Κυριακή 19 Φεβρουαρίου 2012

Καστοριά: Στον πάγο ο κρατικός μηχανισμός – Το Χρονικό ενός αποχιονιστικού σκανδάλου

Ρεπορτάζ του Αγγελιοφόρου 11 Φεβρουαρίου 2010:

Νέο πολυμηχάνημα για αποχιονισμούς και άλλες χρήσεις προμηθεύτηκε η νομαρχιακή αυτοδιοίκηση Καστοριάς σε συνεργασία με την Αμιγής Νομαρχιακή Επιχείρηση Τοπικής Ανάπτυξης Καστοριάς...

«Με την προμήθεια ενός ακόμη μηχανήματος από τα πλέον σύγχρονα που κυκλοφορούν στην αγορά ενισχύεται ο στόλος του Αμαξοστασίου της νομαρχίας, βοηθώντας έτσι στο δύσκολο έργο του αποχιονισμού, κάθε χειμώνα και παράλληλα υλοποιείται ένα σημαντικό έργο σε άλλες βοηθητικές παρεμβάσεις στο οδικό δίκτυο του νομού Καστοριάς», τόνισε σε δηλώσεις του ο νομάρχης Καστοριάς, Κωνσταντίνος Λιάντσης.


Άρθρο της εφημερίδας "Καστοριανή Εστία" 5 Ιανουαρίου 2012:

Το αποχιονιστικό της Νομαρχίας, που πριν μερικά χρόνια, προβλήθηκε ως η “ναυαρχίδα” του πιο αξιόμαχου μηχανισμού κατά του χιονιού, έγινε ευρύτερα γνωστό όχι τόσο από την αποτελεσματικότητα στον αποχιονισμό των δρόμων, όσο από το σκάνδαλο που ενέσκηψε λίγο αργότερα με την αγορά του και οδήγησε οκτώ αθώους - όπως αποδείχθηκε - υπαλλήλους της Ν.Α. στο εδώλιο του κατηγορουμένου με το ερώτημα της αποπομπής!

Το σκάνδαλο, όπως όλοι θυμούνται, αφορούσε την υπερτιμολόγηση του μηχανήματος από 77 εκ. δρχ. που ήταν η πραγματική αξία του στα 135 εκ. δρχ. που το αγόρασε η Νομαρχία. Και αποκαλύφθηκε όταν η κατασκευάστρια εταιρία από την Ελβετία, ζήτησε από τη Νομαρχία την εξόφληση του λογαριασμού βάσει τιμολογίου, γιατί εν τω μεταξύ είχε κηρύξει έκπτωτο τον αντιπρόσωπό της στην Ελλάδα!

Το δευτεροβάθμιο δικαστήριο αποφάσισε ότι δεν ευθύνονται τα μέλη της επιτροπής, που απλώς υπέγραψαν για την παραλαβή του έστω και μεταχρονολογημένα αλλά ο αντιπρόσωπος της εταιρίας που έβαλε “καπέλο” στην αρχική τιμή του μηχανήματος.

Παρ΄ όλα αυτά η Νομαρχία δεν βγήκε αλώβητη απ΄ όλη αυτή την ιστορία, αφού πλανώνται ακόμα “σκιές” γύρω απ΄ αυτή την υπόθεση, που κηλιδώνουν την δημόσια εικόνα της!

Η πορεία του μηχανήματος όμως ήταν εξίσου απογοητευτική με την αγορά του. Λίγους μήνες μετά, από υπερβάλλοντα ζήλο του πρώην Νομάρχη, το μηχάνημα παραχωρήθηκε στην Περιφέρεια με εντολή Λεούδη για τον αποχιονισμό της Εγνατίας!

Οι κακοί χειρισμοί των ηλεκτρονικών οργάνων σε συνδυασμό με το ύψος του χιονιού, προκάλεσαν ανεπανόρθωτη βλάβη στο αποχιονιστικό μηχάνημα, το οποίο στη συνέχεια μεταφέρθηκε στα συνεργεία δημοσίων οχημάτων του Ορχομενού και παρέμεινε εκεί παροπλισμένο επί χρόνια επειδή η Νομαρχία αδυνατούσε να καταβάλει το ποσό των 40.000 ευρώ που απαιτούνταν επιπλέον για την επισκευή του!

