Τετάρτη 11 Ιανουαρίου 2012

Καστοριά: Η κρίση έφερε χρυσές δουλειές σε τσαγκάρηδες και μοδίστρες

Γυρίζουμε δεκαετίες πίσω!
Ο κόσμος διορθώνει παλιά ρούχα και υποδήματα λόγω οικονομικής στενότητας



Με όλα τα επαγγέλματα να δέχονται ισχυρά χτυπήματα από τα μέτρα που πήρε η κυβέρνηση και τα οποία οδηγούν τον ελληνικό λαό στο χείλος του γκρεμού, ορισμένες επαγγελματικές ασχολίες γνωρίζουν περίοδο άνθισης, καθώς οι δουλειές έχουν αυξηθεί κατακόρυφα! «Χρυσές» δουλειές, λοιπόν, κάνουν οι μοδίστρες και οι τσαγκάρηδες, καθώς ολοένα αυξάνεται ο αριθμός και των καστοριανών που προτιμούν να κάνουν διορθώσεις σε ρούχα και υποδήματα λόγω οικονομικής στενότητας. Με τον πολίτη να υπολογίζει πλέον και τα λεπτά του ευρώ και το μέλλον της χώρας μόνο αισιόδοξο να μην είναι, όλο και περισσότεροι μειώνουν τις αγορές τους. Φυσικά, το πλήγμα από την οικονομική ύφεση για την τοπική αγορά είναι τεράστιο, καθώς η κίνηση μειώνεται σταθερά και πλέον μεγάλη ζήτηση έχουν οι μοδίστρες και οι τσαγκάρηδες.


O κόσμος πάντα επιδιόρθωνε ρούχα, ωστόσο τώρα με την οικονομική κρίση,
κατευθύνεται περισσότερο στην επιδιόρθωση


«Τον τελευταίο χρόνο έχει αυξηθεί κατακόρυφα ο αριθμός των πελατών που προτιμά να κάνει μετατροπές σ’ ένα ρούχο και να τους δώσει μία νέα εμφάνιση, παρά να ξοδέψει χρήματα για αγορές», δήλωσε μιλώντας στη ΝΕΑ ΚΑΣΤΟΡΙΑ, η κ. Αθηνά Κιορπελίδου η οποία μαζί με τη μαμά της κ. Αγνή είναι μοδίστρες και διατηρούν το κατάστημα “Κουμπί“ στην οδό Δεκάτης Νοέμβριου 49 στην Καστοριά. Βέβαια όπως διευκρίνισε ο κόσμος πάντα επιδιόρθωνε ρούχα, ωστόσο τώρα με την οικονομική κρίση, κατευθύνεται περισσότερο προς την επιδιόρθωση.
«Όσοι μέχρι τώρα δεν επιδιόρθωναν τα ρούχα τους, είναι πλέον καιρός να αρχίσουν να τα κάνουν», πρόσθεσε η κ. Κιορπελίδου, παροτρύνοντας παράλληλα τους συμπολίτες μας να προχωρήσουν σε επιδιορθώσεις ρούχων, διότι γίνεται μεγάλη οικονομία.
Από την καθημερινή επαφή που έχει με τον κόσμο, αυτό που αντιλαμβάνεται η κυρία Αθηνά είναι ο φόβος που διακατέχει τους ανθρώπους για το αύριο. «Ο κόσμος φοβάται πλέον μην φτάσει στο σημείο να μην έχει ούτε να φάει. Έτσι πλέον, αυτό που σκέφτεται περισσότερο είναι να πληρώσει τους λογαριασμούς του και το φαγητό, παρά να ντυθεί», ήταν τα λόγια της.


Τέχνη και μεράκι… στα παλιά μας τα παπούτσια

Πέρασαν οι εποχές που ότι παρουσίαζε μικρές φθορές ή απλώς έπαυε να είναι στη μόδα κατέληγε στα σκουπίδια. Στις μέρες μας σκεπτόμαστε δυο φορές προτού αγοράσουμε κάτι και ακόμη περισσότερες πριν αποφασίσουμε να το πετάξουμε. Για χρόνια, το επάγγελμα του τσαγκάρη θεωρούνταν τέχνη υπό εξαφάνιση. Να, όμως, που η κρίση το επανέφερε δυναμικά στο προσκήνιο.
Εποχή, έτσι και αλλιώς, αιχμής της δραστηριότητάς τους, ο φετινός χειμώνας βρίσκει τους τσαγκάρηδες να δουλεύουν πυρετωδώς. Τα εργαστήρια έχουν αυξηθεί κατακόρυφα τα τελευταία χρόνια στην Καστοριά και οι πελάτες, που άλλοτε απευθύνονταν σε αυτά το πολύ για να αλλάξουν ένα τακούνι, τώρα ζητούν από ολική επαναφορά υποδημάτων μέχρι θαύματα! Παπούτσια που είχαν να πατήσουν δρόμο έως και δεκαετίες, βγαίνουν από το ντουλάπι. Τα παζάρια, στην ήδη χαμηλή τιμή των παρεχόμενων υπηρεσιών, είναι συνεχή.

Ο 47χρονος κ. Χρήστος Πατίδης που εδώ και 34 χρόνια κάνει τη δουλειά του τσαγκάρη, την οποία έμαθε σε σχολή, στην οποία φοίτησε δυο χρόνια, ξαφνικά βλέπει μια νέα άνθιση στο επάγγελμα: «Σίγουρα έχει παίξει ρόλο η οικονομική κατάσταση, στην οποία βρίσκεται ο κόσμος», δηλώνει μιλώντας στη ΝΕΑ ΚΑΣΤΟΡΙΑ, επισημαίνοντας, «Πλέον, ο κόσμος αναγκάζεται να φτιάχνει περισσότερα παπούτσια, ενώ προσπαθεί να κρατήσει τα υποδήματά του όσο μπορεί περισσότερο. Ήδη έχουν προστεθεί νέοι πελάτες σε αυτούς που ήδη είχαμε. Δε θα έλεγα, όμως, ότι η αύξηση της πελατείας είναι αυτή που έχει κάνει τη διαφορά. Απλά, αυτό που βλέπω είναι ότι πλέον ο κόσμος δεν έρχεται στον τσαγκάρη μόνο για να αλλάξει τακούνια. Εδώ και δυο χρόνια έχει αυξηθεί η κίνησή μας σε παπούτσια που έχουν ξεκολλήσει ή που είναι σε άσχημη κατάσταση. Ο κόσμος φέρνει για επιδιόρθωση παπούτσια που ίσως παλαιότερα δε θα έφτιαχνε, θα τα πετούσε».
Πάντως, οι τιμές στις επιδιορθώσεις παπουτσιών σύμφωνα με πάντα με τον κ. Πατίδη, μένουν για μια δεκαετία σταθερές.
Στον έναν ή στον άλλο βαθμό, οι άνθρωποι πάντα χρειαζόμασταν τον τσαγκάρη. Επάγγελμα προς εξαφάνιση που η κρίση ωστόσο έφερε ξανά στο προσκήνιο.


ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Θεοδώρα Ζήση-Κωτσοπούλου
από την εφημερίδα "ΝΕΑ ΚΑΣΤΟΡΙΑ"
Επιμέλεια: Μπέτσκας


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υπενθυμίζουμε ότι δεν δημοσιεύουμε ακραία σχόλια υβριστικού ή προσβλητικού περιεχομένου. Παρακαλούμε τους αναγνώστες μας να γράφουν τα σχόλια τους σε Ελληνικά και οχι σε greeklish.