Πέμπτη 10 Νοεμβρίου 2011

Εναλλακτικές λύσεις τον καιρό της κρίσης


Ανταλλαγή προϊόντων, ακόμη και σχολικών ειδών, δωρεάν μαθήματα ή εργασίες. Τη δική τους απάντηση στην οικονομική κρίση μέσα από διαδικτυακές δράσεις που προωθούν την ιδέα της ανταλλαγής και της «ανακύκλωσης», αλλά και μέσω της διοργάνωσης «ανταλλακτικών μπαζάρ», δίνουν δεκάδες συμπολίτες μας σε όλη την Ελλάδα!

Μια τέτοια διαδικτυακή πλατφόρμα είναι ο «Οβολός». Ουσιαστικά πρόκειται για μια κοινωνική τράπεζα, η οποία στηρίζει την ανταλλαγή υπηρεσιών και προϊόντων χωρίς τη μεσολάβηση του ευρώ.

«Ο “Οβολός” προωθεί ένα νέο κοινωνικό νόμισμα ως απάντηση στη χρηματοοικονομική κρίση. Ενας οβολός αντιστοιχεί σε ένα ευρώ. Αν, για παράδειγμα, κάποιος θέλει να αγοράσει έναν φορητό υπολογιστή που η αξία του υπολογίζεται στα 200 ευρώ, δηλαδή στους 200 “οβολούς”, μπορεί να τον ανταλλάξει με μια υπηρεσία ή ένα αντικείμενο της ίδιας αξίας» λέει στην «Espresso» ο εμπνευστής της ιδέας και πρόεδρος του «Οβολού», ο επιχειρηματίας Νίκος Μπογονικολός.

Οι υπηρεσίες που μπορεί να διαθέσει κάποιος μέσα από τον τρόπο συναλλαγής που προωθεί ο «Οβολός» δεν εξαντλούνται στα γνωστά, αλλά περιλαμβάνουν και πολλές πρωτότυπες ιδέες. Μπορεί κάποιος, για παράδειγμα, να προσφερθεί να βάψει ένα σπίτι, με αντάλλαγμα δωρεάν μαθήματα αγγλικών ή νομικές συμβουλές!

Μην το πετάς, χάρισέ το!

Αλλη υπηρεσία ανταλλαγής προϊόντων και υπηρεσιών είναι το xariseto.gr. Η δημιουργία ενός πανελλήνιου δικτύου ανταλλαγής χωρίς χρήματα, όπως είναι το «xariseto», βασίζεται στο εξής αξίωμα: «Αυτό που για εσένα είναι για πέταμα, για άλλον είναι αυτό που χρειάζεται». «Αυτή τη στιγμή έχουμε 132.000 μέλη σε όλη την Ελλάδα, με αντίστοιχη αύξηση των αγγελιών. Μέσω του σάιτ θέλουμε να βοηθηθούν όσο το δυνατόν περισσότεροι άνθρωποι» δήλωσε στην «Espresso» η Γεωργία Δημούδη, μία από τους δημιουργούς της ιστοσελίδας.

Επίσης οποιοσδήποτε μπορεί να μπει στο σάιτ και να ζητήσει πράγματα που του λείπουν ή τα έχει ανάγκη. Από τα πιο περίεργα πράγματα που έχουν ζητήσει ποτέ και θυμάται με συγκίνηση η κυρία Δημούδη είναι… κλινοσκεπάσματα νοσοκομείου! Τους τελευταίους μήνες τα μέλη του δικτύου έχουν κάνει ένα βήμα παραπάνω, καθώς οργανώνουν και μεγάλα χαριστικά παζάρια στη Θεσσαλονίκη, όπου όλα τα αναξιοποίητα αντικείμενα διατίθενται σε συνανθρώπους μας που έχουν ανάγκη.

«Κανένα φαγητό να μην πάει χαμένο»!

Καθημερινά δεκάδες τόνοι κατάλληλου φαγητού καταλήγουν στα σκουπίδια, την ώρα που χιλιάδες συμπολίτες μας σε όλη την Ελλάδα δεν έχουν χρήματα ούτε για ένα πιάτο φαΐ. Συναισθανόμενη το πρόβλημα, η εθελόντρια της Τράπεζας Τροφίμων Ξένια Παπασταύρου υλοποίησε πριν από μερικούς μήνες το πρόγραμμα παροχής βοήθειας σε ανθρώπους που σιτίζονται καθημερινά στα ιδρύματα ή σε ενοριακά κέντρα. Το αποτέλεσμα είναι σήμερα το δίκτυο εθελοντών «Μπορούμε», το οποίο υποστηρίζεται από την Τράπεζα Τροφίμων, να συνεργάζεται με 215 ιδρύματα στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη βοηθώντας στη σίτιση συνολικά 27.250 ανθρώπων την εβδομάδα!

