Τετάρτη 1 Φεβρουαρίου 2012

Η απάντηση του κ. Γκοσλιόπουλου για το επεισόδιο με τον κ.Χατζησυμεωνίδη‏

Την Τετάρτη 25 Ιανουαρίου είχαμε δημοσιεύσει την ανάρτηση με τίτλο:

Σκληρή αντιπαράθεση μεταξύ του δημάρχου Καστοριάς και του δημάρχου Νεστορίου στη συνεδρίαση της ΠΕΔ - «Λες ανοησίες» ο ένας, «Είσαι Ανόητος» ο άλλος (Βίντεο)




Δείτε πρώτα το βίντεο εδώ
και μετά διαβάστε τις διευκρινίσεις του κ. Γκοσλιόπουλου επί του θέματος:


ΟΤΑΝ ΕΝΑ ΑΣΤΕΙΟ ΠΡΟΚΑΛΕΙ ΕΝΤΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΣΟΒΑΡΟΥΣ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΥΣ
Η απάντηση-παρέμβαση του Δημάρχου Νεστορίου, Χρήστου Γκοσλιόπουλου για το επεισόδιο στη συνεδρίαση της ΠΕΔ

Ορισμένες φορές όταν δημοσιοποιείται ένα μικρό μέρος ενός γεγονότος, αδικείται το ίδιο το γεγονός, ο θεατής έχει μερική και αποσπασματική ενημέρωση που μπορεί να τον παραπλανήσει και όχι την συνολική και άρα πραγματική εικόνα του συμβάντος.

Έτσι, δημιουργούνται εσφαλμένες εντυπώσεις για κάποιους,
μεταφέρονται λαθεμένα μηνύματα στην κοινωνία και τους ενδιαφερόμενους, βγαίνουν παραποιημένα συμπεράσματα για τις απόψεις που έχει ο φορέας του γεγονότος για τα θέματα που σχολιάστηκαν, θίγονται αναίτια κλάδοι και εργαζόμενοι και μπορεί να προκληθούν αντιδράσεις χωρίς να υπάρχει πραγματικός λόγος να συμβεί αυτό.
Για να αποφευχθούν λοιπόν οι αρνητικές επιπτώσεις μιας αποσπασματικής ενημέρωσης θέλω να βάλω το ζήτημα που προέκυψε στις πραγματικές του διαστάσεις, να δώσω μια ολοκληρωμένη εικόνα που οδηγεί σε ασφαλή συμπεράσματα και να ξεκαθαρίσω κάποιες απόψεις προς αποφυγήν παρεξηγήσεων.

Κατ’ αρχήν θέλω να ξεκαθαρίσω ότι επρόκειτο για μια “ιδιωτική συζήτηση” που ξεκίνησε υπό τύπου αστειότητας, στο περιθώριο της συνεδρίασης του Δ.Σ. της ΠΕΔ, κατά τη διάρκεια ενός διαλείμματος που έγινε για να κοπεί η πρωτοχρονιάτικη πίτα με κλειστά μικρόφωνα, χωρίς να εγγράφονται πρακτικά και χωρίς την εμφανή παρουσία καμερών και δημοσιογράφων.

Έχει σημασία να αναφέρω ότι πριν το συγκεκριμένο γεγονός προηγήθηκε σοβαρή συζήτηση που αφορούσε το κλείσιμο δημοσίων υπηρεσιών σε διαφόρους δήμους (Δ.Ο.Υ, ΙΚΑ, πυροσβεστική κλπ), τον συντονισμό των προσπαθειών που πρέπει να καταβάλλουμε και τις κινήσεις που συλλογικά πρέπει ως ΠΕΔ να κάνουμε, προκειμένου να πείσουμε την κυβέρνηση να ακυρώσει τις λαθεμένες αποφάσεις που πήρε ή πρόκειται να πάρει, με τις οποίες καταργούνται υπηρεσίες χωρίς κανένα ουσιαστικό οικονομικό όφελος για το κράτος, προσθέτοντας όμως αφάνταστη ταλαιπωρία και οικονομική επιβάρυνση στους πολίτες που τόσο πολύ δοκιμάζονται το διάστημα αυτό από τα οικονομικά μέτρα και την κρίση.

