Τετάρτη 8 Φεβρουαρίου 2012

Γίγαντες Καστοριάς: Η απάντηση της εταιρίας AROSIS‏


Με αφορμή τα δημοσιεύματα σχετικά με το καθεστώς του γίγαντα – ελέφαντα Καστοριάς ως ΠΓΕ προϊόν θα θέλαμε να ενημερώσουμε τους συμπολίτες μας και τους παραγωγούς για τις θέσεις της επιχείρησης μας.

Η εταιρία AROSIS δραστηριοποιείται στο εμπόριο οσπρίων από το 1956. Μέσα σε αυτήν πορεία των 56 ετών συνέβαλε όχι μόνο στην επέκταση της φήμης του γίγαντα Καστοριάς αλλά και στην διαμόρφωση νέων προοπτικών στον κλάδο των ελληνικών παραγόμενων οσπρίων.

Επιγραμματικά αναφέρουμε τα εξής:
1) Ήδη από το 1968 η οικογένεια Στογιαννίδη από την Βασιλειάδα της Καστοριάς συσκεύασε για πρώτη φορά τους γίγαντες Καστοριάς και είχε πελάτες τον πρώτο Συνεταιρισμό Παντοπωλών στην Αθήνα, «Η Αθηνά» και άλλα μπακάλικα.

2) Από τότε ξεκίνησε εξαγωγές του γίγαντα Καστοριάς φτάνοντας μέχρι και τις ΗΠΑ (οι εξαγωγές συνεχίζονται και αυξάνονται)

3) Tο 1998 ξαναέβαλε στα ράφια των Ελληνικών super market την πρώτη συσκευασία 500γρ όπου αναγραφότανε η Καστοριά ως τόπος παραγωγής των φημισμένων φασολιών.

4) Tο 1999 τυποποίησε τους πρώτους γίγαντες Καστοριάς Βιολογικής Γεωργίας

5) Συνεχίζοντας τις πρωτοπορίες η AROSIS, πρώτη το 2007 ενέταξε καλλιεργητές της περιοχής στο σύστημα ιχνηλασιμότητας αναγράφοντας στις συσκευασίες το όνομα του παραγωγού και μοναδικό αριθμό ιχνηλασιμότητας.

6) Αλλά δε σταμάτησε μόνο εκεί καθώς πιστοποίησε την συγκεκριμένη ομάδα παραγωγών με το όνομα «Η ΑΡΩΣΗ», στο σύστημα ολοκληρωμένης διαχείρισης AGRO 2-1 και AGRO 2-2 με πιστοποίηση από την TUV HELLAS. Και αυτό γιατί η ολοκληρωμένη διαχείριση αποτελεί το ελάχιστο απαιτούμενο για ένα γεωργικό προϊόν από τις αγορές της Ευρώπης.

7) Παράλληλα η AROSIS - από το 1999 μέχρι σήμερα - επένδυσε 1.536.938,24€ σε εξοπλισμό τελευταίας τεχνολογίας και πιστοποιήθηκε (από τις αρχές του 2000) με τα πλέον έγκυρα συστήματα ποιότητας ISO που απαιτούνται προκειμένου η εταιρία να αποτελεί μια σύγχρονη μονάδα επεξεργασίας και τυποποίησης με διεθνή στάνταρτ και να μπορεί να διεκδικήσει συνεργασίες με αλυσίδες super market στην Ελληνική και διεθνή αγορά (όπως η συνεργασία με τα ALDI - εκ των 5 μεγαλυτέρων S/M παγκοσμίως - των οποίων ο ποιοτικός έλεγχος είναι ιδιαίτερα απαιτητικός και αποτελεί πρότυπο διεθνώς).

8) Τη προηγούμενη δεκαετία (2001 – 2010) η AROSIS είχε πωλήσεις αξίας 7.617.813,64€.
Αγόρασε 3.453.064 κιλά Ελληνικών Οσπρίων και Ρυζιών από 284 Έλληνες αγρότες οι οποίοι ξεκίνησαν να καλλιεργούν 5 με 10 στρέμματα ο καθένας και σήμερα οι περισσότεροι καλλιεργούν για την ΑΡΟΣΙΣ πάνω από 50 στρέμματα.

