Σάββατο 11 Φεβρουαρίου 2012

Απάντηση στην ανάρτηση: "Αμπελόκηποι: Ο Σκουπιδότοπος που έγινε Πάρκο και μετά...!‏"

Τη Δευτέρα 6 Φεβρουαρίου δημοσιεύσαμε την ανάρτηση: "Αμπελόκηποι: Ο Σκουπιδότοπος που έγινε Πάρκο και μετά...!‏"

Λάβαμε την επιστολή του κ. Αντωνόπουλου Κωνσταντίνου, πρώην Δημοτικού Συμβούλου του Δήμου Ίωνος Δραγούμη, την οποία δημοσιεύουμε μαζί με τις φωτογραφίες που μας έστειλε και τον ευχαριστούμε.
Ακολουθεί η επιστολή.


Αγαπητέ Μπέτσκα,

Με αφορμή την δημοσίευση σου της 06/02/2012 για το πάρκο του πρώην σκουπιδότοπου Αμπελοκήπων στην περιοχή του κάμπου, με τίτλο : Αμπελόκηποι – Ο σκουπιδότοπος που έγινε Πάρκο και μετά…..! ,θα ήθελα να σου γνωστοποιήσω κάποια πραγματικά γεγονότα και κάποιες σκέψεις.

Ο πρώην Δήμος Ιωνος Δραγούμη με πολύ κόπο κατάφερε να εντάξει την χωματερή (σκουπιδότοπο) Αμπελοκήπων σε πλήρη φυσική αποκατάσταση και μετατροπή της σε πάρκο αναψυχής (από τις πρώτες χωματερές της Ελλάδος που αποκαταστάθηκαν) ή τουλάχιστον σε έναν νέο χώρο που δεν θα αποτελούσε εστία μόλυνσης και ασθενειών τόσο του περιβάλλοντος όσο και του υδροφόρου ορίζοντα της ευρύτερης περιοχής, αλλά και εστία ανάφλεξης πυρκαγιών, εγκυμονώντας κινδύνους τόσο για το παρακείμενο δάσος (κουρί) όσο και για τα σιταροχώραφα (όσα πλέον καλλιεργούνται) . Οι συνθήκες που επικρατούσαν στην περιοχή προ της αποκαταστάσεως ήταν τριτοκοσμικές και πιστεύω δεν μας τιμούσαν ως λαό.

Οι εικόνες αυτές είναι αδιάψευστοι μάρτυρες της κατάστασης που επικρατούσε. Κάθε λογής απορρίμματα από οικιακά , γεωργικά , κτηνοτροφικά και ηλεκτρικών συσκευών , στρωμάτων καθισμάτων και κάθε ποιότητας μπάζα.

Η αποκατάσταση ξεκίνησε το 2005 και ολοκληρώθηκε το 2006 με την δεντροφύτευση του . Τα δένδρα αυτά τον Μάιο του 2007 κάποιοι επιτήδειοι τα μισά τα έκλεψαν και τα άλλα μισά τα ξερίζωσαν και τα άφησαν στην θέση τους όρθια. Η δεύτερη δεντροφύτευση είχε την ίδια τύχη με την πρώτη. Ενώ είχαμε μεριμνήσει να τα ποτίζουμε με βυτίο κάποια από αυτά είχαν πιάσει κανονικά και κάποια άλλα δεν κατάφεραν να πιαστούν. Όσα είχαν όμως πιαστεί πάλι κάποιοι επιτήδειοι τα είχαν ¨περιποιηθεί¨. Ελάχιστα γλύτωσαν από την βαρβαρότητα και την κακία τους.
Ο χώρος τέλος πάντων χρειάστηκε τρία περίπου χρόνια για να φυτρώσει αυτοφυές χόρτο (όχι σε πλήρη ανάπτυξη και πυκνότητα) και να μπορεί να είναι επισκέψιμο . Έτσι από τον Μάιο του 2008 (Πρωτομαγιά) αρκετές παρέες και εκτός του χωριού μας το επέλεξαν για να περάσουν την μέρα τους. Στην συνέχεια σποραδικά κάποιες παρέες το επισκέπτονταν για να περάσουν μια μέρα στην ύπαιθρο είτε για να ψήσουν ,είτε για να παίξουν μια που υπάρχει αντίστοιχη υποδομή στον χώρο και αθλοπαιδιών. Βέβαια η τότε Δημοτική Αρχή μεριμνούσε για την περιποίηση του, το κόψιμο των χόρτων και την καθαριότητα του χώρου.


