Δευτέρα 30 Ιανουαρίου 2012

H άλλη επιχειρηματικότητα: Αναζητώντας διεξόδους στο εξωτερικό (φασόλια Καστοριάς)


Χιλιάδες ελληνικές επιχειρήσεις, μικρές και μεσαίου μεγέθους, κατά τεκμήριο παραγωγικές, που συγκροτούν τον «γαλαξία» της «άλλης επιχειρηματικότητας», ασφυκτιούν στα όρια μιας αγοράς που...μήνα με τον μήνα στεγνώνει από ρευστό και αναζητούν την τύχη τους στις ξένες αγορές. Συνωθούνται στις «εξαγωγικές οδούς» της χώρας, ελπίζοντας ότι θα «ρεφάρουν» τις απελπισμένες προοπτικές της εσωτερικής αγοράς.

Στη διάρκεια των δύο τελευταίων χρόνων αυξάνονται όλο και περισσότερο ο αριθμός των επιχειρήσεων, αλλά και η σύνθεση με βάση το οικονομικό τους μέγεθος, που σπεύδουν να συμμετάσχουν στις διεθνείς εκθέσεις σε συνεργασία με τον Οργανισμό Προώθησης Εξαγωγών (ΟΠΕ) και να παρουσιάσουν τα προϊόντα τους στους ξένους επισκέπτες.Είναι γεγονός πως η «άλλη Ελλάδα», αυτή που προσπαθεί, αλλά δεν είναι στο επιχειρηματικό προσκήνιο, όπως αυτό έχει διαμορφωθεί ως τώρα, καταβάλλει εναγώνιες προσπάθειες για να διασώσει αυτό που ως σήμερα έχει δημιουργήσει. Ο πρόεδρος του ΟΠΕ κ. Αλ. Καλαμπόκης μιλώντας προς «Το Βήμα» τονίζει χαρακτηριστικά ότι όλες οι εκθέσεις στις οποίες συμμετέχει ο ΟΠΕ είναι πλήρεις από την πλευρά των ελληνικών επιχειρήσεων – όπως π.χ. η επικείμενη έκθεση τροφίμων τον Φεβρουάριο στο Ντουμπάι –, γεγονός το οποίο θεωρεί πρωτοφανές για τα δεδομένα του οργανισμού.

Η κατανάλωση περιορίζεται, ωστόσο είναι αρκετοί εκείνοι οι οποίοι αναζητούν την αυθεντικότητα των ελληνικών αγροτικών προϊόντων. Αυτός είναι και ο λόγος που οι πωλήσεις της μικρής παραγωγικής και τυποποιητικής εταιρείας οσπρίων Αροσις, που λειτουργεί από το 1956 στην Καστοριά, στη διάρκεια του 2010 είχαν αύξηση 12% και τούτο παρά το γεγονός ότι το σκέλος των εξαγωγών της είναι ακόμη περιορισμένο.

Μιλώντας προς «Το Βήμα» ο κ. Τρ. Φωτιάδης ανέφερε συγκεκριμένα ότι πέρυσι οι πωλήσεις της εταιρείας ανήλθαν στα 1,8 εκατ. ευρώ, ενώ οι εξαγωγές της αντιστοιχούν μόλις στο 7% - 10%. Οι μικρής αξίας εξαγωγές οφείλονται στην υψηλή τιμή που έχουν τα ελληνικά όσπρια, γεγονός που ισχύει και για την εσωτερική αγορά. Ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «μπορεί κάποιος να αγοράσει κινέζικα φασόλια στο λιμάνι του Πειραιά με ένα ευρώ το κιλό, όταν εμείς πληρώνουμε τον παραγωγό 2,5 ευρώ το κιλό». Παρ' όλα αυτά η Αροσις κατόρθωσε και από το 2002 εξάγει τα προϊόντα της στο... Μανχάταν της Νέας Υόρκης, αλλά και στη Μεγάλη Βρετανία, τη Γερμανία, την Ταϊλάνδη και την Κύπρο.

Η εταιρεία έχει οικογενειακό χαρακτήρα και από το 1956 - σε μια διαδρομή τριών γενεών - παράγει και συσκευάζει τα όσπρια Καστοριάς και Πρεσπών και από το 1996 παράγει και βιολογικά φασόλια ενώ από το 2004 λανσάρει τρεις νέες σειρές προϊόντων. Ρύζια Θεσσαλονίκης και Σερρών, βιολογικής και συμβατικής γεωργίας, άγρια μανιτάρια Πίνδου και Πλιγούρι Πίνδου. Συνολικά συσκευάζει και διακινεί 40 διαφορετικούς κωδικούς ελληνικών οσπρίων και ρυζιών, συμβατικών και βιολογικών.


Απόσπασμα από μεγάλη έρευνα του Δημήτρη Χαροντάκη στο tovima.gr.
Διαβάστε όλο το ενδιαφέρον άρθρο εδώ



Επιμέλεια: Μπέτσκας

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υπενθυμίζουμε ότι δεν δημοσιεύουμε ακραία σχόλια υβριστικού ή προσβλητικού περιεχομένου. Παρακαλούμε τους αναγνώστες μας να γράφουν τα σχόλια τους σε Ελληνικά και οχι σε greeklish.