9) Σήμερα η AROSIS εδρεύει σε ιδιόκτητες εγκαταστάσεις στη Κολοκυνθού και προμηθεύει πάνω από χίλια σημεία πώλησης στην Ελλάδα (Α.Β. Βασιλόπουλος, Καρφούρ, Σκλαβενίτης, Μασούτης, MAKRO, Θανόπουλος κ.ά.) και το εξωτερικό (Κύπρος, Η.Π.Α., Γερμανία, Μεγάλη Βρετανία, Νορβηγία, Βέλγιο, Ουκρανία, Ταϊλάνδη, Αυστραλία κ.ά.).
Προμηθεύεται μόνο Ελληνικά Όσπρια κορυφαίας ποιότητας και καλλιεργητικών προδιαγραφών (Ολοκληρωμένης Διαχείρισης, Βιολογικής Γεωργίας) και στηρίζει, με μόνιμη συνεργασία, 127 αγροτικές οικογένειες σε οχτώ νομούς της χώρας (Καστοριάς, Φλώρινας, Γρεβενών, Λάρισας, Θεσσαλονίκης, Σερρών, Κορινθίας, Κιλκίς). Διαθέτει στην αγορά 40 διαφορετικούς κωδικούς Ελληνικών Οσπρίων.

10) Η AROSIS συμμετέχει σε εκθέσεις (εσωτερικού και εξωτερικού), προωθητικές ενέργειες (καταχωρήσεις στον τύπο, γευσιγνωσίες στα ράφια των καταστημάτων, ταξίδια στο εξωτερικό και εσωτερικό, δωρεάν δείγματα σε δημοσιογράφους, σεφ, opinion makers). Για τις δραστηριότητες της έχουν γράψει πλήθος ΜΜΕ, έχει κατακτήσει διακρίσεις και βραβεία. Από το 1998 και μετά έχουν δαπανηθεί για την επικοινωνία της AROSIS 275.000€.

11) Στην AROSIS λειτουργούν οργανωμένα τμήματα πωλήσεων εσωτερικού, εξαγωγών, ποιοτικού ελέγχου, υποστήριξης αγροτών, παραγωγικής διαδικασίας, λογιστηρίου, επικοινωνίας, ανάπτυξης νέων προιόντων. Συνεργάζεται με πλήθος εξωτερικών συνεργατών (εργαστήρια αναλύσεων, τεχνολόγο τροφίμων, διαφημιστικές εταιρίες, συμβούλους επιχειρήσεων κ.ά.).

Σήμερα η AROSIS είναι πιστοποιημένη από τον AGROCERT (Αρ απόφασης 2002/C120/05/23.05.02) για την συσκευασία των φασολιών γίγαντες Καστοριάς ΠΓΕ μέσω των εγκαταστάσεων της AGROKA, η οποία πήρε την ίδια πιστοποίηση μόλις το 2009. Και αυτό όπως ορίζει ο κανονισμός αναγνώρισης του προϊόντος ως ΠΓΕ όπου στις προδιαγραφές παραγωγής προϊόντος αναφέρεται η AGROKA ως το μόνο συσκευαστήριο που μπορεί να συσκευάζει το συγκεκριμένο προϊόν.
Ας σημειωθεί ότι ακόμα και όταν δεν είχε δραστηριοποιηθεί η AGROKA η AROSIS - με εγκρίσεις παρέκκλισης από τη Διεύθυνση Γεωργίας - πιστοποιούνταν ενώ οι περισσότεροι έμποροι διέθεταν και συνεχίζουν να διαθέτουν μη πιστοποιημένα φασόλια



Γιατί επιδιώκουμε το άνοιγμα του ΠΓΕ;

Πρέπει οποιαδήποτε επιχείρηση ή συνεταιρισμός που έχει τις προδιαγραφές να μπορεί να συσκευάζει τους γίγαντες - ελέφαντες Καστοριάς αφού έχει ενταχθεί στο σύστημα ελέγχου του αρμόδιου ελεγκτικού φορέα που είναι ο AGROCERT.

