Τετάρτη 1 Φεβρουαρίου 2012

Καστοριά: Μεγάλές οι προοπτικές ανάπτυξης της βιολογικής γεωργίας (αναλυτικό ρεπορτάζ-δηλώσεις κ. Σαββόπουλου


ΕΞΑΙΡΕΙΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ Η ΜΗΛΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ
Ξεκίνησε στο νομό Καστοριάς το νέο πενταετές χρηματοδοτικό πρόγραμμα για παλιούς και νέους καλλιεργητές βιολογικών προϊόντων, έως και τις 29 Φεβρουαρίου οι αιτήσεις

Σταθερό εισόδημα και στήριξη μέσω κοινοτικής επιδότησης για μία πενταετία υπόσχεται η βιολογική καλλιέργεια οσπρίων που εμφανίζει θετικές προοπτικές ανάπτυξης. Παρότι τα ελληνικά προϊόντα θεωρούνται ανώτερης ποιότητας, η Ελλάδα, ούσα ελλειμματική στην παραγωγή οσπρίων, εισάγει πάνω από το 50% των εγχώριων αναγκών από χώρες του εξωτερικού, όπως είναι η Τουρκία, για να καλυφθεί η εγχώρια ζήτηση.


Σκοπός του προγράμματος είναι να καλυφθεί μέρος της απώλειας εισοδήματος

Τα όσπρια υποτιμήθηκαν για πολλά χρόνια στην ελληνική γεωργία, γιατί η καλλιέργειά τους συναντά δυσκολίες, και ενώ αποτελούν τη βάση της διατροφής, παράγονται μεσοσταθμικά κάθε χρόνο περί τους 30.000 τόνους, ενώ η κατανάλωση υπερβαίνει τους 70.000 τόνους, εμφανίζοντας αυξητικές τάσεις.
Παράλληλα, όμως, με τις θετικές προοπτικές που παρουσιάζει ο τομέας αυτός, αξίζει να σημειωθεί ότι ξεκινά και το νέο πενταετές χρηματοδοτικό πρόγραμμα για νυν και νέους καλλιεργητές βιολογικών προϊόντων. Μάλιστα, η πενταετής επιδότηση για παραγωγούς που θέλουν να ξεκινήσουν ή να κάνουν στροφή στη βιολογική καλλιέργεια οσπρίων φτάνει έως και 160 ευρώ το στρέμμα. Η ενίσχυση αυτή αφορά τους νέους βιοκαλλιεργητές, ενώ φτάνει τα 123 ευρώ το στρέμμα για τους νυν καλλιεργητές.
Σκοπός άλλωστε του προγράμματος αυτού είναι να καλυφθεί μέρος της απώλειας εισοδήματος και του πρόσθετου κόστους που συνεπάγεται η συμμετοχή των γεωργών και των κτηνοτρόφων στη βιολογική γεωργία και κτηνοτροφία.


Οι επιδοτήσεις που θα δοθούν θα αποτελέσουν ένα ισχυρό κίνητρο
Προγράμματα βιολογικής γεωργίας και κτηνοτροφίας ξεκίνησε τις ημέρες και στο νομό Καστοριάς, ενώ πρόταση μπορούν να υποβάλουν όσοι καλλιεργούν βιολογικά προϊόντα, αλλά και οι νέοι αγρότες. Οι επιδοτήσεις που θα δοθούν θα αποτελέσουν ένα ισχυρό κίνητρο προκειμένου να ενδιαφερθεί ο αγροτικός κόσμος της περιοχής μας για τις βιολογικές καλλιέργειες.
Για ένα σημαντικό πρόγραμμα που το περιμένουν πολλοί αγρότες, έκανε λόγο ο αντιπεριφερειάρχης Καστοριάς, κ. Δημήτρης Σαββόπουλος. Ωστόσο, όπως διευκρίνισε, εκτός των προγραμμάτων βιολογικής καλλιέργειας παραμένει η μήλο-καλλιέργεια.
« Το δυσάρεστο της όλης υπόθεσης είναι ότι παρόλο που κάναμε κάποια παράσταση στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, κ. Σκαναλίδη να συμπεριλάβει στο νέο πρόγραμμα το μήλο, ωστόσο δεν είναι ενταγμένο στη νέα προκήρυξη, δηλαδή εξαιρεί την μήλο-καλλιέργεια και αυτό είναι αρνητικό για την περιοχή μας, γιατί η μήλο-καλλιέργεια είναι μια από τις βασικές καλλιέργειες και παρέχει μεγάλο εισόδημα στην ακριτική μας περιοχή», δήλωσε ο αντιπεριφερειάρχης για να καταλήξει ενημερώνοντας ότι αρκετοί είναι οι παραγωγοί της Καστοριάς τα τελευταία χρόνια που έχουν προχωρήσει στη βιολογική γεωργία».

Έως και τις 29 Φεβρουαρίου οι αιτήσεις
Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να υποβάλλουν τις αιτήσεις τους έως και τις 29 Φεβρουαρίου, ενώ το σύνολο των πιστώσεων ανέρχεται στα 40 εκ. ευρώ. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται, είτε στη Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής κάθε Νομού, είτε στην Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας της Περιφέρειας ή στα κατά τόπους Κέντρα Ελέγχου και Πιστοποίησης Πολλαπλασιαστικού Υλικού και Ελέγχου Λιπασμάτων, καθώς και στις κατά τόπους Ενώσεις Αγροτικών Συνεταιρισμών.
Πάντως η θέληση υπάρχει για ανάπτυξη της βιολογικής γεωργίας και κτηνοτροφίας, αλλά και οι προϋποθέσεις. Γι’ αυτό, οι αρμόδιες Αρχές θα πρέπει να δουν πολύ πιο σοβαρά αυτή την προοπτική, βοηθώντας κυρίως τους νέους καλλιεργητές, αλλά και επιμορφώνοντας τους ήδη υπάρχοντες, που θέλουν να πραγματοποιήσουν νέες επενδύσεις. Η κρίση στην οποία έχει βυθιστεί η χώρα απαιτεί ρηξικέλευθες λύσεις και όχι κωλυσιεργία.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Θεοδώρα Ζήση-Κωτσοπούλου
Περισσότερα στη "ΝΕΑ ΚΑΣΤΟΡΙΑ" που κυκλοφορεί

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υπενθυμίζουμε ότι δεν δημοσιεύουμε ακραία σχόλια υβριστικού ή προσβλητικού περιεχομένου. Παρακαλούμε τους αναγνώστες μας να γράφουν τα σχόλια τους σε Ελληνικά και οχι σε greeklish.