Μετά την ομόφωνη κατάληξη του πρώτου θέματος για τις διαπιστώσεις και τις περαιτέρω κινήσεις του Δ.Σ. της ΠΕΔ κι ενώ διεκόπη η συζήτηση για την ανταλλαγή ευχών, ζήτησα να πω κάτι, τονίζοντας εμφαντικά προς όλους ότι πρόκειται για αστείο και όχι για προσωπική θέση με σκοπό να απαλυνθεί η ένταση που είχε προηγηθεί και όχι βέβαια να δημιουργηθεί νέα και οξύτερη.
Είπα, λοιπόν, μεταξύ τσουρεκιού κι ευχών περίπου τα εξής: (την ακριβή φρασεολογία μετά την ένταση που ακολούθησε και τη σύγχυση που δέχτηκα είναι αδύνατο να καταγράψω. Τα παρακάτω όμως αποδίδουν απολύτως το νόημα των λεχθέντων):

«… Μήπως αντί να αγωνιζόμαστε να κρατήσουμε ανοιχτές και ζωντανές τις Δ.Ο.Υ. στις περιοχές μας θα ήταν πιο έξυπνο να φροντίσουμε να κλείσουν όλες οι εφορίες της χώρας που έχουν ξεζουμίσει φορολογικά τους πολίτες και ορισμένες από αυτές έχουν γίνει και εστίες διαφθοράς;;!!»
Προτού ολοκληρώσω τη φράση μου δέχτηκα την έντονη αντίδραση του μέλους του Δ.Σ. ο οποίος ζήτησε να πάρω πίσω τη δήλωση αυτή. Προσπάθησα να εξηγήσω και πάλι ότι δεν πρόκειται για καμιά σοβαρή δήλωση αλλά για ένα αστείο, το οποίο πρέπει να λήξει εκεί, χωρίς να πάρει διαστάσεις και στείλει λαθεμένα μηνύματα προς διάφορες κατευθύνσεις.
Επειδή, όμως, η άλλη πλευρά παρά τις δικές μου διευκρινίσεις συνέχιζε να παίρνει στα σοβαρά το γεγονός και να αντιδρά επιτιθέμενη με ιδιαίτερη σφοδρότητα προς το πρόσωπο μου ζητώντας επίμονα να ξεκαθαρίσω ποιους εννοώ διεφθαρμένους, απάντησα ότι εννοώ αυτούς και μόνο αυτούς τους επιλήσμονες του καθήκοντος υπαλλήλους για τους οποίους διάβασα τις προηγούμενες μέρες στις εφημερίδες ότι ελέγχονται για αδικαιολόγητο πλουτισμό.
Ζήτησα, μάλιστα, από τον ίδιο να πάρει θέση στο συγκεκριμένο γεγονός για να ξεφύγει η συζήτηση από το γενικό και να πάει στο ειδικό, μήπως και ηρεμήσει η όλη κατάσταση και αποφύγουμε τις γενικεύσεις που αδικούν κλάδους και εργαζόμενους και δεν αποδίδουν το πραγματικό νόημα των λεχθέντων.

