Τετάρτη 8 Φεβρουαρίου 2012

Άσκηση ετοιμότητας για την Εθελοντική Ομάδα Αντιμετώπισης Καταστροφών Καστοριάς (ρεπορτάζ-φωτογραφίες)‏


Μια καλή ευκαιρία να εμπλουτίσουν τις εμπειρίες τους και να διευρύνουν τις γνώσεις τους στην πράξη, είχαν τα μέλη της Εθελοντικής Ομάδας Αντιμετώπισης Καταστροφών Καστοριάς (ΕΤΑΚ). που, υποδεχόμενοι...υποδεχόμενοι μέλη της αντίστοιχης ομάδας της Θεσσαλονίκης, πραγματοποίησαν πριν λίγες μέρες, διάφορες ασκήσεις που είχαν να κάνουν με απεγκλωβισμούς θυμάτων σε περιπτώσεις μαζικών καταστροφών ή μεμονωμένων περιστατικών.


Πιο συγκεκριμένα, τα μέλη της ΕΤΑΚ, κατά τη διάρκεια του εν λόγω Σαββατοκύριακου, πραγματοποίησαν άσκηση απεγκλωβισμού θυμάτων από χαλάσματα, άσκηση απεγκλωβισμού θύματος από αυτοκίνητο μετά από τροχαίο ατύχημα, καθώς και επιχείρηση απεγκλωβισμού140 περίπου θυμάτων από φλεγόμενο κτίριο, χρησιμοποιώντας τη διαδικασία Triage (Διαλογή), η οποία έχει θεσπιστεί παγκοσμίως για τη γρήγορη διάσωση όσο το δυνατόν περισσοτέρων ατόμων σε περιπτώσεις μαζικών καταστροφών.

Η σημαντικότερη, όμως, εμπειρία που αποκόμισαν τα μέλη και των δύο ομάδων, ήταν στο επίπεδο της μεταξύ τους συνεργασίας, "άσκηση" που στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία, ενώ, αξίζει να σημειωθεί, πως όλες οι επιχειρήσεις έγιναν σε πραγματικές συνθήκες.

"Πρόκειται για ασκήσεις που απαιτούν απόλυτο συγχρονισμό, ενώ είναι σημαντικές προκειμένου να γνωρίζουν οι ομάδες το πώς πρέπει να αντιδράσουν σε περιπτώσεις μαζική καταστροφών, όπως είναι ο σεισμός και το πώς θα μπορέσουν να πλησιάσουν και να απεγκλωβίσουν άτομα. Οι ασκήσεις λειτούργησαν με πολύ καλό τρόπο, ενώ καταφέραμε να δούμε και το επίπεδο της ετοιμότητας μας", σημείωσε ο πρόεδρος της Καστοριανής ομάδας, Μπάμπης Σαββίδης, καλωσορίζοντας ταυτόχρονα τους Θεσσαλονικείς διασώστες.

"Είμαι πάρα πολύ ικανοποιημένος, όχι μόνο από την απόδοση των μελών και των δύο ομάδων, γιατί διαπιστώσαμε ότι το επίπεδο και των Θεσσαλονικέων, αλλά και των Καστοριανών είναι υψηλό, αλλά, ταυτόχρονα, με ευχαριστεί με ευχαριστεί η άψογη συνεργασία μεταξύ των ομάδων, η οποία λειτούργησε καταλυτικά για την επιτυχή έκβαση των "επιχειρήσεων που εφαρμόσαμε ως σενάρια', σημείωσε από την πλευρά του ο επικεφαλής της Ελληνικής Ομάδας Έρευνας και Διάσωσης Θεσσαλονίκης, Στέφανος Μπορτσέλης.

Την υποστήριξη του προσέφερε ο δήμαρχος Ορεστίδος Οι ασκήσεις έλαβαν χώρα στο κτίριο της ομάδας στο Αργός Ορεστικό, όπου φιλοξενήθηκαν οι Θεσσαλονικείς, τον οποίο επισκέφθηκε και ο δήμαρχος Ορεστίδος, Πάνος Κεπαπτσόγλου, που ενημερώθηκε από τον κ. Σαββίδη για τις ελλείψεις και τα προβλήματα που υπάρχουν στις εγκαταστάσεις, δεσμευόμενος να υποστηρίξει το έργο της ομάδας.
"Στις δύσκολες εποχές που ζούμε, κάνουμε τα αδύνατα δυνατά για να στηρίξουμε τέτοιου είδους προσπάθειες, γιατί πιστεύουμε πραγματικά ότι γίνεται ουσιαστική δουλειά εδώ πέρα. Υπάρχει, σίγουρα, η πρόθεση για να καλύψουμε όσο το δυνατόν περισσότερα από τα προβλήματα", σημείωσε ο κ. Κεπαπτσόγλου.
Οι Καστοριανοί εθελοντές απέδειξαν, ακόμη, και το υψηλό επίπεδο της ...φιλοξενίας που διαθέτουν, προσφέροντας τοπικά εδέσματα στους Θεσσαλονικείς, ενώ η ατμόσφαιρα ήταν άκρως φιλική, με αποτέλεσμα, εκτός από την εκπαίδευση, να δημιουργηθούν και δεσμοί μεταξύ των μελών των δύο ομάδων.


ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Γιάννα Λούσιου
Από την εφημερίδα "ΣΕΝΤΡΑ"



Επιμέλεια: Μπέτσκας




0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υπενθυμίζουμε ότι δεν δημοσιεύουμε ακραία σχόλια υβριστικού ή προσβλητικού περιεχομένου. Παρακαλούμε τους αναγνώστες μας να γράφουν τα σχόλια τους σε Ελληνικά και οχι σε greeklish.