Τρίτη 8 Νοεμβρίου 2011

“Κουρεύουν” το ΠΕΠ και το ΕΣΠΑ!


Το εξοντωτικό “κούρεμα” του ΕΣΠΑ, κατά 2 δις ευρώ, σε συνδυασμό με την... απομείωση του ΠΕΠ Δυτικής Μακεδονίας κατά 32,5 εκατ. ερυώ εξαιτίας της αδυναμίας για την εθνική συμμετοχή, δεν αφήνουν και πολλά περιθώρια για αισιόδοξες εκτιμήσεις, στον πρώτο...αιρετό περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας κ. Γεώργιο Δακή, παρά την αποφαστιστικότητα που δείχνει να “περάσουμε τις συμπληγάδες”, χωρίς σοβαρές απώλειες...

Με αφορμή την “Καστανογιορτή” η συνάντηση έγινε τυχαία στην σκιά των Οντρίων και η κουβέντα μοιραία ξεκίνησε από τις “αδρανείς επενδύσεις” της AGROKA και του εργοστασίου καστάνου, που συναντάει ο επισκέπτης, σαν “στοιχειωμένα” φαντάσματα, στην διαδρομή προς το Καστανόφυτο!

- Γνωρίζω πολύ καλά τα δύο θέματα, ήταν η πρώτη αντίδραση του Περιφερειάρχη, που έδειξε ενημερωμένος για τα προβλήματα της περιοχής. Και ειδικά όσα έχουν σχέση με την αγροτική οικονομία και την ανάπτυξη του πρωτογενή τομέα, όπως φάνηκε από την πρόσφατη πρωτοβουλία με το “καλάθι των αγροτικών προϊόντων”, όπου σημαντική θέση καταλαμβάνουν τα προϊόντα με ονομασία προέλευσης της Καστοριάς.
Ανασταλτικός παράγοντας για την επανεκκίνηση της αγροτικής οικονομίας του τόπου, αποτελεί αναμφισβήτητα το πάγωμα όλων των χρηματοδοτικών προγραμμάτων, που θα έδιναν ώθηση στην ανάπτυξη του πρωτογενή τομέα. Και σ΄ αυτό ο κ. Δακής είναι κατηγορηματικός:

- Το πρόγραμμα “Πίνδος”, στο οποίο είχαν ενταχθεί τα περισσότερα έργα υποδομής του αγροτικού τομέα, ήταν ένα σημαντικό εργαλείο για την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας. Έγιναν πολλά αξιοσημείωτα έργα, σε διάφορα επίπεδα και στους τέσσερις άξονες που προέβλεπε, με χειροπιαστά αποτελέσματα, για την κοινωνία και τον τόπο.
Δυτυχώς, όμως, λόγω της δημοσιονομικής κρίσης, υπάρχει εδώ και καιρό πρόβλημα χρηματοδότησης του “Πίνδος”, το οποίο είναι καθαρά πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων, δηλ. χρήματα του ελληνικού λαού.

Υπάρχει, επομένως, απαγόρευση από πλευράς του υπουργείου οικονομικών, στην ένταξη νέων έργων αλλά ακόμα και εκείνων που είχαν σχεδιαστεί για το συγκεκριμένο πρόγραμμα. Επίσης υπάρχει εξαιρετικά μεγάλη δυσχέρεια στην χρηματοδότηση των έργων, τα οποία ήταν ενταγμένα στις συνεχείς αποφάσεις του έργου.

Κάποια λίγα χρήματα είχαν έρθει για να αποληρωθούν έναντι οφειλών, ορισμένες εκκρεμείς υποχρεώσεις, τα οποία όμως ήταν ανεπαρκή, σε σχέση με την πιστοποιημένη εργασία. Και αυτή κοστολογείται σε αρκετά εκατομμύρια ευρώ.


- Τι μέλλει γενέσθαι με τα χρηματοδοτικά προγράμματα κ. Περιφερειάρχα;


- Εμείς περιμένουμε την επίσημη εγκύκλιο της κυβέρνησης, για την αναμόρφωση του ΠΕΠ, προκειμένου να καθορίσουν το πλαίσιο μέσα στο οποίο θα κινηθούμε.
Μετά την συμφωνία με την ευρωπαϊκή επιτροπή, για την μείωση της εθνικής συμμετοχής, ουσιαστικά μειώνεται το ΕΣΠΑ κατά 1.913.000.000 και κατά 32,5 εκατ. ευρώ το ΠΕΠ Δυτικής Μακεδονίας! Μέσα σ΄ αυτό το πλαίσιο, τα έργα που είχαν σχεδιαστεί για το “Πίνδος” και έχουν τις προδιαγραφές και τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του ΕΣΠΑ, θα προσπαθήσουμε να τα εντάξουμε σ΄ αυτό, παρά την περιορισμένη χρηματοδότηση που υπάρχει.