Και αυτό για τους εξής λόγους:
1. Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή και Εθνική νομοθεσία δεν πρέπει να υπάρχει μονοπώλιο ή περιορισμός του ελεύθερου εμπορίου και στην διακίνηση των αγαθών. Επίσης οι επιχειρήσεις πρέπει να μπορούν να ανταγωνίζονται με ίσους όρους που θέτει η πολιτεία. Η επικράτηση της μιας ή της άλλης στο ράφι του supermarket είναι απόφαση του καταναλωτή ο οποίος πρέπει να έχει και την τελική επιλογή.

2. Ο περιορισμός στο συσκευαστήριο για τον γίγαντα Καστοριάς είναι ενάντια σε κάθε κανονισμό και νομοθεσία για αυτό και μέσα από τις προβλεπόμενες διαδικασίες του κανονισμού 510/2006 δίνεται η δυνατότητα σε όποιον έχει έννομο συμφέρον να ζητήσει τροποποίηση στην αναγνώριση του προϊόντος. Μια διαδικασία που έχει ξεκινήσει με πρωτοβουλία της ομάδας παραγωγών Η ΑΡΩΣΗ που εδώ και χρόνια έχει άμεση συνεργασία με την εταιρία AROSIS. Μάλιστα η αρμόδια υπηρεσία του υπουργείου ανάπτυξης ενέκρινε την τροποποίηση και εισηγήθηκε σχετικό σχέδιο απόφασης στον υφυπουργό κύριο Δριβελέγκα.

3. Η απελευθέρωση θα βοηθήσει και άλλες ελληνικές επιχειρήσεις εντασσόμενες στον έλεγχο του AGROCERT να συσκευάσουν το προϊόν κάτι που λόγω υψηλού κόστους (αμοιβή της AGROKA, μεταφορά συμπληρωματικών μηχανημάτων όπως συσκευαστικές μηχανές κτλ) αποτελεί τροχοπέδη. Η ένταξη περισσότερων επιχειρήσεων θα έχει τα εξής αποτελέσματα:

α) Την αύξηση της ζήτησης και την δυνατότητα στους παραγωγούς να διαπραγματευθούν με περισσότερες επιχειρήσεις αντί των δύο που μονοπωλούν αυτή την στιγμή το προϊόν (AROSIS και AGRINO).
β) Η αύξηση της ζήτησης θα δώσει μια επιπλέον δυνατότητα στους παραγωγούς να διεκδικήσουν καλύτερες τιμές αφού αντί των δύο επιχειρήσεων που σήμερα συσκευάζουν γίγαντες Καστοριάς θα υπάρχουν περισσότερες.
γ) Θα συσκευάζονται περισσότερες πιστοποιημένες από τον AGROCERT ποσότητες φασολιών μειώνοντας σταδιακά την χύμα πώληση που αποτελεί και το βασικό αγκάθι στον έλεγχο και τη γνησιότητα του προϊόντος.
δ) θα δώσει κίνητρα στην τοπική επιχειρηματικότητα όπου μέσα από ατομικές ή συλλογικές προσπάθειες (Αγροτικοί σύλλογοι παραγωγών φασολιού) να φτιάξουν τα δικά τους συσκευαστήρια αν το επιθυμούν και να προωθήσουνε πιστοποιημένο προϊόν με την δική τους επωνυμία και προβάλλοντας την παραγωγή του ιδιαίτερου τόπου τους. Παράλληλα θα έχουν την δυνατότητα να διεκδικήσουν άμεσα συνεργασίες με πελάτες που θα τους αναθέτουν τη πιστοποιημένη από τον AGROCRT συσκευασία του προϊόντος.
ε) η τόνωση των εξαγωγών θα προκύψει μέσα από την δυνατότητα των υπαρχουσών επιχειρήσεων που διαθέτουν τα απαιτούμενα διεθνή πρότυπα ποιότητας και ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις των μεγάλων ομίλων super market και να συσκευάζουν το προϊόν χωρίς επιπλέον κόστος και κρατώντας ανταγωνιστική την τιμή του.
στ) κάθε επιχείρηση έχει τις ιδιαιτερότητες της ως προς τη παραγωγική διαδικασία και τη τυποποίηση (ιδιαίτερες συσκευασίες, διαφορετικό εξοπλισμό, προσωπικό εκπαιδευμένο στον εξοπλισμό της). Η λειτουργία της υπό την ίδια στέγη με τους ανταγωνιστές της καταλύει οποιαδήποτε προσπάθεια διαφοροποίησης στην παρουσίαση των προιόντων της.


