Τρίτη 29 Νοεμβρίου 2011

Προβολή: "Οι Μέρες Της Αφθονίας Σας Είναι Μετρημένες" στο σχήμα Λόγου στο Άργος‏ (βίντεο‏)


Συνεχίζει τις χειμερινές βραδιές κινηματογράφου το "σχήμα Λόγου" στο Άργος , με την ταινία " Οι Μέρες Της Αφθονίας Σας Είναι Μετρημένες " (The Edukators, 2004) , σε σκηνοθεσία Hans Weingartner. 8 Βραβεία & 5 Υποψηφιότητες

Τετάρτη 30/11, 21:15 στο ΒΙΤΡΟ στα Μαχαιράδικα, Άργους Ορεστικού.
Είσοδος Ελεύθερη


Αγορά μεταχειρισμένων.

Ο Γιαν και ο Πέτερ είναι δυο νεαροί φίλοι που ζουν στο Βερολίνο. Όντας γεμάτοι επαναστατικές ιδέες και έναν ρομαντικό ουμανισμό, προσπαθούν να δείξουν την αντίθεσή τους στην κυριαρχία της πλουτοκρατίας με έναν ιδιαίτερο τρόπο. Συγκεκριμένα, τα βράδια μπαίνουν σε βίλες πλουσίων, αλλάζουν τη θέση των επίπλων κι αφήνουν πίσω σημειώματα του τύπου: «οι μέρες της αφθονίας σας είναι μετρημένες» ή «έχετε πολλά λεφτά», υπογράφοντας ως «Οι Εκπαιδευτές». Η φίλη του Πέτερ, Γιουλ, αγνοεί τις νυχτερινές δραστηριότητές τους, όταν όμως τις ανακαλύψει, θα θελήσει να συμμετάσχει, έχοντας μάλιστα υπόψιν της ένα συγκεκριμένο στόχο: τη βίλα ενός πετυχημένου επιχειρηματία, με τον οποίον είχε τρακάρει με αποτέλεσμα, να καταβάλει κάθε μήνα μια μεγάλη δόση για την αποπληρωμή του αυτοκινήτου του. Η ανώδυνη «εκδίκηση», θα πάρει απρόσμενη τροπή όταν πέσουν πάνω στον ιδιοκτήτη της βίλας! Οι τρεις φίλοι θα απαγάγουν τον επιχειρηματία και θα τον κρατήσουν όμηρο σε μια απομονωμένη καλύβα στο βουνό. Δυο πράγματα θα προκύψουν ως έκπληξη: ο επιχειρηματίας είναι πρώην επαναστάτης (!) και μεταξύ της Γιουλ και του Γιαν ανάβει μια ερωτική σπίθα.


ΚΡΙΤΙΚΗ: ΝΙΝΟΣ ΦΕΝΕΚ ΜΙΚΕΛΙΔΗΣ (ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ)
Δυο ιδεαλιστές νεαροί προσπαθούν να «εκπαιδεύσουν» τους πλούσιους, σε μια σάτιρα των νεαρών αναρχικών-επαναστατών που αρνούνται να δουν τη σημερινή πραγματικότητα, εξακολουθώντας να ζουν σε μια περασμένη εποχή.

Οι δύο εικοσάρηδες αναρχικοί ήρωες της γερμανικής αυτής ταινίας, την οποία πρωτοείδαμε στις Κάνες, δημιουργούν μια ομάδα «Εκπαιδευτών», που μπαίνει σε βίλες πλουσίων όταν οι ιδιοκτήτες τους λείπουν και αλλάζει τη θέση των επίπλων, αφήνοντας ένα σημείωμα που τους λέει πως οι μέρες της αφθονίας τους είναι μετρημένες, με στόχο να τους κάνουν να ανησυχήσουν για τον τρόπο ζωής τους και το μέλλον τους.

Η όμορφη φιλενάδα τού ενός, που αρχικά αγνοεί τις δραστηριότητές τους, τελικά θα τις ανακαλύψει και θα συμμετάσχει για να εκδικηθεί έναν πλούσιο επιχειρηματία για προσωπική της υπόθεση. Μόνο που αυτή η τελευταία τους «επιχείρηση» πάει στραβά και αναγκάζονται να απαγάγουν τον επιχειρηματία, κρατώντας τον όμηρο σε ένα απομονωμένο σπίτι στο βουνό.

Η διάρκεια της παραμονής τους εκεί κι οι συζητήσεις τους με τον όμηρό τους, τους δίνουν την ευκαιρία να αντιμετωπίσουν τις θέσεις τους και τις αξίες τους, αλλά και τις σχέσεις τους και να ανακαλύψουν πως πίσω από τον «όμηρο» κρύβεται ένας άνθρωπος που κάποτε ήταν κι ο ίδιος αναρχικός... Βέβαια, πολλά απ' όσα λέγονται είναι γνωστά και έχουν καταντήσει κλισέ, ο σκηνοθέτης όμως αντιμετωπίζει το θέμα του με ειλικρίνεια, σκιτσάροντας πειστικά τους χαρακτήρες, διανθίζοντας τον διάλογό του με ειρωνεία και σατιρική διάθεση και προσφέροντάς μας ένα απρόσμενο, έξυπνο φινάλε και αποσπώντας εξαιρετικές ερμηνείες από τους ηθοποιούς του, ιδιαίτερα τον Ντάνιελ Μπρουλ (στον ρόλο του ιδεαλιστή αναρχικού Γιαν), που είχαμε απολαύσει στο «Goodbye Lenin».

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υπενθυμίζουμε ότι δεν δημοσιεύουμε ακραία σχόλια υβριστικού ή προσβλητικού περιεχομένου. Παρακαλούμε τους αναγνώστες μας να γράφουν τα σχόλια τους σε Ελληνικά και οχι σε greeklish.