- Δηλαδή η μείωση της εθνικής συμμετοχής, έφερε και το “ψαλλίδισμα” των χρηματοδοτικών προγραμμάτων;


- Εδώ θέλω να κάνω μια διευκρίνιση, για να μην αιωρείται μια ηθελημένη ή όχι παρανόηση: ότι μια μείωση της εθνικής συμμετοχής θα συνδυαστεί με παράλληλη αύξηση της ευρωπαϊκής συμμετοχής στις χρηματοδοτήσεις του ΕΣΠΑ. Αυτό δεν είναι ακριβές! Διότι δεν αυξήθηκε η ευρωπαϊκή συμμετοχή, με την μείωση της αντίστοιχης εθνικής, γιατί οι όροι που υπάρχουν, παραμένουν σταθεροί. Απλώς η αδυναμία του ελληνικού κράτους, να χρηματοδοτήσει το πρόγραμμα, οδήγησε στην μείωση της δικής του συμμετοχής, με αποτέλεσμα να εμφανίζεται στο σύνολο του προγράμματος, αυξημένη η ευρωπαϊκή συμμετοχή.
Και εδώ θέλω να τονίσω ότι το πρόβλημα θα είναι μεγαλύτερο από εδώ και μπρος, γιατί η μείωση που προβλέπεται μεσοσταθμικά, θα είναι στο 6%, όταν ο μέσος όρος στο παρελθόν ήταν 79% της Ε.Ε. προς 21% της χώρας μας και αυτό θα έχει αναδρομική ισχύ από την έναρξη του ΕΣΠΑ το 2007!
Γι΄ αυτό θεωρούμε τελείως ανακριβές, όταν λέμε ότι αυξήθηκε η ευρωπαϊκή συμμετοχή, διότι εδώ έχουμε ένα κλάσμα, του οποίου ο αριθμητής, που είναι η ευρωπαϊκή συμμετοχή, παραμένει σταθερός ενώ ο παρονομαστής, που είναι η εθνικής συμμετοχή, μειώνεται δραματικά! Απλά μαθηματικά...


- Επομένως χρειάζεται επανασχεδιασμός του όλου προγράμματος;


-Βεβαίως, γιατί το θέμα είναι πανεθνικό και δεν αφορά μόνο την δική μας περιοχή. Στην συνάντηση που είχαμε οι περιφερειάρχες της χώρας με τον ευρωπαίο επίτροπο της περιφερειακής πολιτικής, υπήρξε πλήρης διάσταση απόψεων, του συνόλου των περιφερειαρχών, με τις θέσεις της ελληνικής κυβέρνησης. Και βέβαια, η όποια κουβέντα υπάρχει στην ατζέντα, για περαιτέρω μείωση κατά 10% στην εθνική συμμετοχή, αυτό στην πράξη σημαίνει δραστική μείωση των έργων, που υπολογίζεται στα 3 δις ευρώ!


- Ποιές θα είναι οι συνέπειες για τις τοπικές κοινωνίες, απ΄ αυτή την εξέλιξη;


- Εδώ αναδεικνύεται το μεγάλο πρόβλημα της ανεργίας, που πραγματικά διαλύει την κοινωνία, στην δύσκολη συγκυρία που περνάμε.
Εμείς έχουμε ενημερώσει αρμοδίως, για τις εκρηκτικές διαστάσεις που έχει πάρει η ανεργία στην περιφέρειά μας, όπου ο ένας στους τέσσερις δυτικομακεδόνες, είναι άνεργος! Η κυβέρνηση έχει την ευθύνη της διαχείρισης των κοινοτικών κονδυλίων, για το ανθρώπινο δυναμικό και ζητούμε να δείξει το έμπρακτο ενδιαφέρον της, για τον τόπο μας.
Αυτή την στιγμή δεν υπάρχει τίποτα στον ορίζοντα. Ακόμα και στα τοπικά ολοκληρωμένα προγράμματα, που έχουμε ψηφίσει στο περιφερειακό συμβούλιο, δεν έχουν υπογραφεί οι ανάλογες συμβάσεις. Θέλω να πω ότι στην Δυτική Μακεδονία έχουν διατεθεί εξαιρετικά δυσανάλογα ποσά με το μέγεθος της ανεργίας και σε ανάλογα αιτήματα που απευθύναμε στην κυβέρνηση, δεν πήραμε απάντηση!


- Είχατε κάποια συμπαράσταση, από τους τοπικούς κυβερνητικούς παράγοντες ή τους βουλευτές της περιφέρειας;


- Εγώ έστειλα σε όλους επιστολές, με συγκεκριμένα στοιχεία και τα είπαμε κατ΄ ιδίαν με όλους. Όμως μέχρι στιγμής ουδέν!
Αυτό που θέλω να τονίσω, είναι η επιβολή νέων φόρων στο πετρέλαιο θέρμανσης και στα ακίνητα, τους οποίους θεωρώ ότι είναι “εχθρική ενέργεια” για τους Δυτικομακεδόνες! Γιατί όταν πριν ένα χρόνο η Βουλή, κατά την ψήφιση του κανονισμού λειτουργίας των κτιρίων, κατέτασσε την περιοχή μας στην κατηγορία 4, με αυξημένες ανάγκες στην θέρμανση, τώρα έρχεται και μας εξισώνει με την κατηγορία 1 των νοτίων περιοχών, στην φορολογία του πετρελαίου θέρμανσης!
Αυτό εξουθενώνει τον παραγωγικό ιστό της περιοχής μας, διότι αφαιρεί πόρους από την αγορά και τους μετατρέπει σε φορολογικά έσοδα του κράτους.
Με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την χειμάζουσα τοπική οικονομία..


ΚΑΣΤΟΡΙΑΝΗ ΕΣΤΙΑ

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υπενθυμίζουμε ότι δεν δημοσιεύουμε ακραία σχόλια υβριστικού ή προσβλητικού περιεχομένου. Παρακαλούμε τους αναγνώστες μας να γράφουν τα σχόλια τους σε Ελληνικά και οχι σε greeklish.