Όλα τα παραπάνω αποτελούν κοινή λογική και πρακτική σε όλα τα ΠΓΕ και ΠΟΠ προϊόντα σε όλες τις χώρες της ευρωπαϊκής ένωσης και στην Ελλάδα. Μάλιστα το θέμα των ελληνοποιήσεων προϊόντων αντιμετωπίζεται από τους ελέγχους του AGROCERT, του οποίου τον ρόλο θεωρούμε εγγύηση για τα πιστοποιημένα προϊόντα. Το πρόβλημα είναι στο χύμα προϊόν το οποίο θα περιοριστεί μόνο με την αύξηση των συσκευασμένων ποσοτήτων που θα πιστοποιεί ο AGROCERT όπως κάνει σε όλα τα προϊόντα ΠΓΕ και ΠΟΠ στην Ελλάδα.

Ως επιχείρηση θα μπορούσαμε να υποστηρίξουμε το υπάρχον καθεστώς καθώς ευνοεί την θέση μας στην αγορά αποκλείοντας ανταγωνιστές μας από το να συσκευάζουν τους γίγαντες - ελέφαντες Καστοριάς. Όμως, αυτό μακροπρόθεσμα εκτός από την οικονομική επιβάρυνση που δημιουργεί και στους αγρότες και στην επιχείρηση και στον καταναλωτή, αποτελεί τροχοπέδη για την περαιτέρω εξάπλωση του προϊόντος και την αύξηση συνολικά της παραγωγής. Εμείς σαν AROSIS επιζητούμε τον ανταγωνισμό καθώς έχουμε καταφέρει πάντα να είμαστε ένα βήμα μπροστά σε αυτό που προσφέρουμε στον καταναλωτή και έτσι να κερδίζουμε συνεχώς την εμπιστοσύνη του. Εμείς σαν AROSIS πάντα επιδιώκουμε την ένταξη των επιχειρήσεων σε μηχανισμούς ελέγχων για την προστασία των προϊόντων και υποστηρίζουμε το έργο του AGROCERT που πιστοποιεί και ελέγχει χιλιάδες επιχειρήσεις σε όλη τη Ελλάδα για ΠΟΠ και ΠΓΕ προϊόντα και στους ελέγχους του οποίου υποβαλλόμαστε αλλά και απαιτούμε. Αυτό ξέρουμε να το κάνουμε πολύ καλά



Είναι καιρός πλέον στην Ελλάδα να κατανοήσουμε όλοι ότι η επιχειρηματικός ανταγωνισμός πρέπει να είναι προς όφελος του καταναλωτή και της ανάπτυξης όσων συμμετέχουν στην παραγωγή και δημιουργία ενός προϊόντος. Η προστασία ενός προϊόντος πρέπει να είναι μέλημα όλων μας για αυτό και χαιρετίζουμε την πρωτοβουλία της AGROKA να δημιουργήσει ντόπιο πιστοποιημένο σπόρο. Για αυτό και αισθανόμαστε περήφανοι για την ομάδα παραγωγών «Η ΑΡΩΣΗ» που αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση καθώς μέσα σε όλα αυτά τα χρόνια κατάφερε να δημιουργήσει ένα προϊόν με υψηλές διεθνείς προδιαγραφές και να φτάσει μέχρι τα ράφια των καταστημάτων στην απαιτητική αγορά των ΗΠΑ.
Δεν είναι τυχαίο που αυτοί οι 12 παραγωγοί πληρώνουν μέχρι και 10 λεπτά το κιλό γιά να πιστοποιήσουν το ΠΓΕ προιόν τους ΚΑΙ κατά το πρότυπο της Ολοκληρωμένης Διαχείρησης. Αππορίπτουν εμπορικές προτάσεις από "χυματζήδες" εμπόρους αυξημένες ακόμη και κατά 50 λεπτά/κιλό γιά να δώσουν το προιόν τους στην AROSIS η οποία θα το προωθήσει πιστοποιημένα και με το ονοματεπώνυμο τους.

Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι, παρόλο που η ομάδα παραγωγών αποτελεί αριθμητικά «μειονότητα», κατάφερε σήμερα να παράγει περίπου το 50% των συσκευασμένων με πιστοποίηση ΠΓΕ γιγάντων Καστοριάς που κυκλοφορούν στην ελληνική αγορά και αυτό φυσικά με την αρωγή της επιχειρηματικής δραστηριότητας της AROSIS αλλά και με ελάχιστο λειτουργικό κόστος και χωρίς την αρωγή καμίας επιδότησης. Ακριβή στοιχεία μπορεί να δώσει η AGROKA στης οποίας τις εγκαταστάσεις συσκευάζονται φασόλια και για τις δύο επιχειρήσεις AROSIS και AGRINO. Όλη η τεχνογνωσία της ομάδας και της επιχείρησης ήταν και παραμένει στην διάθεση όλων όσων ενδιαφέρονται να μάθουν και να βελτιώσουν την παραγωγή τους αλλά και να βρουν επιχειρηματικές λύσεις για την δική τους ανάπτυξη. Καλούμε, με πνεύμα συνεργασίας και κοινού ενδιαφέροντος για τον τόπο, την AGROKA σε συνεργασία με σκοπό να προστατέψουμε τον προϊόν και να δώσουμε ώθηση στην ανάπτυξη μέσα στα πλαίσια του ελεύθερου ανταγωνισμού και της ένταξης των επιχειρήσεων στο σύστημα ελέγχου του AGROCERT.


Και κάποιες επιπλέον επεξηγήσεις για την αποφυγή εσφαλμένων εντυπώσεων:
Η agroka αναφέρει: “.Μάλλον η αναφορά για την υποτιθέμενη ακύρωση εμπορικής συμφωνίας εξαγωγής 80 τόνων «Φασόλια Γίγαντες Καστοριάς» από την ομάδα η ΑΡΩΣΗ (ομάδα 12 ατόμων) γίνεται ψευδώς, εκ του πονηρού , ή από άγνοια διότι η συνολική δηλωθείς παραγωγή για πιστοποίηση της εν λόγω ομάδας (Στοιχεία ΟΣΔΕ - ΟΠΕΚΕΠΕ) δεν ξεπερνά τους 75 τόνους εκ των οποίων ήδη έχουν πιστοποιηθεί και διατεθεί στην Ελληνική αγορά (ΑΒ Βασιλόπουλος – AROSIS) διαμέσου της AGROKA 35 τόνοι.."

Απάντηση: Σχετικά με τους 80 επιπλέον τόνους που θα χρειαζόμασταν για να καλύψουμε τη νέα συμφωνία που διαπραγματευτήκαμε με μεγάλη αλυσίδα του εξωτερικού θα θέλαμε να διευκρινίσουμε:
α) η ακύρωση της συμφωνίας έγινε γιατί η διαδικασία της επεξεργασίας και συσκευασίας στις εγκαταστάσεις της AGROKA δεν ανταποκρίνεται στα στάνταρτ και πιστοποιητικά που απαιτούνται από τον πελάτη, ενώ το επιπλέον κόστος που καλούμαστε να πληρώσουμε στην AGROKA ήδη θέτει σε κίνδυνο τις υπάρχουσες εξαγωγές καθώς αυξάνει την τελική τιμή του προϊόντος.

β) Οι 80 επιπλέον τόνοι δεν αφορούσαν μόνο τη παραγωγή της Ομάδας "Η Άρωση" της οποίας η πώληση της παραγωγής είναι ήδη εξασφαλισμένη σε πελάτες εσωτερικού. Αφορούσε επιπλέον παραγγελίες που για να τις ικανοποιήσει η AROSIS θα αγόραζε από άλλους παραγωγούς ανάλογη ποσότητα (όπως και ήδη κάνει για άλλες περιπτώσεις)



0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υπενθυμίζουμε ότι δεν δημοσιεύουμε ακραία σχόλια υβριστικού ή προσβλητικού περιεχομένου. Παρακαλούμε τους αναγνώστες μας να γράφουν τα σχόλια τους σε Ελληνικά και οχι σε greeklish.