Δευτέρα 30 Ιανουαρίου 2012

Μαρία Αντωνίου: "Φιλοδοξώ να γίνω ένα μικρό κομμάτι στα θεμέλια της Πατρίδας του αύριο" (συνέντευξη)‏

«Φιλοδοξώ να γίνω ένα μικρό κομμάτι στα θεμέλια της Πατρίδας του αύριο»



Στο πολιτικό σκηνικό έτσι όπως αυτό έχει διαμορφωθεί σήμερα αλλά και τις προοπτικές του αύριο αναφέρθηκε στη συνέντευξη που παραχώρησε στους Ορίζοντες η πολιτευτής ΝΔ του νομού Καστοριάς, Μαρία Αντωνίου. «Δεν είμαστε όλοι ίδιοι. Ούτε θα γίνουμε», υπογραμμίζει μιλώντας για την απαξίωση της πολιτικής από τους πολίτες.

Από καιρό έχετε εκφράσει την βούληση σας να είστε υποψήφια βουλευτής με τη ΝΔ. Το πολιτικό σκηνικό σήμερα είναι ιδιαίτερα ρευστό με τον κόσμο να έχει οδηγηθεί στην πλήρη απαξίωση της πολιτικής. Σας προβληματίζει το γεγονός;

Ασφαλώς και με προβληματίζει και με ανησυχεί. Φρόντισαν αρκετοί από το πολιτικό προσωπικό, με τις πράξεις και τις παραλείψεις τους, τα προηγούμενα χρόνια, να οδηγήσουν τους συμπολίτες μας, να μας βλέπουν όλους με μισό μάτι. Από την άλλη, θεωρώ ότι η δικαιολογημένη πικρία και αγανάκτηση του κόσμου, πρέπει να οδηγήσει σε νέες επιλογές. Άλλωστε δεν είμαστε όλοι ίδιοι. Ούτε θα γίνουμε.

Φοβάστε το πολιτικό κόστος που θα έχει η ΝΔ από τη συμμετοχή της στην μεταβατική, όπως θέλει να τη χαρακτηρίζει ο κ. Σαμαράς, κυβέρνηση;

Η κυβέρνηση Παπαδήμου είναι μια κυβέρνηση ειδικού σκοπού και μικρής χρονικής διάρκειας. Να θυμίσω ότι συγκροτήθηκε, όχι στη βάση κάποιων προγραμματικών συγκλίσεων, αλλά υπό την πίεση των αψυχολόγητων ενεργειών του Γεωργίου Παπανδρέου. Συνεπώς εκείνο που κάθε φορά έχει σημασία, δεν είναι το όποιο πολιτικό κόστος αλλά η ασφαλής πορεία της χώρας.

Ποια είναι τα μηνύματα που λαμβάνετε από τους πολίτες;

Κοιτάξτε, θέλω να είμαι ειλικρινής. Μιλάω κάθε μέρα με πολλούς συμπολίτες μας. Σχεδόν στο σύνολο τους είναι εξοργισμένοι και απογοητευμένοι. Και ασφαλώς προβληματίζονται με την καθημερινότητα. Για να αγοράζει η χώρα μας υποβρύχια που γέρνουν, για να πλουτίζουν κάποιοι στις πλάτες μας, ο ένας στους δύο νέους είναι άνεργος και οδηγείται στην ξενιτιά, τα σχολεία σήμερα αντιμετωπίζουν προβλήματα θέρμανσης, και χιλιάδες συμπολίτες μας, συνωστίζονται στην πλατεία Συντάγματος για να πάρουν δωρεάν λαχανικά από τους αγρότες. Ένα σκηνικό φόβου και αγωνίας για το αύριο.

