τα χαρακτηριστικά τους φανερώνουν κατάλοιπα των εορτών της άνοιξης που γίνονταν για τη γονιμότητα και την καρποφορία της γης.

"Καρναβάλι Μεσοποταμίας" στην Καστοριά

Στην Καστοριά, διοργανώνεται το "Καρναβάλι Μεσοποταμίας", το οποίο αντιστέκεται στις οικονομικές αντιξοότητες, με πείσμα, δημιουργικότητα και εθελοντική εργασία.

Φέτος, οι δαπάνες υλοποίησης του καρναβαλιού είναι λιγότερες από τα προηγούμενα χρόνια, όμως σύμφωνα με τους διοργανωτές η επιτυχία των αποκριάτικων εκδηλώσεων βασίζεται στην εθελοντική συμμετοχή των συλλόγων, των φορέων και των παιδιών της περιοχής.

Το "Καρναβάλι Μεσοποταμίας" περιλαμβάνει αναβίωση αποκριάτικων εθίμων, εκδηλώσεις για τα μικρά παιδιά, ενώ οι εκδηλώσεις θα κορυφωθούν με την μεγάλη καρναβαλική παρέλαση που θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 26 Φεβρουαρίου.

Στο Κιλκίς η "ΤρΑΓόϊκα"

Στο Κιλκίς, η "ΤρΑΓόϊκα" και η παρέα των ... μυστηριωδών "ΤρΑΓοϊκανών" θα κάνουν την εμφάνιση τους, σε μια προσπάθεια να σατιριστεί η οικονομική κατάσταση και το πνεύμα λιτότητας που επιβάλλει η κρίση.

Η αυλαία των εκδηλώσεων θα ανοίξει την Τσικνοπέμπτη με γλέντι στον πεζόδρομο του Κιλκίς για μικρούς και μεγάλους. Θα ανάψουν φωτιές και οι κάτοικοι θα τσικνίσουν παρέα με την "Τάδε" και τους "Δείνα" που θα τους κρατήσουν συντροφιά με τους ρεμπέτικους ήχους.

Στις 25 Φεβρουαρίου, στον ίδιο χώρο, θα πραγματοποιηθεί το Κυνήγι του Θησαυρού, όπως επίσης και ο διαγωνισμός για το καλύτερο καρναβάλι, όπου θα υπάρχουν χρηματικά έπαθλα.

Το κέφι θα ανέβει κατακόρυφα την Κυριακή 26 Φεβρουαρίου, με τη μεγάλη καρναβαλική παρέλαση και το κάψιμο του βασιλιά καρνάβαλου.

Η αποκριά στη Χαλκιδική

Η αποκριά χτυπά "κόκκινο" και στη Χαλκιδική. Από την Τσικνοπέμπτη έως και τις 27 Φεβρουαρίου θα πραγματοποιηθούν καρναβαλικές εκδηλώσεις και στα Σήμαντρα. Η κορύφωση όλων είναι η παρέλαση των αρμάτων και πεζοπόρων τμημάτων, με επικεφαλής τον Βασιλιά καρνάβαλο.

Ωστόσο, τα βλέμματα στρέφονται στον Πολύγυρο, εκεί όπου οι εκδηλώσεις της αποκριάς θα ξεκινήσουν το μεσημέρι της Τσικνοπέμπτης, με την "Προφταστήρα" και τους ζουρνάδες στους δρόμους της πόλης, με κατάληξη μπροστά στο δημαρχείο.

Την Παρασκευή 24 Φεβρουαρίου θα ακολουθήσει παραδοσιακό γλέντι και κουρμπάνι με τη συμμετοχή χορευτικών συγκροτημάτων από τους συλλόγους του δήμου Πολυγύρου, ενώ για την επομένη ημέρα έχει προγραμματιστεί αποκριάτικο πάρτι- ντράβαλο με τους "The Gang", όπου θα βραβευτούν και οι τρεις καλύτερες, πρωτότυπες, αποκριάτικες μεταμφιέσεις.

Την Κυριακή 26 Φεβρουαρίου θα σερβιριστεί δωρεάν στους επισκέπτες λουκάνικο, ελιές και κρασί στο πάρκο των "Έξι Βρύσεων", ενώ θα ακολουθήσει η αποκριάτικη παρέλαση από το Ηρώο μέχρι το τέλος του πεζόδρομου.

express.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υπενθυμίζουμε ότι δεν δημοσιεύουμε ακραία σχόλια υβριστικού ή προσβλητικού περιεχομένου. Παρακαλούμε τους αναγνώστες μας να γράφουν τα σχόλια τους σε Ελληνικά και οχι σε greeklish.