«Το “Μπορούμε” είναι ένα δίκτυο εθελοντών που φέρνει σε επαφή τις εταιρείες τροφίμων και τις μεγάλες αλυσίδες πρόχειρου φαγητού με τα ιδρύματα και τα συσσίτια που έχουν ανάγκη» λέει στην «Espresso» η κυρία Παπασταύρου και συμπληρώνει: «Αν μια εταιρεία διαπιστώσει ότι έχουν περισσέψει τρόφιμα και θέλει να τα δώσει, μπορεί να επικοινωνήσει με το “Μπορούμε” κι εμείς θα τοη φέρουμε σε επαφή με το πιο κοντινό γεωγραφικά ίδρυμα, ούτως ώστε να μην απαιτείται η μεταφορά φαγητού για μεγάλες αποστάσεις ή η αποθήκευσή του.

Επίσης άνθρωποι που έχουν οι ίδιοι ανάγκη για τρόφιμα μπορούν να επικοινωνήσουν μαζί μας κι εμείς στη συνέχεια τους παραπέμπουμε στο κοντινότερο σε αυτούς συσσίτιο».

Εκτός από τις μεγάλες αλυσίδες τροφίμων, στο δίκτυο συμμετέχουν εστιατόρια, ταβέρνες, ακόμα και φούρνοι! «Με αυτόν τον τρόπο» καταλήγει η κυρία Παπασταύρου «ακόμα και οι τυρόπιτες που ξεμένουν και δεν πουλιούνται δεν πάνε χαμένες. Καταλήγουν σε ανθρώπους που έχουν ανάγκη».

Bookcrossing α λα ελληνικά

Eκτός από τα «ανταλλακτικά bazaar» ρούχων, τον τελευταίο καιρό έχουν αρχίσει να οργανώνονται και πολλά παζάρια ανταλλαγής βιβλίων. «Είδαμε ότι υπήρχε αυτή η ανάγκη και αποφασίσαμε να οργανώσουμε ένα bazaar ανταλλαγής σχολικών βιβλίων» τονίζει στην «Espresso» το μέλος της συντονιστικής ομάδας του Δικτύου Εθελοντών Ζωγράφου Νάνσυ Παναγιωτοπούλου, η οποία προσθέτει: «Το παζάρι έγινε στις 17 και 18 Σεπτεμβρίου στην κεντρική πλατεία Ζωγράφου. Τα μεγαλύτερα παιδιά, που δεν ήθελαν τα βιβλία τους, τα έδωσαν σε μικρότερα, ενώ όσα βιβλία μείνανε προσπαθήσαμε να τα δώσουμε σε σχολικές βιβλιοθήκες».

Σύμφωνα με τον Χάρη Παπαγεωργόπουλο, το Δίκτυο Εθελοντών Ζωγράφου σχεδιάζει να οργανώσει μέσα στα Χριστούγεννα κι άλλο παζάρι, στο οποίο θα διατεθούν λογοτεχνικά βιβλία, παιχνίδια και άλλα αντικείμενα. «Είχαμε αυτή την ιδέα κι επειδή συνέπεσε και με τα πρόσφατα γεγονότα, που σε πολλά σχολεία δεν είχαν δοθεί βιβλία, συμμετείχαμε με αυτή τη δράση. Η κίνησή μας δεν είχε πολιτική χροιά και απόχρωση, και η ανταπόκριση του κόσμου ήταν μεγάλη. Ηρθε πολύς κόσμος από όλες τις κοινωνικές τάξεις. Γι’ αυτό σκοπεύουμε να την επαναλάβουμε σύντομα» τόνισε ο κ. Παπαγεωργόπουλος.

Τέλος, ανταλλαγές βιβλίων προωθεί και το «xariseto» μέσα από ανάλογες αγγελίες. «Αν, για παράδειγμα, το παιδί μου πάει στην Ε’ δημοτικού και θέλω βιβλία της ΣΤ’, βάζω μια αγγελία κι αν είμαι από την ίδια πόλη με τον άλλον, δίνουμε κάποιο ραντεβού για να τα πάρω ή αλλιώς η παραλαβή γίνεται με ταχυδρομείο ή κούριερ. Το ίδιο ισχύει για τα λογοτεχνικά βιβλία» λέει η κυρία Δημούδη.

ΜΑΡΙΑ ΜΕΪΜΑΡΗ
espressonews.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υπενθυμίζουμε ότι δεν δημοσιεύουμε ακραία σχόλια υβριστικού ή προσβλητικού περιεχομένου. Παρακαλούμε τους αναγνώστες μας να γράφουν τα σχόλια τους σε Ελληνικά και οχι σε greeklish.