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, υπήρχε η δέσμευση στο συμβόλαιο να αναλάβει η εταιρεία την εκπαίδευση των χειριστών. Πράγμα που δεν τηρήθηκε ούτε εκ των υστέρων.
Αμέσως μετά κατά τα επόμενα χρόνια και προ του κινδύνου η Νομαρχία να ξεμείνει μόνο με τις... “αλατιέρες”, αποφασίστηκε η μίσθωση οχημάτων από
ιδιωτικές εταιρίες.


Από τις ΓΚΡΙΖΕΣ ΖΩΝΕΣ της εφημερίδας "Καστοριανή Εστία" 9 Φεβρουαρίου 2012:

Ο ΤΕΛΕΥΤΑΙΟΣ χιονιάς αποκάλυψε πόσο γυμνός είναι ο βασιλιάς (ή μάλλον ο φεουδάρχης) στον αποχιονισμό των δρόμων!
Εκεί που καμώνονταν ότι διαθέτει τον πιο αξιόμαχο στόλο και είναι τίγκα στο... αλάτι για τον πάγο, βρέθηκε με δυο - τρία μισθωμένα μηχανήματα, μικρής δυναμικότητας, που “χάθηκαν” στα πρώτα ανεμοσούρια της Κοτύλης!
Λένε πως το χιόνι “κουκουλώνει” τα πάντα και τα λευκαίνει. Αλλά εδώ παραήταν “χοντρό” το παραμύθι, για να το καταπιεί το πόπολο...

ΤΟ ΠΑΡΑΜΥΘΙ είναι παλιό και ξεκινάει από την εποχή που ένας άλλος... βασιλιάς, είχε βάλει σκοπό της ζωής του, να νικήσει τα στοιχεία της φύσης και μοίραζε αφειδώς “συμβάσεις” προς τους υπηκόους του, για να τους έχει με το μέρος του...
Συμβάσεις για τους αποχιονισμούς, συμβάσεις για τις πυρκαγιές, συμβάσεις για τις πλημμύρες. Μέχρι συμβάσεις για... μπηηήπ, επινόησε ο αθεόφοβος, που άνοιξαν για τα καλά την όρεξή του...

ΑΦΟΥ ΚΑΤΑΤΡΟΠΩΣΕ τον στρατηγό χειμώνα στην ενδοχώρα, αποφάσισε να αναμετρηθεί μαζί του στα βουνά της Αλβανίας γράφοντας ένα δεύτερο έπος του '40, που έγινε ευρύτερα γνωστό, ως το “έπος της αλατιέρας”... Μάλιστα τότε αξίωσε από το υπουργείο Εξωτερικών, να του απονεμηθεί ο ειδικός έπαινος του “χρυσού μπολντοζιέρη” για την σύσφιξη των διακρατικών σχέσεων, μέσω των παγωμένων δρόμων...

ΑΠΟΚΟΡΥΦΩΜΑ του.. “χρυσού αιώνα” των αποχιονισμών και των πελατειακών σχέσεων, υπήρξε αναμφισβήτητα, η προμήθεια ενός υπερσύχρονου αποχιονιστικού, από ελβετική εταιρεία, που συνδέθηκε με το μεγαλύτερο σκάνδαλο όλων των εποχών, αφού εκτός από την υπερτιμολόγηση κατά 60 περίπου εκατ. δρχ., το μηχάνημα αχρηστεύθηκε στην πρώτη αποστολή και έκτοτε παραμένει παροπλισμένο στο μηχανοστάσιο της πρώην νομαρχίας! Το γεγονός ότι το μηχάνημα δεν επισκευάστηκε τόσα χρόνια μετά και το σκάνδαλο “κουκουλώθηκε” από τους υπεύθυνους, δημιουργεί πολλά αναπάντητα ερωτηματικά, που πρέπει να ερευνηθούν από την δικαιοσύνη!



0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υπενθυμίζουμε ότι δεν δημοσιεύουμε ακραία σχόλια υβριστικού ή προσβλητικού περιεχομένου. Παρακαλούμε τους αναγνώστες μας να γράφουν τα σχόλια τους σε Ελληνικά και οχι σε greeklish.