Αυτά για το περίφημο γεγονός, για να κρίνει ο καθένας τα πραγματικά περιστατικά, έχοντας μπροστά του όλα τα στοιχεία.
Τώρα ορισμένα σοβαρά σχόλια (και όχι αστεία):
(1) Οι εφορίες και οι εφοριακοί είναι βεβαίως χρήσιμες υπηρεσίες του κράτους που ελέγχουν την οικονομική δραστηριότητα και εισπράττουν τα φορολογικά έσοδα κατ’ εντολή των κυβερνήσεων που νομοθετούν και αποφασίζουν. Επομένως, η όποια αγανάκτηση και αντίδραση δεν απευθύνεται στους εντολοδόχους υπαλλήλους αλλά στους εντολείς πολιτικούς. Έτσι, δεν μας φταίνε οι υπηρεσίες και οι εργαζόμενοι για να τις κλείσουμε αλλά το άδικο σύστημα που εφαρμόζεται και ισχύει. Εάν και εφόσον στο μέλλον ανακαλυφθεί ένα άλλο σύστημα είσπραξης των φόρων, στο πλαίσιο πάντα ενός δίκαιου φορολογικού συστήματος, μπορεί από μόνες τους να κλείσουν ή να μετατραπούν σε κάτι διαφορετικό. Πάντως, σήμερα είναι απαραίτητες και μάλιστα σε όλες τις περιοχές που έχουν επαρκή πληθυσμό (όπως Άργος Ορεστικό) αλλά και στις απομακρυσμένες περιοχές (όπως Νεστόριο, Δεσκάτη κλπ) για προφανείς λόγους.
(2) Η συντριπτική πλειοψηφία των εφοριακών, όπως η και συντριπτική πλειοψηφία των δημοσίων υπαλλήλων κάνουν σωστά τη δουλειά τους, πολλές φορές υπό αντίξοες συνθήκες και μάλιστα τώρα τελευταία με σημαντική μείωση αποδοχών που ανατρέπει σχεδιασμούς και οικογενειακούς προϋπολογισμούς.
(3) Όπως, επίσης, είναι γνωστό και ιστορικά αποδεδειγμένο σε κάθε κοινωνική ομάδα, σε κάθε ομάδα εργαζομένων, σε κάθε θεσμό υπάρχουν πάντα κάποιοι (έστω και λίγοι) επιλήσμονες του καθήκοντος (πολιτικοί, θεσμικοί παράγοντες, υπάλληλοι, πολίτες κ.α.) οι οποίοι είτε παραβαίνουν το νόμο, είτε εκτελούν πλημμελώς τα καθήκοντα τους, είτε εκμεταλλεύονται την θέση και την εξουσία τους για ίδιον όφελος. Αυτές τις καταστάσεις θα πρέπει η πολιτεία, με τους μηχανισμούς που διαθέτει και την θεσμική θωράκιση που πρέπει να έχει, να τις ελέγχει, να τις ελαχιστοποιεί και τα συγκεκριμένα φυσικά πρόσωπα να τα τιμωρεί αυστηρά για λόγους δικαιοσύνης και παραδειγματισμού.
(4) Όλοι εμείς οι υπόλοιποι (θεσμικοί παράγοντες και πολίτες) τέτοια φαινόμενα διαφθοράς, απ’ όπου κι αν προέρχονται, πρέπει άμεσα και ευθέως να καταδικάζουμε και να το λέμε φωναχτά όχι να το παραβλέπουμε και να το αποφεύγουμε ως αυτονόητο.
(5) Σε μια τέτοια περίοδο πρωτοφανούς οικονομικής, πολιτικής και ηθικής κρίσης που τα πάντα αμφισβητούνται και κινδυνεύουν κατακτήσεις δεκαετιών, πρέπει να επιδείξουμε όλοι το επίπεδο σοβαρότητας και αξιοπιστίας που απαιτούν οι καιροί, αφήνοντας στην άκρη τα μικρά και διχαστικά, προτάσσοντας τα μεγάλα και ουσιαστικά προκειμένου να αντιδράσουμε θετικά, να λειτουργήσουμε συλλογικά, συντονισμένα και αλληλέγγυα για να μειώσουμε τις επιπτώσεις της κρίσης και να βγούμε από το οικονομικό και κοινωνικό αδιέξοδο στο οποίο μας έχει οδηγήσει η πελατειακή νοοτροπία, η ανευθυνότητα και οι αναχρονιστικές πολιτικές που έως σήμερα εφαρμόστηκαν.
Απ’ αυτήν την προσπάθεια, πάντως, δεν εξαιρείται κανείς. Ούτε οι πολιτικοί (που φέρουν την καθοριστική ευθύνη), ούτε οι θεσμοί της πολιτείας, ούτε οι υπάλληλοι και οι εργαζόμενοι, ούτε οι επιχειρήσεις, ούτε βεβαίως οι διαμορφωτές της κοινής γνώμης και τα Μ.Μ.Ε.

Χρήστος Γκοσλιόπουλος

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υπενθυμίζουμε ότι δεν δημοσιεύουμε ακραία σχόλια υβριστικού ή προσβλητικού περιεχομένου. Παρακαλούμε τους αναγνώστες μας να γράφουν τα σχόλια τους σε Ελληνικά και οχι σε greeklish.