Τι εγγυήσεις μπορεί να έχει ο πολίτης ότι εάν η ΝΔ εκλεγεί ως η νέα κυβέρνηση θα πετύχει κάτι διαφορετικό;

Σήμερα η χώρα μας μοιάζει με ένα καράβι που κάποιοι θέλουν να το οδηγήσουν στα βράχια. Κάποιος πρέπει να κρατήσει γερά το τιμόνι να αλλάξουμε πορεία. Οι θέσεις της ΝΔ και του Αντώνη Σαμαρά, του οποίου οι απόψεις δυστυχώς δικαιώθηκαν, αποτελεί σήμερα τη μοναδική σταθερή φωνή στο αστικό μας πολίτευμα με διαπραγματευτική ικανότητα. Πιστεύω λοιπόν ότι η σοβαρή και υπεύθυνη στάση της Ν.Δ. και του Αντώνη Σαμαρά είναι η μοναδική εγγύηση και ελπίδα του τόπου.

Τι θα λέγατε στον απογοητευμένο κα εξοργισμένο σήμερα πολίτη;

Θα του έλεγα ότι δεν μπορούμε να αφήσουμε την δικαιολογημένη οργή και αγανάκτηση να μας καταβάλλει. Υπάρχουν πατριωτικές και έντιμες δυνάμεις και πρόσωπα, που μπορούν να δώσουν τον αγώνα για να βγούμε από το αδιέξοδο. Τα ψέματα, οι πρίγκιπες και τα δαχτυλίδια τελείωσαν. Το πληρώσαμε ήδη ακριβά. Τώρα είναι η ώρα να δούμε την αλήθεια και να πάρουμε τις τύχες μας στα χέρια μας. Δεν υπόσχομαι τίποτα παραπάνω από το ότι θα αγωνιστώ με όλες μου τις δυνάμεις, με ειλικρίνεια και εντιμότητα για τον τόπο μας. Και αυτό το εγγυάται και το παρελθόν μου και η στάση ζωής μου.


Η αποχή φαντάζει ως μια πολύ πιθανή εκδοχή γιατί θα πρέπει οι πολίτες να προσέρθουν στις κάλπες;

Κοιτάξτε, η ψήφος είναι η δύναμη μας, το όπλο μας. Ασφαλώς, πόσο μάλλον σήμερα, δεν πρέπει να τα εκχωρήσουμε. Η αποχή, στην ουσία, δυναμώνει όλους όσους ευθύνονται για τα σημερινά χάλια. Αν θέλουμε αλλαγές θα τις φέρουμε με την ψήφο μας. Όχι με την αδιαφορία μας.


Ποια η θέση σας για τα προνόμια και τους μισθούς των βουλευτών τη στιγμή που ο κόσμος έχει οδηγηθεί σε οικονομική εξαθλίωση αλλά και για τις κρατικές επιχορηγήσεις των κομμάτων;

Είναι προφανές, ότι στους σημερινούς καιρούς, τα όποια προνόμια και οι μεγάλες επιχορηγήσεις, αποτελούν πρόκληση και είναι η ώρα το πολιτικό μας σύστημα να αναλάβει τις ευθύνες του. Κακά τα ψέματα, πρέπει όλοι να υποστούν τις συνέπειες των λανθασμένων επιλογών.

Πολλές είναι οι ημερομηνίες που έχουν πέσει στο τραπέζι για τη διεξαγωγή των εκλογών. Πότε βλέπετε να προκηρύσσονται τελικά; Υπάρχουν περιθώρια αναβολών;

Νομίζω ότι η ημερομηνία των εκλογών δεν έχει ιδιαίτερη σημασία, αν και με βάση την αρχική συμφωνία των κομμάτων δεν μπορεί να πάει πέρα από τις αρχές Απριλίου. Το ουσιαστικό είναι ότι πρέπει να εκφρασθούν οι πολίτες. Να αποφασίσουν αυτοί για το μέλλον τους και κανένας άλλος. Η χώρα μας δεν μπορεί να πορεύεται για μεγάλο χρονικό διάστημα με μια μεταβατική κυβέρνηση.

Ένα από τα πολλά προβλήματα που αντιμετωπίζει η Καστοριά είναι αυτό το διάστημα και το πετρέλαιο θέρμανσης με την απαγορευτική πλέον τιμή του. Ποια η θέση σας;

Θεωρώ ότι είτε με την καταβολή επιδόματος θέρμανσης είτε με διαφορετικές τιμές ζώνης ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες των περιοχών της χώρας μας (ορεινές, ημιορεινές κλπ.) το θέμα έπρεπε να είχε ήδη αντιμετωπισθεί. Τι περιμένουν άραγε. Να πεθάνουν άνθρωποι από το κρύο. Θα αγωνιστώ, αυτό να γίνει από την αυριανή κυβέρνηση της ΝΔ, με όποιο προσωπικό τίμημα.

