Πέμπτη 2 Φεβρουαρίου 2012

Καστοριά: Ούτε ν' αρρωστήσουμε δε μπορούμε!‏

Τον Γολγοθά ανεβαίνουν τελευταία δεκάδες καστοριανοί συμπολίτες μας, λόγω των συνεχών και χωρίς μελέτη αλλαγών στη διάρθρωση των ασφαλιστικών ταμείων και κυρίως σε ό,τι αφορά τον τομέα της Υγείας. Ασφαλισμένοι του Δημοσίου, αλλά και ιδιώτες του ΟΑΕΕ (πρώην ΤΕΒΕ), είτε μένουν χωρίς περίθαλψη, είτε αναγκάζονται να πληρώσουν γι’ αυτήν, παρά το γεγονός, ότι έχουν περιέλθει σε κατάσταση εξαθλίωσης!


Λόγω της σύστασης του Ενιαίου Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ), όλοι οι ασφαλισμένοι στο Δημόσιο και ιδιωτικό τομέα θα πρέπει να πηγαίνουν στους γιατρούς που είναι συμβεβλημένοι με το νέο Οργανισμό, για να μην πληρώσουν. Όμως, ειδικά στην Καστοριά οι γιατροί που έχουν συνάψει συμφωνίες με τον ΕΟΠΥΥ είναι πολύ λίγοι, με αποτέλεσμα σχεδόν όλοι οι ασφαλισμένοι να καταφεύγουν στους ιδιώτες γιατρούς, αφού δε βρίσκουν σειρά να εξεταστούν στον ΕΟΠΥΥ. Έτσι, αναγκάζονται συχνά να πληρώνουν από την τσέπη τους κάθε επίσκεψη!

Πέντε γιατροί δε μπορούν να καλύψουν ούτε το ένα δέκατο των ειδικοτήτων!

Για μια κατάσταση που έχει χειροτερέψει σε μεγάλο βαθμό μετά τη συγχώνευση των ταμείων στο γνωστό (ΕΟΠΥΥ), έκανε λόγω ο βουλευτής της Ν.Δ. Καστοριάς, κ. Ζήσης Τζηγκαλάγιας. Όπως επισήμανε, στην Καστοριά υπήρχαν περίπου 40 με 50 γιατροί ελεύθεροι επαγγελματίες συμβεβλημένοι με το δημόσιο και έτσι οι δημόσιοι υπάλληλοι εξυπηρετούνταν υπό άριστες συνθήκες σε αυτά τα ιατρεία δωρεάν και οι γιατροί πληρώνονταν από το δημόσιο. Αντίστοιχα υπήρχαν και 20 γιατροί που εξυπηρετούσαν τους ελεύθερους επαγγελματίες και βιοτέχνες.
«Αυτή τη στιγμή που μιλάμε, στο νομό μας υπάρχουν μόνο 5 γιατροί ελεύθεροι επαγγελματίες συμβεβλημένοι με τον ΕΟΠΥΥ», τόνισε ο βουλευτής, επισημαίνοντας ότι με αυτά τα δεδομένα οι ασφαλισμένοι ασθενείς ταλαιπωρούνται «και δε ξέρουν ακόμη και τη διαδικασία του αριθμού 184 του ΙΚΑ, καθώς εκεί μπορούν να βρουν δωρεάν περίθαλψη ή στα εξωτερικά ιατρεία του νοσοκομείου», εξήγησε ο κ. Τζηγκαλάγιας, όντας ο ίδιος γιατρός, για να καταλήξει: «Τέρμα τα 50 ιατρεία των ελεύθερων επαγγελματιών, τέρμα τα 30 ιατρεία για τους ασφαλισμένους επαγγελματίες βιοτεχνίες. Οι 5 γιατροί που υπάρχουν τώρα, δε θα μπορούν να καλύψουν ούτε το ένα δέκατο των ειδικοτήτων».

Δύσκολη η κατάσταση

Και όλα αυτά σε μια τόσο δύσκολη εποχή για τους εργαζομένους, που ο μισθός τους έχει μειωθεί σε πρωτόγνωρα επίπεδα και δεν αρκεί ούτε για τις βασικές ανάγκες διαβίωσης, αποδεικνύεται, ότι όσοι δεν έχουν χρήματα, το μόνο που τους μένει είναι να παρακαλάνε να μην αρρωστήσουν!
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Θεοδώρα Ζήση-Κωτσοπούλου
Πηγή: neakastoria.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υπενθυμίζουμε ότι δεν δημοσιεύουμε ακραία σχόλια υβριστικού ή προσβλητικού περιεχομένου. Παρακαλούμε τους αναγνώστες μας να γράφουν τα σχόλια τους σε Ελληνικά και οχι σε greeklish.