Σάββατο 12 Νοεμβρίου 2011

Αναμένονται οι πρώτες προσφυγές και στην Καστοριά για το τέλος ακινήτων‏

Την πεποίθηση ότι το μέτρο θα ακυρωθεί από το ΣτΕ εκφράζει ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Καστοριάς, Χρήστος Τσακλίδης.

Σε απόγνωση έχουν έρθει πολλοί καταναλωτές...
οι οποίοι αδυνατούν να πληρώσουν το λογαριασμό της ΔΕΗ με το τέλος ακινήτων.

Σε όλη την Ελλάδα, μέρα με την ημέρα μεγαλώνει το κύμα αντίδρασης των δήμων ενάντια στο χαράτσι, με τους δημάρχους να υπογραμμίζουν τον άδικο και αντισυνταγματικό χαρακτήρα του μέτρου, ιδιαίτερα για τις ευπαθείς ομάδες των πολιτών.

Για τον λόγο αυτό ζητείται ειδική μέριμνα από το αρμόδιο υπουργείο Οικονομικών ή στάση αναμονής από τη ΔΕΗ, προκειμένου να μην κόψει το ρεύμα έως ότου βγει η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας μετά την προσφυγή κατά της συνταγματικότητας του μέτρου που έχει γίνει από το Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών.

Στην Καστοριά, ο πρώην δήμαρχος Άργους Ορεστικού, Χρυσόστομος Ανανιάδης, ήρθε σε επαφή με το Δικηγορικό Σύλλογο προκειμένου να κινηθούν οι διαδικασίες προσφυγών κατά του τέλους. «Σε πολύ λίγο καιρό θα είμαστε σε θέση να κάνουμε προσφυγές κατά του τέλους ακινήτων. Εγώ παίρνω την πρωτοβουλία και σε συνεργασία με το δικηγόρο μου θα καταθέσω ασφαλιστικά μέτρα. Συζητώντας, όμως, με αρκετούς πολίτες διαπιστώνω ότι αυτή η προσωπική πρωτοβουλία θα γίνει πολύ σύντομα ομαδική», δήλωσε ο κ. Ανανιάδης.

Παράλληλα, συνέστησε στους πολίτες να συμπληρώσουν τη “Δήλωση Ρητής Επιφύλαξης Ειδικού Τέλους Ακινήτων”, η οποία διευκολύνει το θιγόμενο πολίτη να κατοχυρώσει τα δικαιώματα που του παρέχει το Σύνταγμα. «Η δήλωση αυτή πρωτοκολλείται στη ΔΕΗ με την πληρωμή της πρώτης δόσης και στη συνέχεια ο πολίτης μπορεί να την επικαλεστεί όταν θα βγει η απόφαση των ασφαλιστικών μέτρων ή του Συμβουλίου της Επικρατείας για να πάρει πίσω τα χρήματα του».

Σίγουρα, βέβαια, στο άκουσμα μιας δικαστικής διαμάχης με το κράτος ο καθένας σκέφτεται τόσο το κόστος της όλης διαδικασίας όσο και το χρονικό διάστημα που απαιτείται για να βγει η απόφαση. Όπως εξήγησε ο κ. Ανανιάδης, δικαιολογώντας απόλυτα τη σκέψη αυτή, σε μια ομαδική προσφυγή το κόστος θα επιμεριστεί.

«Δεν πρέπει να μιλάμε για ειδικό τέλος. Είναι ένα φορμπηχτικός νόμος, όπως θα λέγαμε στη γλώσσα των λογιστών, τον οποίο πέρασαν με πολλά τερτίπια για να κάνουν νόμιμο το παράνομο», σημείωσε ο πρώην δήμαρχος Άργους Ορεστικού, επισημαίνοντας πως με το μέτρο αυτό καταστρατηγούνται τα άρθρα 2, 4, 17, 19, 20, 25, 43 και 78 του Συντάγματος.

Στη μη νομιμότητα του μέτρου αναφέρθηκε και ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Καστοριάς, Χρήστος Τσακλίδης, ο οποίος εξέφρασε την πεποίθηση του ότι τελικά θα ακυρωθεί από το Συμβούλιο της Επικρατείας, η απόφαση του οποίου αναμένεται σε ένα περίπου μήνα. «Έρχεται το κράτος και παρεμβαίνει σε μια σύμβαση μεταξύ της ΔΕΗ και των καταναλωτών, ρυθμίζοντας με διαφορετικό τρόπο την είσπραξη του ποσού που πρέπει να καταβάλλει κάποιος στη ΔΕΗ. Αυτό είναι ανεπίτρεπτο. Άσε που ο πολίτης δεν έχει χρόνο να αντιδράσει, δεχόμενος άμεσο εκβιασμό: αν δεν πληρώσεις θα σου κόψουμε το ρεύμα», σημείωσε ο κ. Τσακλίδης.

Αρωγός, βέβαια, σε όλη αυτή την κινητοποίηση θα πρέπει να σταθεί και η τοπική αυτοδιοίκηση του νομού, αποτελώντας την “ομπρέλα” προστασίας των πολιτών, προκειμένου να αποκτήσει μαζικό και αποτελεσματικό χαρακτήρα.

Ενδεικτικά, παραθέτουμε τις οδηγίες που έχουν εκδώσει και υιοθετήσει διάφοροι δήμοι και φορείς ανά την Ελλάδα:

1. Δεν πληρώνουμε το λογαριασμό μέσω γραφείων της ΔΕΗ, ούτε μέσω συμβεβλημένων πρακτορείων, που ζητούν να πληρωθεί όλο το ποσό. Αν έχουμε πάγια εξουσιοδότηση για αυτόματη πληρωμή μέσω τραπεζικού λογαριασμού, την ανακαλούμε.

2. Πληρώνουμε το λογαριασμό της ΔΕΗ με κάρτα τραπεζικών συναλλαγών μέσω ΑΤΜ των τραπεζών, που έχουν αυτή την επιλογή.

3. Βάζουμε την κάρτα. Επιλέγουμε: α) Άλλες συναλλαγές β) Πληρωμές ΔΕΚΟ γ) ΔΕΗ

4. Πληκτρολογούμε τον 12ψήφιο κωδικό "ηλεκτρονικής συναλλαγής" που είναι γραμμένος στο λογαριασμό της ΔΕΗ και θα μας ζητηθεί να ορίσουμε ποσό πληρωμής.

5. Αφαιρούμε από το συνολικό ποσό αυτό που αντιστοιχεί στο χαράτσι (πάνω δεξιά ΕΕΤΗΔΕ)

6. Πληκτρολογούμε το ποσό που απομένει στο μηχάνημα. (Έτσι έχουμε πληρώσει όλο το λογαριασμό, εκτός από το επιπλέον χαράτσι για τα ακίνητα. Λογικά δεν υπάρχει ηθικό δικαίωμα να μας κόψει η ΔΕΗ το ρεύμα).

7. Φωτοτυπούμε την απόδειξη του ΑΤΜ, του λογαριασμού της ΔΕΗ και της ταυτότητας μας (που είναι το όνομα του ρολογιού και του λογαριασμού της ΔΕΗ).

ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υπενθυμίζουμε ότι δεν δημοσιεύουμε ακραία σχόλια υβριστικού ή προσβλητικού περιεχομένου. Παρακαλούμε τους αναγνώστες μας να γράφουν τα σχόλια τους σε Ελληνικά και οχι σε greeklish.