Προσφάτως είχαμε την κατάργηση του Κέντρου Ελληνικής Γούνας. Ο Πρόεδρος της Βουλής αν και εξέφρασε την αντίθεση του, ψήφισε ναι θέλοντας να δείξει την στήριξη του στην κυβέρνηση Παπαδήμου, ενώ ο κ. Τζηκαλάγιας προτίμησε να απέχει. Πως το σχολιάζετε;

Εκείνο που μπορώ να σας πω είναι ότι εγώ θα καταψήφιζα την κατάργηση του Κέντρου Ελληνικής Γούνας. Ένα σημαντικό θεσμό, με τις όποιες ατέλειες είχε, και για τους εργαζόμενους αλλά και γιατί υποστήριζε ένα από τα πιο σοβαρά εξαγώγιμα προϊόντα της χώρας μας, τη γούνα, με σημαντικές εισροές κεφαλαίων, σε μια περιοχή μοναδική σε όλη την Ευρώπη. Στηρίζω με όλες μου τις δυνάμεις, τις προσπάθειες των φορέων, ευτυχώς που υπάρχουν και αυτοί, για την επαναλειτουργία σε νέα βάση του Κέντρου και ελπίζω να τα καταφέρουμε.

Πως βλέπετε την πορεία της περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας και τη λειτουργία των ενιαίων Καλλικρατικών δήμων του νομού Καστοριάς με όλα αυτά τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν; Πέρασε η περίοδος χάριτος του Καλλικράτη;

Θεωρώ ότι όλοι κάνουν ότι μπορούν για το καλό της κάθε τοπικής κοινωνίας. Εδώ βέβαια πρέπει να πω ότι ο Καλλικράτης, φόρτωσε την Τοπική Αυτοδιοίκηση, αρμοδιότητες, χωρίς τους αντίστοιχους πόρους. Και είναι φανερό ότι αυτό δημιουργεί δυσλειτουργίες, οι οποίες εντείνονται από τη σημερινή κρίση. Πρέπει όλοι τους όμως, να δώσουν τον καλύτερο τους εαυτό, για να ανταποκριθούν στα καθήκοντα τους και να καλύψουν όπου μπορούν τις αδυναμίες του Κράτους.


Ποιοι είναι οι νέοι στόχοι που θέτετε όντας και πάλι υποψήφια;

Μπήκα στην πολιτική, με στόχο να συμβάλλω, με τις ιδέες και τις δυνάμεις μου, να καλυτερέψουν τα πράγματα, τόσο στο εσωτερικό της παράταξης μου, όσο και στον τόπο μας. Ανήκω σε εκείνους που πιστεύουν ακράδαντα ότι η πολιτική που στηρίζεται σε αρχές, αξίες και ιδανικά έχει ακροατήριο. Σ’ αυτό το ακροατήριο στηρίχθηκα και στηρίζομαι. Μακριά από μηχανισμούς που νοθεύουν την πολιτική ζωή και τη λαϊκή βούληση. Εγώ δεν μπήκα στην πολιτική από την πίσω πόρτα, κανείς δεν μου χάρισε τίποτα. Μόνο στους πολίτες έχω να δώσω λόγο, σε κανέναν άλλο. Φιλοδοξώ να γίνω ένα μικρό κομμάτι στο οδόφραγμα που θα σταματήσει την καταστροφική πορεία του τόπου μας. Ένα μικρό κομμάτι στα θεμέλια της πατρίδας του αύριο.

Μαριγώ Αναγνωστοπούλου/www.orizontespress.com

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υπενθυμίζουμε ότι δεν δημοσιεύουμε ακραία σχόλια υβριστικού ή προσβλητικού περιεχομένου. Παρακαλούμε τους αναγνώστες μας να γράφουν τα σχόλια τους σε Ελληνικά και οχι σε greeklish.