Το πρόβλημα στον συγκεκριμένο χώρο είναι ότι κατά τους καλοκαιρινούς μήνες δεν φτάνει το νερό λόγω χαμηλής πίεσης, για το πότισμα των φυτών και δένδρων αλλά και για όλες τις υπόλοιπες ανάγκες χρήσης του.
Βέβαια ένα πάρκο για να βρεθεί σε πλήρη ανάπτυξη χρειάζεται περίπου δέκα με δέκα πέντε χρόνια, αρκεί βέβαια να το φροντίζουν όπως πρέπει. Μόνο με την συνεχή φροντίδα του μπορεί να γίνει επισκέψιμο. Ο πρώην Δήμος Ίωνος Δραγούμη δεν διεκδικεί τα βραβεία της καλύτερης φροντίδας αλλά υποτυπωδώς το φρόντιζε και το περιποιόταν όταν έπρεπε. Ήταν πάντα στο σχεδιασμό του για τις παρεμβάσεις στο Δημοτικό Διαμέρισμα Αμπελοκήπων.
Το κόστος της φροντίδας είναι αστείο και να το αναφέρουμε, άρα δεν τίθεται θέμα οικονομικό μιας και το κόψιμο χόρτων γίνεται ούτως ή άλλως εντός οικισμού.

Βέβαια ο χώρος δεν συγκρίνεται με τον πολυαγαπημένο μας χώρο του τσιφλικιού (μια που γίνεται σύγκριση ανάμεσα στους δύο χώρους) ο οποίος σημειωτέον περιποιείται εκατό τα εκατό από την εθελοντική εργασία συγχωριανού μας και του οποίου βέβαια αξίζουν πολλά μα πολλά μπράβο και συγχαρητήρια. Οι δεσμοί των χωριανών μας που έχουν αναπτυχθεί εδώ και πολλές δεκαετίες είναι πολύ δυνατοί με το τσιφλίκι και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να συγκριθούν οι δύο χώροι. Είναι όμως πλεονέκτημα μιας τοπικής κοινωνίας να έχει τέτοιους χώρους αναψυχής και μάλιστα όταν δαπανήθηκαν χρήματα των φορολογουμένων είναι ακόμη πιο αναγκαίο να συντηρούνται τέτοιοι χώροι.


Σήμερα βλέπουμε ένα τελείως διαφορετικό σκηνικό στον συγκεκριμένο χώρο.
Η παρούσα Δημοτική Αρχή όχι μόνο δεν το συμπεριέλαβε στον σχεδιασμό της για την Τοπική Κοινότητα Αμπελοκήπων αλλά όπως προέκυψε και από μία ραδιοφωνική συνέντευξη του Δημάρχου ούτε καν γνωρίζει ότι υπάρχει. Και καλά ο Δήμαρχος να μην το γνωρίζει ότι υπάρχει ένα πάρκο , αλλά οι εκλεγμένοι άρχοντες και εκπρόσωποι της Τοπικής μας Κοινότητας μας δεν το γνωρίζουν;

Είναι λυπηρό να επιδεικνύεται τέτοιου μεγέθους αδιαφορία γιατί σε καμία περίπτωση δεν πιστεύω ότι είναι ανικανότητα διαχείρισης υφιστάμενων υποδομών.

Τις γραμμές αυτές τις γράφω μόνο και μόνο με την ελπίδα να αφυπνιστούν οι αρμόδιοι εκλεγμένοι της Τοπικής μας Κοινότητας και παρέμβουν στον εγκαταλειμμένο πλέον χώρο του πάρκου .

Αγαπητέ Μπέτσκα , αν θέλεις μπορείς να δημοσιεύσεις το παρόν κείμενο με τις φωτογραφίες για να μπορέσει ο καθένας να συγκρίνει, πως ήταν ο χώρος πριν , πως ήταν περιποιημένο το πάρκο και πως είναι σήμερα βάζοντας τις φωτογραφίες διπλά με τις τωρινές.

Στον βωμό της οικονομικής κρίσης θυσιάζονται κεκτημένα ή τα κεκτημένα είναι θύματα προκλητικής αδιαφορίας;


Αμπελόκηποι 06/02/2012

Φιλικά

Αντωνόπουλος Κωνσταντίνος
Πρώην Δημοτικός Σύμβουλος.
Δήμου Ίωνος Δραγούμη


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υπενθυμίζουμε ότι δεν δημοσιεύουμε ακραία σχόλια υβριστικού ή προσβλητικού περιεχομένου. Παρακαλούμε τους αναγνώστες μας να γράφουν τα σχόλια τους σε Ελληνικά και οχι σε greeklish.